El VHIO reforça el seu model integral d’investigació en càncer amb la incorporació de vuit nous grups i una planta de laboratoris de 900 m2

Amb aquesta estratègia, el VHIO aposta per impulsar la investigació del càncer en àrees relacionades amb la comprensió dels mecanismes d’iniciació i progressió de la malaltia, amb l’objectiu d’aconseguir avenços que millorin la seva prevenció, diagnòstic i tractament. 

23/02/2023

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha incorporat en els darrers mesos vuit nous grups amb l'objectiu de reforçar els seus programes de recerca preclínica i clínica, i poder donar resposta des de diferents perspectives als reptes que planteja actualment la investigació d'aquesta malaltia. Això ha estat possible gràcies a una inversió de 2.900.000€, en la seva major part aportada per la Fundació Cellex, que ha permès renovar la primera planta de l'Edifici Cellex per convertir-lo en un espai de 900 m2 de laboratori destinat a la incorporació de nous grups preclínics. Els 5 equips que s'han incorporat a aquest programa i que centraran la seva investigació, de manera especial, en la comprensió dels mecanismes d'iniciació i progressió del càncer són els següents:

  • El Grup de Cicle Cel·lular i Càncer, dirigit pel Dr. Marcos Malumbres, professor ICREA, amb una destacada trajectòria internacional en recerca en divisió cel·lular i càncer, estudia les alteracions en els mecanismes que regulen la proliferació cel·lular amb l'objectiu d'identificar proteïnes implicades en el cicle cel·lular que puguin ser noves dianes terapèutiques per dissenyar tractaments més efectius, amb un èmfasi especial en tumors de mama i còlon.
  • El Grup d'Envelliment i Càncer, liderat pel Dr. Mate Maus, estudia l'impacte del metabolisme del ferro en processos d'envelliment i immunitat antitumoral en leucèmies i tumors sòlids per tal d'entendre millor la incidència de càncer en pacients adults i dissenyar tècniques de diagnòstic per imatge per a la seva detecció precoç.
  • El Grup d’Enginyeria Genòmica, dirigit pel Dr. Francisco Barriga, aplica tecnologies d'enginyeria genòmica basades en CRISPR per estudiar l'impacte de les alteracions estructurals al genoma de les cèl•lules tumorals i com aquestes determinen la seva evolució i capacitat de metàstasi, amb especial dedicació a investigar aquests processos en els càncers de pàncrees. Aquest grup ha obtingut finançament europeu a través de l'ERC Starting Grant.
  • El Grup d’Immunogenòmica Computacional, que dirigeix el Dr. Francisco Martínez, aplica mètodes computacionals i de seqüenciació genòmica per identificar alteracions en tumors primaris i metàstasis que influeixen en l'heterogeneïtat tumoral, així com els mecanismes pels quals les cèl·lules canceroses evadeixen la vigilància del sistema immune. El seu grup mantindrà una estreta col·laboració amb la Hartwig Medical Foundation, una de les organitzacions més grans a nivell mundial compromesa amb l'oncologia genòmica de precisió.
  • El Grup de Biomarcadors i Dinàmica Clonal, liderat pel Dr. Rodrigo Toledo, que ja formava part de l'equip de VHIO, investiga l'heterogeneïtat genètica dels tumors i les alteracions moleculars responsables de la resistència a teràpia, així com la validació de tècniques de seqüenciació genòmica per a la seva detecció primerenca en biòpsia líquida. 

Pel que fa al Programa d’Investigació Clínica del VHIO també s'han incorporat tres nous grups clínics liderats per oncòlogues mèdiques amb una trajectòria destacada a la institució i que són referents a les seves àrees d'especialització. En aquest sentit, els nous grups clínics són:

  • El Grup de Càncer Colorectal, liderat per la Dra. Elena Élez, investiga en el desenvolupament de noves teràpies en diferents subtipus moleculars de càncer colorectal, així com en la identificació de biomarcadors de resposta i resistència a teràpia dirigida i immunoteràpia.
  • El Grup de Melanoma i Altres Tumors Cutanis, liderat per la Dra. Eva Muñoz Couselo, se centra en les noves teràpies dirigides i la resistència a la immunoteràpia mitjançant la realització d'una investigació translacional centrada en el melanoma i altres tumors de la pell. La seva activitat també es basa en la identificació de noves vies terapèutiques i la recerca de nous biomarcadors per a una selecció de tractament més precisa que coincideixi amb les especificitats de cadascun dels pacients.
  • El Grup de Càncer de Cap i Coll, que dirigeix la Dra. Irene Braña, es focalitza en la investigació en assaigs clínics de nous fàrmacs en pacients amb tumors originats a l'àrea de cap i coll (cavitat oral, faringe, laringe, nasosinusals i de glàndula salival), així com en la caracterització molecular d'aquests tumors per millorar en tractament dels mateixos.

Seguint amb la visió del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, els grups translacionals i clínics continuaran treballant en estreta col·laboració per abordar els reptes que tenim en investigació oncològica i poder donar resposta a les necessitats dels i de les pacients amb càncer.

Sobre el VHIO

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), creat el 2006 i integrat al Campus Vall d’Hebron, és un centre de referència en medicina personalitzada en oncologia. El nostre objectiu és investigar per millorar la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament del càncer gràcies a un model pioner de recerca translacional que consisteix a transformar els darrers descobriments que es duen a terme al laboratori en assajos clínics de fase inicial i, per tant, en el desenvolupament de nous tractaments més efectius que millorin la qualitat de vida dels pacients amb càncer. 

El VHIO és un centre que forma part del sistema de recerca CERCA i està acreditat com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa. 

Tota l’activitat del VHIO no seria possible sense el suport dels nostres patrons - Generalitat de Catalunya, Fundació Cellex, Fundació ”la Caixa”, Fundació FERO i Fundació BBVA - i les donacions de diferents associacions, entitats i particulars que contribueixen amb la seva generositat perquè puguem avançar en la recerca contra el càncer.
 

Això ha estat possible gràcies a una inversió de 2.900.000€, en la seva major part aportada per la Fundació Cellex, que ha permès renovar la primera planta de l'Edifici Cellex per convertir-lo en un espai de 900 m2 de laboratori destinat a la incorporació de nous grups preclínics.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.