El Dr. Josep Tabernero recull el Premi Fundació Lilly de Recerca Biomèdica Clínica 2022

L'evolució del càncer colorectal ha tingut una millora important els últims anys gràcies a la recerca i el desenvolupament precoç de fàrmacs, una tasca en què el Dr. Josep Tabernero ha tingut una implicació directa gràcies als seus estudis.

20/06/2022

El Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), ha recollit el Premi Fundació Lilly de Recerca Biomèdica Clínica 2022. Aquests premis, que enguany celebren l'edició número vint, són dels més prestigiosos en l'àmbit biomèdic estatal. La Fundació Lilly va anunciar aquest premi el passat mes de març i avui s'ha fet l'acte d'entrega.

A Espanya durant el 2022 es van diagnosticar 43.370 nous casos de càncer colorectal, la qual cosa representa una mitjana d'un cada dotze minuts i ho situa com el tipus de càncer més freqüent, segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM). L'evolució d'aquests tumors ha experimentat una millora molt important en els últims anys gràcies a la recerca i el desenvolupament precoç de fàrmacs, una tasca en la qual el Dr. Josep Tabernero ha tingut una implicació directa gràcies als seus estudis. Actualment el VHIO investiga, entre altres línies, estratègies per ensenyar el sistema immunitari que percebi el càncer com una malaltia que ha de combatre.

“La immunoteràpia es mostra com una estratègia eficaç contra el càncer i la voldríem per tractar tots els tipus de tumors. No obstant això, solament funciona en el 15% dels pacients, que són els que tenen inestabilitat en microsatèl·lits”, explica el Dr. Josep Tabernero. En el 85% restant, “la immunoteràpia no funciona perquè el sistema immune no és capaç de detectar que el tumor és un cos anòmal, quelcom que cal eliminar. Llavors, per molt que nosaltres intentem despertar el sistema immune, si no està ensinistrat, no obtenim cap resultat”, assegura el Dr. Josep Tabernero.

En aquest sentit, el premiat subratlla la labor de recerca que s'està realitzant per trobar diferents estratègies per educar el sistema immune i que reconegui la malaltia com a un agent perjudicial que ha d'eliminar del cos. “Hi ha un moviment per fer que el càncer de còlon sigui susceptible a un tractament convencional d'immunoteràpia. De fet, hi ha molts estudis amb vacunes, amb anticossos molt específics, així com amb teràpia cel·lular dirigida a antígens en càncer còlon”, detalla, alhora que subratlla que és un àmbit de recerca que també té molta transcendència i, per descomptat, “un gran impacte tant a nivell clínic com dels pacients”.

El desenvolupament precoç de fàrmacs és precisament una de les línies de recerca en les quals està enfocat el Dr. Josep Tabernero. De fet, més del 30% de tots els pacients oncològics de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron estan inclosos en algun assaig clínic en el VHIO. I només el 2021 es van realitzar 836 assajos clínics en aquest centre que ell dirigeix, 233 en fases 0 i I.

La relació de l'hoste amb el microbioma i l'ús de biòpsia líquida

Un altre dels principals eixos de la recerca del Dr. Josep Tabernero gira entorn de la interacció que té l'ésser humà amb el microbioma en relació amb el càncer colorectal. De fet, participa en el projecte «Grand Challenge OPTIMISTICC», una iniciativa única en el món, per explorar aquesta relació, conèixer el pronòstic, la capacitat d'invasió del tumor i la resposta als tractaments.

El microbioma és el conjunt de microbis (bacteris, arqueges, virus, fongs i protistos) de l'organisme i que en condicions normals són imprescindibles per als processos fonamentals de la vida humana. Segons explica el Dr. Josep Tabernero, "quan aquest microbioma s'altera, i aquesta és una alteració que ocorre a llarg termini, es genera un condicionant important que apareguin tumors. Per això, tenir en compte la interacció del microbioma amb l'hoste en el càncer colorectal és extremadament important per a l'aparició de tumors. Però també una vegada que ja hagin aparegut, perquè aquesta relació del conjunt de bacteris amb l'humà és important per discernir el pronòstic dels tumors, la gravetat que tenen i la seva capacitat d'invasió", aclareix.

A Espanya durant el 2022 es van diagnosticar 43.370 nous casos de càncer colorectal

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.