Vall d’Hebron estrena el nou Espai Familiar de Neonatologia ‘Com a casa’, que afavoreix la recuperació dels nadons prematurs i dels nascuts a terme amb patologia crònica i complexa

El nou espai familiar fomenta la implicació dels progenitors en les cures, el mètode cangur i la lactància materna, que presenten demostrats beneficis en el desenvolupament i evolució dels nadons, i permet escurçar l’estada a l’hospital.

06/05/2022

Vall d’Hebron ha inaugurat el nou Espai Familiar de Neonatologia “Com a casa”, que disposa de dotze habitacions per a famílies amb nadons prematurs o amb patologies cròniques i complexes. L’evidència científica demostra que disposar d’un espai propi fomenta la presència de les mares i pares durant l’ingrés hospitalari d’aquests nadons, propicia el mètode cangur (pell amb pell) i la lactància materna, augmenta el benestar i la intimitat de les famílies i la seva implicació en les cures, i redueix les infeccions nosocomials. “Amb el nou espai ‘Com a casa’, facilitem que els progenitors passin tot el temps possible amb els seus fills que requereixen ingrés”, destaca el Dr. Félix Castillo, cap del Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron: “El contacte amb la mare i el pare és fonamental per a tots els nounats, però en especial per a aquells més vulnerables. El mètode cangur o pell amb pell, en què el nadó es col•loca, despullat, en posició vertical de manera que el seu tòrax queda en contacte amb el de la mare o el pare, té demostrats beneficis en el seu desenvolupament, així com la lactància materna”, afegeix. La importància de l’espai “Com a casa” rau en el fet que la família pot implicar-se de forma directa en les cures necessàries per al seu fill, fet que facilita la seva seguretat i disminueix el temps d’ingrés, en un ambient còmode i amb el suport dels professionals sanitaris fins a rebre l’alta hospitalària.  

El nou espai familiar “Com a casa”, que ha suposat una inversió total de 2,5 milions d’euros –dels quals 250.000 han estat aportats per la Fundació ”la Caixa”–  compta amb una superfície de més de 440 m² i comprèn dotze habitacions familiars dotades amb la tecnologia necessària per atendre nadons prematurs o amb patologia crònica que, per la seva complexitat, no poden rebre l’alta hospitalària. A la vegada, busca la màxima comoditat dels pares i mares que acompanyen els nadons durant la seva hospitalització, amb habitacions amb sofà llit i butaca reclinable perquè puguin descansar, armaris on deixar les seves pertinences, frigorífic i un servei de dutxa i lavabo compartit. Com explica el Dr. Félix Castillo, “cal tenir en compte que hi ha nadons que resten ingressats setmanes o mesos; per això és tan important disposar d’un espai com aquest i fer un pas endavant en la humanització del Servei de Neonatologia”

“Gràcies al nou espai familiar de Neonatologia ‘Com a casa’, avancem en la consolidació d’un model assistencial que situa el nadó i la seva família al centre de l’atenció hospitalària”, explica el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. 

Com afegeix el Dr. Félix Castillo, el nou espai fomenta “la implicació i integració de les famílies que tenen un fill ingressat al Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron, que atén pacients d’alta complexitat”. Una tesi realitzada sota la seva direcció va demostrar que, quan estaven en mètode cangur, els nadons prematurs disminuïen les apnees i braquicàrdies, es reduïa l’aportació d’oxigen que necessitaven i precisaven menys sedació farmacològica.

El nou espai facilita que els pares i les mares puguin passar moltes hores amb els seus fills. I és un espai idoni per rebre l’educació sanitària necessària per aprendre les cures que requereixen. “Molts dels nadons necessitaran unes cures específiques quan rebin l’alta i marxin a casa. Al ‘Com a casa’ podem educar de forma contínua i més adequada els pares, i aquests tenen menys ansietat. També milloren les taxes d’establiment de la lactància materna, molt positiva en el desenvolupament i evolució dels nadons, en especial dels prematurs”, afegeix Raquel Rodríguez, supervisora d’infermeria del Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron. Les habitacions permeten l’aïllament sonor de l’exterior i regular la intensitat de la llum, de forma que afavoreix la son dels nadons i el seu desenvolupament neuronal, així com el descans dels progenitors. El risc d’infeccions nosocomials també es redueix gràcies a que les famílies disposen d’un espai privat, de forma que l’estada a l’hospital és menor i s’evita el reingrés. 

