El Col·legi de Metges de Barcelona reconeix dos professionals i l'equip de l'UCI Pediàtrica de Vall d'Hebron amb els Premis d'Excel·lència Professional 2023

El Dr. Enric Castellet, el Dr. Santiago Ramon y Cajal, i el Dr. Joan Balcells, en nom de l'UCI Pediàtrica, recullen un guardó que reconeix una trajectòria basada en la professionalitat, l'altruisme i la feina ben feta

27/11/2023

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha reconegut amb els Premis a l’Excel·lència Professional dos metges i un equip assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron que han destacat per l’excel·lència i la qualitat en l’activitat professional. Els premis del CoMB tenen una llarga trajectòria. S’atorguen des de 2004 i posen en valor trajectòries basades en l’honestedat, el compromís, l’altruisme, la integritat, la feina ben feta i l’excel·lència. Al llarg d’aquest temps, més de 900 professionals i 45 equips han recollit un dels guardons.  

Dr. Enric Castellet

Els Premis a l’Excel·lència Professional es concedeixen a criteri de jurats constituïts per metges i metgesses. Hi ha sis categories: l'atenció primària, la salut pública i mental, l’atenció sociosanitària, la recerca biomèdica, l’educació mèdica i les humanitats mèdiques. En la categoria de Medicina d’Atenció Hospitalària, el Dr. Enric Castellet, cap de la Unitat de Patologia del Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Vall d’Hebron, ha estat reconegut pel seu recorregut professional excepcional i la seva contribució a la investigació mèdica com a investigador principal del Grup de Recerca de Cirurgia Reconstructiva de l'Aparell Locomotor del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). “Estic feliç de rebre aquest premi per dos motius fonamentals. En primer lloc, és el reconeixement a un treball professional de molts anys  desenvolupat a l’Hospital Vall d’Hebron com a Cap de la Unitat de Genoll. En segon lloc, es tracta d'un reconeixement que prové dels mateixos professionals mèdics”, reconeix el Dr. Enric Castellet en rebre el guardó. Per a la Unitat del Genoll, que compta amb un equip de primera línia format a Vall d’Hebron, aquest premi és una “empenta”.  “Quan assolim un objectiu n'apareix un altre i treballem dins d'un sistema tant laboral com social on no abunden els reconeixements. Una empenta com aquesta anirà molt bé”, comparteix.

Dr. Santiago Ramon y Cajal

Per la seva part, el Dr. Santiago Ramon y Cajal, cap del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Vall d’Hebron i líder del grup de Patologia Molecular Translacional del VHIR, ha rebut el premi a la Recerca Biomèdica, en reconeixement als seus avenços en la investigació mèdica, contribuint significativament a nous tractaments i diagnòstics de tots els tumors i de les alteracions moleculars. Fa dos anys, el seu equip va publicar a ‘Nature’ que  les cèl·lules col·laboren entre elles per crear el tumor i fer metàstasi. “Es comuniquen a través d’unes vesícules. In vivo ja ho hem aconseguit. La nostra investigació continua intentant d’impedir que parlin entre elles i aquest guardó ens dona forces a seguir fent recerca”, explica. 

UCI Pediàtrica

Els premis del CoMB també reconeixen quatre equips assistencials multidisciplinaris que han sobresortit durant l’any per la seva tasca professional i treball en equip. Enguany, un d’aquests equips és el que lidera el Dr. Joan Balcells, cap de l’UCI Pediàtrica de Vall d’Hebron, que destaca pel seu treball col·laboratiu, la seva expertesa i dedicació. "Aquest és un premi que reconeix la feina d'un grup de persones que treballa colze amb colze i entre diferents estaments per tirar endavant els infants més malalts. Ben segur que serà una font d'estímul per continuar perseverant en aquesta tasca. Agraim al Col·legi de Metges de Barcelona aquest reconeixement que ens fa sentir molt honrats", agraeix el Dr. Joan Balcells.

Un exemple de la seva professionalitat és la creació per part del Sistema de Salut de Catalunya del programa específic de trasllat amb ECMO pediàtric, que garanteix l’assistència i trasllat d’infants que requereixen una atenció d’alta complexitat pediàtrica les 24 hores del dia a qualsevol punt del territori. La teràpia ECMO és l’oxigenació per membrana extracorpòria, que realitza la funció del cor i/o els pulmons quan aquests fallen. Això comporta l’extracció de la sang del cos per a la seva oxigenació i el retorn posterior al cos. En aquest programa, participen els Hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, i el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya. L’equip de Vall d’Hebron és un dels impulsors d’un grup de treball per desenvolupar un programa d’assistència i trasllat de pacients crítics amb ECMO a l'àmbit estatal. “En els darrers 10 anys, hem realitzat 12 trasllats amb ECMO de pacients pediàtrics, 10 dels quals en els darrers tres anys, la majoria procedents de poblacions de fora de Catalunya que no tenen el seu abast aquesta possibilitat”, explica el Dr. Joan Balcells. Aquest guardó reconeix l’empenta i de dedicació a tots els seus pacients de l’equip de l’UCI Pediàtrica.

Enguany la cerimònia es va celebrar a l’Auditoria Axa de Barcelona i va dedicar-se a la memòria del Dr. Albert Jovell. Durant l’acte, hi han intervingut el president del CoMB, Jaume Padrós; la vicepresidenta, Elvira Bisbe, i el vicepresident, Jaume Sellarès. En representació dels guardonats ha parlat el neurocirurgià de l’Hospital de Bellvitge Andreu Gabarrós.
 

El premis del CoMB posen en valor trajectòries basades en l’honestedat, el compromís, l’altruisme, la integritat, la feina ben feta i l’excel·lència

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.