La Dra. Enriqueta Felip guanya el premi Vanguardia de la Ciència

El premi, a més de reconèixer la seva trajectòria científica, li ha estat concedit per un estudi publicat a la revista The Lancet on aportava una nova opció de tractament prometedora basada en la immunoteràpia per a pacients amb càncer de pulmó quirúrgic.

06/03/2022

La Dra. Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia ( VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, i també presidenta de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), ha estat guardonada amb el premi Vanguardia de la Ciència, que valora així la seva trajectòria científica. És una iniciativa del diari La Vanguardia i la Fundació Catalunya La Pedrera, que des de l'any 2011 pretén donar visibilitat a la investigació d'excel·lència al nostre país.

"És un orgull haver rebut aquest premi i a més a més en una edició tan especial com aquesta, amb la qual s'ha volgut donar rellevància al treball de recerca realitzat per les dones. És molt important que la recerca que es du a terme arribi al públic general i iniciatives com aquesta ens ajuden precisament a acostar-nos-hi. Per això és d'agrair aquest reconeixement, que també vull fer extensiu a la resta del meu equip, sense l'ajuda dels quals no hauria estat possible fer aquesta i moltes altres recerques que ens estan ajudant a avançar en el tractament del càncer", ha explicat la Dra. Enriqueta Felip.

El lliurament del premi, que aquest any ha volgut visibilitzar la recerca científica liderada per dones, tindrà lloc el proper dimarts 3 de maig a les 19.00 hores a la Pedrera de Barcelona en una gala amb públic general. A l'acte la Dra. Enriqueta Felip estarà acompanyada per la segona classificada, la Dra. Marta Cortés-Canteli, del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), pels resultats de l'estudi PESA sobre l'eix cor-cervell, i per la tercera classificada, la Dra. Maria Llorens-Martín, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO-CSIC-UAM), pel seu treball sobre neurogènesi al cervell humà.

Avançant en la immunoteràpia en càncer de pulmó

El premi Vanguardia de la Ciència ha estat per un dels últims articles de la Dra. Felip, que es va publicar a la revista The Lancet, on es reportaven els resultats de l'estudi IMpower010. Aquest estudi internacional és molt rellevant per als pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites, el tipus de càncer de pulmó més freqüent. És la primera vegada que un assaig clínic demostra que l'ús d'immunoteràpia després del tractament de cirurgia i quimioteràpia adjuvant, que s'administra just després de la cirurgia del tumor, ofereix una opció terapèutica prometedora. Aquesta nova combinació comporta una millora clínicament significativa per a aquests pacients i suposa un canvi en el tractament.

La Dra. Felip va liderar aquesta recerca, en què es van estudiar més de 1.200 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites. L'estudi demostra que l'ús del fàrmac atezolizumab en pacients després de la cirurgia de càncer de pulmó ‒en estadis no avançats de la malaltia (II-IIIA), amb un biomarcador, PD-L1 positiu, i després de la quimioteràpia posterior a la cirurgia‒ millora la supervivència lliure de malaltia.

En els darrers anys, s'estan produint grans avenços en l'ús de la immunoteràpia, un tractament que ajuda i estimula les cèl·lules del sistema immune del pacient per lluitar contra el tumor. En alguns tumors s'han obtingut grans beneficis, però en càncer de pulmó encara no s'havien aconseguit més avenços. Així, aquesta estratègia terapèutica amb immunoteràpia afegida a la cirurgia i la quimioteràpia suposa una major supervivència lliure de recaigudes, i es converteix en la primera immunoteràpia per a càncer de pulmó després de la cirurgia aprovada per la FDA (Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units) .

A més d'aquesta recerca, la Dra. Enriqueta Felip n'ha realitzat moltes altres amb enormes repercussions en el benefici dels pacients de càncer de pulmó, que han quedat recollides en més de 200 articles científics. Aquestes fites li han servit per ser una de les científiques més citades els últims anys, segons el rànquing elaborat per The Web of Science, una companyia relacionada amb Clarivate Analytics, que és una de les classificacions de més prestigi entre la comunitat acadèmica i científica internacional.

Enriqueta Felip, un referent internacional en la recerca del càncer de pulmó

Actualment, a més d'investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del VHIO i cap de secció del Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, és presidenta de la Comissió d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d' Hebron, membre del Comitè de Recerca Clínica del Campus Vall d'Hebron i membre del Comitè Científic Assessor de l'Hospital Parc Taulí Sabadell.

Des del 2010 ha estat involucrada en la formació de nous estudiants de Medicina, primer com a professora de la Facultat de Medicina de la UAB fins al 2019 i actualment com a professora de Medicina a la Universitat de Vic (UVic-UCC). La Dra. Felip ha desenvolupat múltiples càrrecs de responsabilitat en societats i comitès científics: el 2003 va formar part de la Junta Directiva de SEOM, societat de la qual actualment és la presidenta. També ha format part de la Junta directiva del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), del comitè científic del qual actualment és membre, i de l'Associació Internacional per a l'Estudi del Càncer de Pulmó (IASLC) en el període del 2017 al 2021. També és membre d'ETOP (European Thoracic Oncology Platform). La Dra. Felip ha participat en múltiples comitès científics i en l'edició de guies clíniques, com ara ESMO Guidelines i ESMO Consensus Conference en tumors toràcics, i el 2019 va ser copresidenta de la Conferència Mundial de Càncer de Pulmó de Barcelona (World Conference in Lung Cancer – WCLC). El 2012 se li va atorgar el Premi a l'Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i el 2015 va rebre el primer ESMO Women for Oncology Award.

 

Aquest any el premi Vanguardia de la Ciència ha volgut visibilitzar la recerca científica liderada per dones.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.