Campanya “Amb tu, com a casa”

El nou espai de Neonatologia ha estat possible gràcies a la campanya 'Amb tu, com a casa', que va posar-se en marxa el 2017 impulsada per la família l'Álvaro, un nen que va passar els seus primers tres mesos de vida al Servei de Neonatologia de Vall d'Hebron, nascut amb només 25 setmanes de gestació i 650 grams. "Cel·lebrem que el que un dia va ser un somni, avui és una realitat", ha expressat la Lali, mare de l'Álvaro a l'acte de presentació del "Com a casa": "que difícil es feia quan arribava la nit i havíem de marxar cap a casa. Dèiem adéu al nostre nadó desitjant que la nit passés ràpidament per poder tornar a l'endemà a primera hora, conèixer l'informe nocturn i fer el pell amb pell que en aquells moments era tan crucial per a ell", ha rememorat sobre els prop de cent dies que l'Álvaro va passar a l'UCI.

La Fundació ”la Caixa” ha col•laborat per posar en marxa el nou Espai Familiar de Neonatologia “Com a casa”, que ara ja és una realitat. En paraules del director corporatiu de l’Àrea d’Investigació i Salut de la Fundació ”la Caixa”, Àngel Font, “estem contents d’haver pogut donar suport a un projecte que millorarà la salut dels nadons més vulnerables però també la comoditat de les famílies que es troben davant d’una situació estressant en els que haurien de ser dies molt feliços”.   

Altres empreses i particulars també hi han col•laborat son AbbVie, Roche, Fundació Ordesa, SMEG, Saba Infraestructures, Alira Health i Fundación Ronald McDonald. El matrimoni d’Andrés Iniesta i Ana Ortiz van apadrinar la campanya i van fer uns vídeos de suport on animaven als ciutadans i les empreses que ho desitgessin a fer les seves aportacions. També el grup català Blaumut va crear i cedir la cançó “Com a casa”, amb un videoclip per conscienciar sobre les necessitats dels nens prematurs i les seves famílies i animar els ciutadans a fer donacions a la campanya. 


Un espai innovador per afavorir la recuperació dels nadons

El nou espai acull un total de 16 bressols i disposa de dotze habitacions familiars, quatre d’elles per a bessons, amb una superfície d’entre 13 i 16 m² cadascuna. Disposa d’un sistema de monitorització centralitzada, des d’on el personal sanitari pot supervisar les constants dels nadons i les imatges que faciliten les càmeres instal•lades a l’interior de les habitacions a través de pantalles sense haver d’entrar i interrompre el descans familiar. Cada habitació disposa de dos ambients diferenciats pel tipus de paviment, amb una zona de parquet dedicada més al descans dels pares, amb els sofàs i llampares amb llum regulable, i un altre part on se situa el bressol o la incubadora dels nadons, un ordinador per al treball del personal d’infermeria i la presa d’aire, oxigen i buit. Tot i que les habitacions estan destinades en principi a nadons de complexitat mitjana i alta, disposen de tots els subministraments necessaris per convertir-se en habitacions d’UCI si calgués. L’espai familiar ‘Com a casa’ també compta amb una consulta de neonatologia a l’entrada (on es fa seguiment dels nadons en hospitalització domiciliària), una sala central de control d’infermeria, sales de treball i un office per a professionals sanitaris. L’empresa Chispum Studio s’ha encarregat de la decoració de les parets, amb vinils de plantes i animals d’inspiració infantil, i de les portes, que estan fetes en la seva major part de vidre translúcid però no transparent de cara a propiciar la privacitat de les famílies. 

L’estrena del nou espai familiar de Neonatologia “Com a casa” ha anat acompanyada de la reestructuració d’una part dels espais de l’Hospital Infantil a la planta -1, on s’ha traslladat la Unitat d’Hospitalització convencional de boxs del Servei de Neonatologia, que abans estava a la planta 2 de l’Hospital Infantil. En aquesta nova etapa, les diferents seccions d’hospitalització del Servei de Neonatologia (UCI i Semicrítics) se situen en un mateix nivell, a la planta -1, per tal de millorar l’accessibilitat de professionals i famílies.

 “Amb el nou espai ‘Com a casa’, facilitem que els progenitors passin tot el temps possible amb els seus fills que requereixen ingrés”, destaca el Dr. Félix Castillo, cap del Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.