Vall d’Hebron endega una consulta oncològica per tractar de forma específica i integral els tumors propis dels adolescents i joves adults

Els adolescents i joves adults tenen uns tumors propis del desenvolupament, amb un diagnòstic, abordatge i pronòstic diferent als adults o als infants

22/06/2023

El càncer en adolescents i joves adults és una malaltia rara. Entre els 14 milions de casos de càncer que es diagnostiquen cada any al món, només un 5% afecta menors de 25 anys. En realitat, el càncer no és una sola malaltia, sinó moltes malalties amb nombroses causes i diferents pronòstics que tenen en comú la proliferació desendreçada de cèl·lules. I en el cas dels adolescents i joves adults, el diagnòstic, l’abordatge i el pronòstic és diferent del d’un adult o un infant.

Per oferir un acompanyament d’acord les seves necessitats, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha creat una consulta oncològica per a adolescents i joves adults. Es troba a l’Hospital Infantil i l’ha endegat els serveis d’Oncologia Pediàtrica i Oncologia Mèdica per sumar l’experiència dels dos equips i oferir una atenció multidisciplinària. Al capdavant, estan la Dra. Paula Pérez, adjunta d’Oncologia Pediàtrica i investigadora del grup de Càncer i malalties hematològiques infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), i la Dra. Macarena González, adjunta d’Oncologia Mèdica i investigadora del Grup del programa de Tumors Genitourinaris, SNC i Sarcomes del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Actualment, l’equip d’infermeria especialitzat en oncohematologia pediàtrica i d'adults donen l’atenció i les cures que requereixen els pacients. Properament, comptarem amb la Infermera de Pràctica Avançada específica per a adolescents i joves adults, que els hi oferirà atenció empàtica i integral. En un moment en el qual els canvis biològics, psicosocials i emocionals s’esdevenen més ràpidament, la malaltia se suma com un factor molt estressant que posa en escac les seves estratègies d’afrontament. “Plantegem un abordatge específic per donar resposta a les seves necessitats i ens preparem per abordar-les més eficaçment”, apunta Esther Díaz, supervisora d’Infermeria. La consulta disposa a més d’un treballador social sanitari, Marc Sánchez, que s’ha sumat a l’equip gràcies al suport de l’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya). També compta amb els equips de cirurgia, anestesiologia, radiologia, radioteràpia, medicina nuclear, salut mental, fisioteràpia, rehabilitació, teràpia ocupacional i nutrició. “En la nostra feina hem de ser molt tècnics i rigorosos per fer el millor diagnòstic i trobar el millor tractament, però sobretot ens hem d’ocupar de les persones, dels pacients i les seves famílies”, reflexiona la Dra. Paula Pérez. Aquest és el quid d’aquesta nova consulta que va començar a caminar fa un any, cada setmana visita entre 10 i 12 pacients, i cada mes, entre dos i tres casos nous.

Tumors propis d’adolescents i joves adults vinculats al desenvolupament

La Dra. Macarena González explica que hi ha uns tumors propis de l’edat adolescent i joves adults, que descriu entre els 15 i 25 anys. Són els tumors cerebrals -diferents dels de l’adult-, el càncer de tiroides, els tumors dels ossos, com l’osteosarcoma o el sarcoma d’Ewing, i els tumors germinals, que afecten testicles i ovaris. A la consulta, per ara, se centren a tractar un grup de tumors sòlids: tumors cerebrals, tumors germinals, i sarcomes ossis i de parts toves. A l’Estat, els càncers pediàtrics es compten entre els 0 i 19 anys i es relacionen amb el desenvolupament. Però aquests tipus de tumors no desapareixen als 19 anys i poden diagnosticar-se als 20, 25, fins i tot als 60 anys. “A la consulta oncològica d’adolescents i joves adults, tractem casos d’adults amb tumors propis de l’edat pediàtrica i a la inversa, com el cas d’una senyora de 60 anys amb un tumor de Wilms, i un home de 48 anys amb un neuroblastoma, dues malalties pròpies d’infants petits”, puntualitza la Dra. Paula Pérez. La suma de l’experiència d’Oncologia Pediàtrica i Oncologia Mèdica ajuda a accedir a assajos clínics, nous tractaments i protocols adequats per a cada cas. El Regne Unit va ser pioner i va obrir la primera unitat oncològica especialitzada en adolescents i joves adults a l’Hospital Middlesex de Londres l’any 1998 i avui compta amb 28 unitats. “Són una inspiració per crear aquestes unitats a la resta d’Europa”, assenyala la Dra. Paula Pérez. Els adolescents i joves adults, segons la biologia del tumor i la seva localització, tenen unes taxes de curació properes al 80% amb un abordatge adequat.  

