Tractem cada any entre dos i cinc pacients que han patit una lesió medul·lar greu per una capbussada a platges, piscines o rius

Aquest tipus d’accidents creixen a l'estiu per les activitats de risc i solen afectar joves d’entre 15 i 35 anys.

27/06/2022

Amb l'arribada de l'estiu i de la calor, les platges, piscines i rius s’omplen de persones que volen gaudir d’una jornada de diversió. Un dia que pot acabar de forma tràgica si per culpa d'una mala decisió una persona pateix un accident que afecta la seva columna vertebral.

Cada any ingressen a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron entre dues i cinc persones, habitualment d'edats compreses entre els 15 i els 35 anys, que s'han llançat de cap a l'aigua, bé en una platja, una piscina, un riu, un pantà o un llac, i han patit una lesió medul·lar en rebre un fort cop contra el terra o contra l'aigua.

La Dra. Lluisa Montesinos, cap de la Unitat de Lesionats Medul·lars de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, assegura que les causes per les quals es produeixen aquests tipus de lesions medul·lars són diverses. “Una és per la clàssica capbussada de cap des d'unes roques o des de superfícies elevades. Una altra per llançar-se de cap al mar a la platja sense adonar-se que la profunditat pot haver canviat respecte a altres anys, entre altres raons per l'efecte del canvi climàtic. I, a les piscines, perquè de vegades no es té en compte una de les característiques de l'aigua, la tensió superficial, que fa que l'aigua sigui com una pedra al saltar-hi. I últimament hem vist lesions medul•lars que es produeixen per accidents fent jocs acrobàtics en la sorra de la platja".

La Dra. Lluisa Montesinos considera primordial fer campanyes informatives per prevenir aquest tipus d'accidents, que solen tenir repercussions molt greus. "Les conseqüències solen ser lesions medul·lars molt greus a nivell cervical, que canvien radicalment la vida de la persona accidentada i de la seva família. Cal tenir en compte que només el cinc per cent dels lesionats poden recuperar-se".

Evitar aquest tipus d'accidents depèn, en bona part, del sentit comú. "Són evitables", diu la Dra. Lluisa Montesinos. "Hi ha altres accidents que no són evitables, però en el cas de les capbussades n'hi ha prou amb prendre unes precaucions mínimes. Si ens volem continuar divertint la resta de la vida, no fem determinades acrobàcies o salts a l'aigua".

Tractament multidisciplinari

Quan un o una pacient amb aquesta lesió medul·lar arriba a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, és tractat immediatament per personal especialitzat a l'UCI. Moltes vegades arriben amb problemes respiratoris i una vegada estabilitzats passen a la Unitat de Lesionats Medul·lars. Són operats per estabilitzar la lesió vertebral, per poder moure'ls amb seguretat i començar el procés de rehabilitació motora i respiratòria com més aviat millor. Posteriorment, amb l'ajuda dels professionals d'infermeria, els i les rehabilitadores i fisioterapeutes, passen a la fase d'asseure's en la cadira de rodes. "Tot aquest procés com a mínim pot durar entre tres i quatre mesos" diu la Dra. Lluisa Montesinos, "depenent del nivell de discapacitat i de les seves necessitats".

A més, l'Hospital facilita tractament psicològic especialitzat per ajudar el pacient i la seva família a superar la nova situació. "Per a molts és com un procés de dol", afirma la Dra. Lluisa Montesinos. "Han perdut la seva vida anterior, és com una ruptura profunda en la línia vital de la persona afectada i de la seva família. En casos de lesions greus, necessitaran ajuda la resta de la seva vida per a algunes de les activitats més bàsiques", conclou.

La Unitat de Lesionats Medul•lars de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és referent a Catalunya i Andorra en l’atenció a pacients amb lesió medul•lar aguda traumàtica. Compta amb un equip de professionals multidisciplinari especialitzat format per metges i metgesses rehabilitadores experts en lesió medul•lar, infermeres, auxiliars clíniques, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, foniatres, logopedes i treballadores socials, entre molts altres especialistes.
 

En el cas del lesions greus, aquestes persones necessitaran ajuda la resta de la seva vida per algunes de les activitats més bàsiques

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.