Un nou fàrmac oral redueix de forma significativa el risc de progressió del tumor en pacients amb càncer de mama ER+ HER2-

L’estudi SERENA-2 compara l’eficàcia de camizestrant (una nova molècula SERD de nova generació desenvolupada per AstraZeneca) a dosis de 75mg i de 150mg amb fulvestrant, actualment l’únic fàrmac SERD aprovat per a tractar aquests pacients.

05/12/2022

Camizestrant, un fàrmac degradador selectiu del receptor d'estrogen de propera generació (ngSERD) desenvolupat per la farmacèutica AstraZeneca, millora la supervivència lliure de progressió, en comparació amb fulvestrant, en pacients amb càncer de mama amb receptor d'estrogen (ER) positiu i HER2 negatiu a l'assaig de fase II SERENA-2, segons els resultats presentats a la 45a edició del Simposi sobre el càncer de mama de Sant Antoni 2022 (SABCS), que se celebra del 6 al 10 de desembre.

El càncer de mama és el càncer més comú a tot el món, amb un diagnòstic estimat de 2,3 milions de pacients l’any 2020. Aproximadament el 70% dels tumors de càncer de mama són ER positiu i HER2 negatiu. Aquest tipus de càncer s’acostuma a tractar amb fàrmacs que inhibeixen l'activitat de l'ER, que impulsa el creixement d'aquests tumors.

Les formes comunes de tractament inclouen moduladors selectius d'ER (SERM), que inhibeixen ER al teixit mamari; inhibidors de l'aromatasa, que impedeixen la producció d'estrogen; i SERD, que antagonitzen i desestabilitzen l'ER, cosa que condueix a la seva inhibició i degradació.

La majoria dels tumors desenvolupen resistència a les teràpies endocrines disponibles

“No obstant això, la majoria dels tumors eventualment desenvolupen resistència a les teràpies endocrines disponibles i comunament adquireixen una mutació al gen que codifica per a l'ER, ESR1. Els SERD, com a fulvestrant, poden bloquejar l'activitat d'ER en aquests casos” explica la Dra. Mafalda Oliveira, investigadora del Grup de Càncer de Mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

“Aquests tumors amb mutació a ESR1 tenen una activació constitutiva d'ER i presenten un pitjor pronòstic. Per aquest motiu són necessàries noves opcions terapèutiques. En aquest sentit, els fàrmacs orals SERD de nova generació tenen el potencial d'inactivar la senyalització de creixement, cosa que és especialment important en el context de tumors amb mutacions a ESR1”, afegeix la investigadora.

Actualment fulvestrant és l'únic fàrmac SERD aprovat per l'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units i per l'Agència Europea del Medicament per al tractament del càncer de mama, i s'ha d'administrar mitjançant injecció al consultori d'un metge. Els investigadors treballen per desenvolupar nous SERD més eficaços i fàcil administració. Camizestrant, per exemple, es pren com una pastilla diària.

La Dra. Oliveira ha estat involucrada en el desenvolupament d'aquesta molècula i és la coordinadora internacional de l'estudi SERENA-2. “Es tracta del primer assaig de fase 2 que investiga nivells de diverses dosis d·un fàrmac SERD de nova generació davant fulvestrant en dones postmenopàusiques amb càncer de mama ER+ HER2- avançat amb recurrència o progressió de la malaltia després de rebre tractament endocrí”.

Millora significativa de la supervivència lliure de progressió del tumor

“Els resultats de l'estudi demostren que globalment, tant en pacients amb o sense mutacions a ESR1, camizestrant és estadística i clínicament superior a fulvestrant en termes d'augment de la Supervivència lliure de progressió (PFS en les seves sigles en anglès, és el temps que passa des del inici de tractament fins que el tumor torna a créixer)” afirma la Dra. Oliveira.

A la població estudiada el camizestrant va reduir significativament el risc de progressió de la malaltia o mort en un 42% amb la dosi de 75 mg (mitjana de PFS de 7.2 vs 3.7 mesos) i en un 33% amb la dosi de 150 mg (mitjana de PFS de 7.7 vs 3.7 mesos), comparat amb fulvestrant. Entre els pacients que presentaven una mutació ESR1, camizestrant va mostrar una reducció del 67% en el risc de progressió de la malaltia o mort amb una dosi de 75 mg i una reducció del 45% amb 150 mg en comparació dels que van rebre fulvestrant. També es va observar eficàcia en pacients sense una mutació ESR1 detectable, amb una reducció del 22% i del 24% en el risc de progressió de la malaltia o mort amb 75mg i 150mg, respectivament.

Camizestrant també va demostrar un millor control de la malaltia en pacients amb metàstasis pulmonars o hepàtiques, on es va mostrar una reducció del 67% i del 45% en el risc de progressió de la malaltia o mort en dosis de 75mg i 150mg, respectivament. Així com en pacients que havien rebut un tractament previ amb un inhibidor de CDK4/6, on camizestrant va mostrar una reducció del 51% en el risc de progressió de la malaltia o mort amb la dosi de 75 mg (amb una mitjana de PFS de 5.5 davant de 2.1 mesos) i un 32% de reducció en el risc de progressió de la malaltia o mort amb 150 mg (de 3.8 enfront de 2.1 mesos). “Es tracta de grups importants de pacients ja que es necessiten millores a les teràpies actuals” conclou la Dra. Mafalda Oliveira.

Segons la investigadora “els resultats d'aquest estudi donen suport a la continuació del desenvolupament de camizestrant al càncer de mama amb receptors hormonals positius. Aquests resultats són dignes de menció i poden reactivar l'entusiasme pel desenvolupament de SERD orals al càncer de mama”.

Propers passos

Els investigadors estan donant seguiment a aquestes dades amb dos assaigs clínics de fase III: un que avalua l'eficàcia de camizestrant davant d'un inhibidor de l'aromatasa a la teràpia de primera línia i l'altre que examina el benefici de l’anticipació i la substitució del tractament amb camizestrant quan es detecten mutacions a ESR1 en ADN tumoral circulant en sang, tots dos en combinació amb inhibidors de CDK4/6.

Sobre el Simposi sobre el càncer de mama de Sant Antonio®

Des del 1977, el Simposi sobre el càncer de mama de Sant Antonio® (SABCS®) és la principal conferència científica per a científics bàsics, metges científics, investigadors clínics i proveïdors d'atenció de la mama, que busquen un intercanvi de nova informació en biologia experimental, etiologia, prevenció, diagnòstic i tractament de la malaltia mamària premaligna i el càncer de mama. Fundat i operat per UT Health San Antonio, el simposi ha crescut fins a convertir-se en un esdeveniment de cinc dies al qual assisteix una audiència internacional d'investigadors acadèmics i mèdics de més de 80 països per obtenir informació a través de presentacions de resums, panells de discussió , troballes de recerca i sessions educatives d'avantguarda. UT Health San Antonio, amb el patrociní de l'American Association for Cancer Research,, dona suport a SABCS, que brinda educació i accessibilitat a la informació més recent sobre la prevenció, el diagnòstic i el tractament del càncer de mama premaligne i la malaltia mamària. Per obtenir més informació sobre SABCS, www.sabcs.org.

L'estudi s'ha publicat al San Antonio Breast Cancer Symposium

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.