La Dra. Macarena González destaca que “tenir consulta pròpia ens ajuda a oferir un abordatge més personalitzat i acurat, perquè els equips estem al dia d’assajos clínics i protocols per a aquest grup”. Gràcies a la recerca que duu a terme al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i que la Dra. Macarena González i la Dra. Paula Pérez col·laboren activament en els grups de treball d’adolescents i joves adults de societats oncològiques nacionals i internacionals, els pacients es puguin beneficiar dels assajos clínics fets per a adults i infants. “Gràcies al treball en xarxa, hem derivat molts pacients a assajos clínics de fase 1”, explica. Així i tot, destaquen la necessitat de continuar avançant en la recerca per a aquesta franja d’edat. Els tumors de l’edat adulta, s’investiguen més perquè afecten un volum més gran de població i els càncers infantils, perquè hi ha més conscienciació.  “El càncer adolescent i del jove adult té unes característiques biològiques particulars. En general, creix més de pressa, per la qual cosa requereix un diagnòstic i tractament més intensius, que també és més efectiu”, reflexiona la Dra. Paula Pérez. A més d’una atenció especialitzada, el diagnòstic precoç juga un paper clau en el pronòstic dels adolescents i joves adults amb càncer.

Acompanyament psicoemocional

Un dels objectius d’aquesta consulta és conscienciar a la societat que un canvi de pes inexplicable o un dolor persistent s’han de valorar. L’equip també té cura de l’efecte dels tractaments sobre la fertilitat. Sempre que es pugui es fa una reserva d’espermes en nois i una preservació d’ovòcits i/o còrtex ovàric en noies.  “No tractem malalties, tractem persones que tenen una malaltia”, insisteix la Dra. Paula Pérez. I en el cas d’un diagnòstic a un adolescent hem de tenir en compte l’acompanyament psicosocial i emocional. En un moment en el qual el seu entorn és ple de vida i la persona està construint la seva identitat, decidint un itinerari vital, el diagnòstic d’un càncer els obliga a parar i fer-se preguntes. “A més de l’aspecte mèdic, tenim cura del seu benestar emocional. Poden aparèixer seqüeles funcionals, estètiques o haver de reajustar els plans acadèmics. I aquestes seqüeles poden incidir en la seva autonomia”, reflexiona el Marc Sánchez. “Des de la disciplina de treball social, exercim un acompanyament socioemocional enfocat a promoure activitats de benestar i acompanyament assistencial pels joves i familiars en un moment vital de noves dinàmiques i necessitats”, afegeix.

Com a cap de Secció d’Oncologia Mèdica i responsable de la Unitat de Genitourinari, Sistema Nerviós Central, Sarcoma i Tumors d’Origen Desconegut, el Dr. Joan Carles destaca que “la creació d’aquesta unitat, per una part, ens permetrà fer un diagnòstic més acurat, indicar quines són les teràpies més adients i consensuades, i el que no és baladí, fer un seguiment de les toxicitats tardanes derivades dels tractaments oncològics i permetre una transició i seguiment sense interrupcions des de l’edat pediàtrica a l’edat adulta”. La nova consulta ha començat amb els tumors sòlids més freqüents a aquestes edats, però la idea és ampliar la consulta a altres àrees com són els limfomes i les leucèmies. Com a centre integral d’atenció oncològica acreditat per l’OECI, en els propers dos anys, Vall d’Hebron desplegarà un model d’atenció 360º per a adolescents i joves adults amb càncer. “L’Hospital Universitari Vall d’Hebron té una posició privilegiada per oferir una atenció especialitzada a adolescents i joves adults amb càncer, doncs compta amb equips amb experiència i una llarga trajectòria en l’atenció a adults i pacients pediàtrics, en noves teràpies dirigides, teràpies avançades i accés a tecnologia per al maneig de casos més complexes”, conclou el Dr. Lucas Moreno, cap d'Oncologia Pediàtrica.

Vall d’Hebron també està reinventant espais específics per a aquests pacients, tant a les consultes, com a l’hospital de dia o la planta d’hospitalització. La futura nova Àrea d’Hospitalització d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, un projecte que serà realitat gràcies a la Fundació A.Bosch, Fundación Aladina i Fundació Small, tindrà espais específics per als adolescents.

La nova consulta suma l’experiència i coneixement d’Oncologia Pediàtrica i Oncologia Mèdica i atén pacients dels 15 als 25 anys, però també casos d’adults amb tumors pediàtrics i a la inversa  

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.