Pacients del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de Vall d’Hebron participen en la VII Jornada d’Obesitat amb l’objectiu de canviar la narrativa del tractament de la malaltia.

La Unitat de Tractament Integral de l’Obesitat, liderada per la Dra. Andreea Ciudin, del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron,  coorganitza conjuntament amb l’Atenció Primària-SAP Muntanya la VII Jornada d’Obesitat, amb la missió de potenciar un abordatge multidisciplinari i transversal del tractament de la malaltia.   

15/06/2023

Els dies 13 i 14 de juny ha tingut lloc la VII Jornada de l’Obesitat: ‘’Una visió multidisciplinària’’, per tal de fomentar un nou abordatge de l’obesitat: una malaltia crònica que sovint està mal vista com a condició voluntària per part del pacient, i que comporta una forta estigmatització social.  

Aquesta setena edició de la Jornada d’Obesitat de nou està coordinada i explora sinergies entre la Unitat de Tractament Integral de l'Obesitat del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Atenció Primària. Tal com explica la Dra. Andreea Ciudin: ''Treballem i col·laborem amb l'Atenció Primària de forma transversal. L'obesitat és una malaltia crònica que no ha de ser tractada de forma puntual, sinó que requereix un acompanyament durant tota la vida per part de l'atenció primària i l'atenció terciària''. La relació dels professionals del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de Vall d'Hebron amb l'Atenció Primària és bidireccional, transversal i consensuada. Per aquest motiu, és essencial que aquests dos nivells d'atenció sanitària estiguin alineats amb un mateix protocol i dirigeixin uns mateixos missatges cap als pacients. La Unitat del Tractament Integral de l'Obesitat de Vall d'Hebron és pionera i referent en aquest aspecte, ja que metges de família, nutricionistes i psicòlegs de l'Atenció Primària estan incorporats i participen en els Comitès Clínics. 

Així mateix, una de les característiques principals de la Jornada és el seu component multidisciplinari, que representa una clara fotografia de la composició de la Unitat del Tractament Integral de l'Obesitat que lidera la Dra. Andreea Ciudin. Les taules rodones han abordat la malaltia des de diferents àmbits, amb la participació de professionals especialitzats en endocrinologia, fisiopatologia, pediatria, nutrició, salut mental i cirurgia.  

La perspectiva del pacient 

L’aspecte emocional ha estat present al llarg dels dos dies que ha durat la Jornada. Pacients del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron van ser partícips en el procés d’elaboració del programa per incorporar i situar la perspectiva del pacient al centre. Així mateix, totes les taules rodones han comptat amb la visió i experiència personal d’un pacient sobre la temàtica tractada. D’aquesta manera, tal com explica la Dra. Andreea Ciudin: ‘’Comencem a caminar junts, integrem la seva visió i fem un treball conscient d’ús d’un llenguatge adequat que no sigui estigmatitzant: posant el focus en el People first-language'’. El People first-language (PFL) és un ús de la llengua respectuós que col·loca la persona per davant de la discapacitat o la malaltia. La malaltia fa referència al que té una persona, però no defineix qui és. Així doncs, el PFL incentiva un llenguatge adequat, utilitzant expressions com la de ‘’persona amb malaltia’’, i defuig del llenguatge estigmatitzant que identifica les persones exclusivament per la seva malaltia. 

Tallers pràctics en nutrició i activitat física 

El segon dia de la jornada ha abordat una dimensió molt més pràctica. S’han realitzat tallers sobre nutrició i activitat física tant per a professionals sanitaris com per a pacients. Els tallers de nutrició han estat liderats per la Dra. Marta Comas, primera doctora en Nutrició de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, i dietista-nutricionista de la Unitat de Tractament Integral de l’Obesitat, conjuntament amb un equip nutricionistes d’Atenció Primària. Alguna de les activitats que s’han dut a terme en aquests tallers ensenyaven als pacients i a professionals a llegir i interpretar les etiquetes nutricionals dels aliments, així com una degustació de productes dietètics. D’altra banda, els tallers d’activitat física han comptat amb la participació de César Bustos i Javier Butragueño, experts nacionals en exercici físic i vocals de la Junta directiva de la Societat Espanyola per l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO). Els professionals sanitaris han assistit a una sessió pràctica sobre com prescriure exercici físic, i els pacients han gaudit d’una sessió teòrico-pràctica per posar en pràctica pautes i exercicis d'activitat física. 

La relació dels professionals del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de Vall d'Hebron amb l'Atenció Primària és bidireccional, transversal i consensuada.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.