Vall d'Hebron estén el projecte de gestió de dades 'Smart Diabetes Hospital' per a un millor control del pacient diabètic ingressat

Gràcies al projecte, l'estada dels pacients hospitalitzats amb diabetis s'ha reduït 3,5 dies, així com les complicacions associades a la malaltia.

21/07/2023

La diabetis és un dels factors de risc més freqüents per a l'aparició de complicacions en el pacient hospitalitzat, sobretot en la població més fràgil i amb comorbiditats associades. Per tal d'optimitzar el tractament de la diabetis durant l'estada hospitalària i evitar complicacions mèdiques i estades perllongades atribuïbles al mal control glucèmic o la manca d'educació sanitària per part del pacient, Vall d'Hebron va posar en marxa el gener de 2022 el programa pilot Smart Diabetes Hospital, basat en el processament de dades sanitàries i l'elaboració d'un mapa de control glucèmic dels pacients ingressats a Vall d'Hebron que permet veure la seva evolució en temps real.

El juny passat, el projecte Smart Diabetes Hospital va complementar-se amb la incorporació d'una Infermera de Pràctica Avançada, que interpreta els resultats del mapa de control glucèmic i es coordina amb un equip de tres endocrins i amb les infermeres de planta, es comunica directament amb els pacients i els hi imparteix educació sanitària per a un millor control de la seva pròpia malaltia. En una primera fase, el projecte Smart Diabetes Hospital va posar-se en marxa amb els pacients adults trasplantats d'òrgan sòlid i els d'alta i mitjana complexitat quirúrgica que presentaven diabetis. Gràcies a aquesta intervenció, va reduir-se l'ingrés d'aquests pacients en 3,5 dies de mitjana i es van reduir les complicacions relacionades amb la diabetis que presentaven els pacients ingressats d'un 52% a un 46%. Abans que acabi l'any Smart Diabetes Hospital s'estendrà als pacients de l'àrea d'oncohematologia, els de l'àrea de neurociències i l'àrea de sistema renal.

"El projecte Smart Diabetes Hospital s'emmarca dins del bon ús de les dades sanitàries en benefici de la salut dels pacients, en aquest cas diabètics: no podem permetre'ns no ser proactius amb les dades de les glucèmies, anticipar possibles complicacions que indiquin les dades i veure l'evolució dels pacients diabètics en temps real", resumeix el Dr. Rafael Simó, cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Vall d'Hebron i del grup de Diabetis i Metabolisme del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Un mapa de control glucèmic, l'eina fonamental

Smart Diabetes Hospital parteix d'un mapa de control glucèmic dels pacients ingressats a Vall d'Hebron per poder identificar aquells que pateixen hiperglucèmia severa (augment del nivell de glucosa en sang respecte al valor normal) o hipoglucèmies (nivells de glucosa sanguínia per sota del rang normal): un dels principals reptes que presenten els pacients diabètics és estabilitzar els nivells de glucosa en sang per tal de minimitzar l'impacte de la malaltia en el seu estat general de salut. Aquest mapa de control glucèmic es realitza a través d'una aplicació informàtica que registra les anàlisis de sucre en sang tres vegades al dia: a les 7:15 i a les 11:15 del matí i a les 16:15 hores de la tarda. Els pacients que presenten un índex òptim de glucosa en sang (entre 70 i 180 mg/dL) són representants al mapa de color verd, els que estan per sota de 70 mg/dL (hipoglucèmia) de color groc i els que tenen un registre per sobre de 250 70 mg/dL de glucosa en sang (hiperglucèmia severa), de color vermell. Cada dia, a les 8:00 hores, una infermera de pràctica avançada revisa el mapa, on apareixen els pacients diabètics amb el seu número d'habitació, i trasllada al metge endocrí les seves conclusions. El registre de control glucèmic de primera hora resulta essencial per tal de pautar l'administració d'insulina, prendre les accions mèdiques oportunes i fer-se una valoració integral del pacient per decidir la seva millor ruta assistencial.

A partir de les dades obtingudes, els professionals sanitaris decideixen les accions encaminades a normalitzar el control metabòlic dels pacients, després d'avaluar-los cas per cas. Si es considera necessari, els pacients es deriven a l'Hospital de Dia de Diabetes de Vall d'Hebron, que permet millorar l'atenció a les persones amb diabetis mal controlada. A més, s'inicia o es reforça l'Educació Diabetològica del pacient i abans de donar-li l'alta, es fa una valoració integral del pacient cas per cas per decidir quina és la millor ruta assistencial ambulatòria. "Smart Diabetes Hospital ens permet millorar el seguiment dels pacients diabètics que estan ingressats i també personalitzar la ruta assistencial que més els hi convé un cop reben l'alta, així com educar-los en el maneig de la seva malaltia", destaca Fátima Cuadra, infermera de pràctica avançada de l'àrea d'endocrinologia, metabolisme i nutrició. Cuadra treballa de forma coordinada amb la Dra. Olga Simó, la Dra. Judit Amigo i el Dr. Angel Ortiz, del Servei d'Endocrinologia i Nutrició, responsables de l'aplicació del projecte Smart Diabetes Hospital a Vall d'Hebron.

En una primera fase, el projecte Smart Diabetes Hospital va posar-se en marxa amb els pacients adults trasplantats d'òrgan sòlid i els d'alta i mitjana complexitat quirúrgica que presentaven diabetis

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.