Ricky Rubio, la Fundació ”la Caixa” i Vall d’Hebron presenten la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent

El nou espai, impulsat conjuntament per la Fundació ”la Caixa” i The Ricky Rubio Foundation, capgira la rehabilitació: permet incrementar un 37% els pacients atesos i ampliar els horaris a la tarda per facilitat la conciliació amb l’escola

13/05/2024

El jugador de bàsquet i fundador de The Ricky Rubio Foundation, Ricky Rubio, i el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, han presentat avui, Dia del Nen Hospitalitzat, la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Els dos aliats de Vall d’Hebron en aquest projecte volien conèixer en persona el salt que ha fet la qualitat assistencial d’infants i adolescents que requereixen rehabilitació, ara que el nou espai fa un temps que està operatiu. En aquesta visita, a més del gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Albert Salazar, i de la Dra. Judit Sánchez Raya, cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, han comptat amb un cicerone especial, l’Izan Balaña, un jove pacient de Vall d’Hebron que Ricky Rubio va conèixer quan estava ingressat a la planta d’Oncologia Pediàtrica i amb qui s’ha retrobat tres anys després.

"Quan vaig visitar l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, el 2021, tant jo com l'equip de The Ricky Rubio Foundation vam adonar-nos que mancava un espai específic per a la rehabilitació dels infants i adolescents, integrat dins el mateix edifici. Des de llavors, ens hem dedicat totalment a fer realitat aquesta necessitat en el projecte més gran i ambiciós que ha portat a terme la fundació fins al moment", ha recordat Ricky Rubio, fundador de The Ricky Rubio Foundation.

El subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, ha posat de relleu la importància del projecte. “El nostre objectiu és estar sempre a prop de les persones que més ho necessiten, en aquest cas infants i adolescents en situació de malaltia o en procés de recuperació. Per això impulsem la creació d’aquest nou espai que contribuirà a humanitzar l’entorn hospitalari i que estem segurs que servirà per millorar la qualitat de vida dels pacients pediàtrics”, ha destacat.

Més espai, més pacients

Abans que l’Hospital Infantil estrenés l’àrea de rehabilitació terapèutica, els pacients ambulatoris s’havien de desplaçar a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats a fer rehabilitació. I el gruix de pacients ingressats feia teràpia a les habitacions. Però el 2021, la Fundació ”la Caixa” i The Ricky Rubio Foundation van signar un acord amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron que ho canviaria tot: ajudarien a construir una Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent per a l’Hospital Infantil. Dos anys i unes reformes més tard, el passat 20 de novembre, el nou espai obria les portes i situava l’Hospital Infantil Vall d’Hebron a l’alçada dels grans hospitals pediàtrics del món, també en rehabilitació. El gimnàs pediàtric, que té el joc i l’esport com elements motivadors, permet atendre un 37% més de pacients l'any i ampliar els horaris a la tarda per facilitar la conciliació. “Hem passat de tractar a 540 pacients a l'any a 750”, ha destacat el Dr. Albert Salazar. Junt amb l’Hospital La Paz de Madrid, Vall d’Hebron és referent a l’Estat en aquesta àrea. Comptem amb acreditacions CSUR (Centre, Servei i Unitat Referent) en ortopèdia infantil; trasplantament renal, cardíac, pulmonar i hepàtic pediàtric, o malalties neuromusculars i rares”, ha recordat el gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

La rehabilitació, un contínuum assistencial

El subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, i Ricky Rubio han estat acompanyats durant la visita pel Dr. Albert Salazar, la Dra. Judith Sánchez-Raya i l’Izan, un dels pacients que s’han beneficiat del nou espai. L’any 2020, quan la COVID-19 va portar Occident a confinar-se, l’Izan sortia de casa i ingressava a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per tractar la recaiguda d’una leucèmia. Tenia 17 anys. La primavera de 2021, quan estava en una habitació d’aïllament, després d’haver passat per un trasplantament de medul·la, Ricky Rubio va picar al vidre de la porta que el connectava a l’exterior. Les càmeres d’aïllament tenen un telèfon perquè els pacients que estan immunodeprimits puguin comunicar-se amb l’exterior i l’aïllament no sigui sinònim de solitud. Van parlar de bàsquet i de projectes. Abans d’acomiadar-se, Ricky Rubio va regalar a l’Izan la famosa samarreta de Pau Donés amb el lema “Viure és urgent”. I així fa. Un dels projectes que tenia l’Izan deixarà de ser-ho al setembre, quan comenci el doble grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE) i Fisioteràpia. “Durant la meva recuperació, m’ha acompanyat un fisioterapeuta a Vall d’Hebron, el Denys Santa Marina, que ha estat un referent per a mi i m’ha animat a estudiar fisioteràpia. Al setembre començo el doble grau i amb el que aprengui, espero poder tornar el que a mi m’han donat”, ha dit.

L’Izan forma part del grup de pacients que ha estrenat el gimnàs. Va començar fent rehabilitació a la seva habitació i va rebre l’alta com a pacient ambulatori al nou espai. A Vall d’Hebron, l’equip de Medicina Física i Rehabilitació acompanya els pacients des de l’ingrés, segons les seves necessitats. “Fem fisioteràpia respiratòria a la UCI Pediàtrica i seguim durant l’hospitalització dels pacients amb fisioteràpia motora, teràpia ocupacional o logopèdia, i ambulatòria, un cop tornen a casa”, ha detallat la Dra. Judit Sánchez Raya.

Bàsquet, atletisme i treball en equip

El gimnàs està a la planta zero, a l'espai dedicat a les civilitzacions del Mediterrani. “Com feien els grecs, hem convertit la rehabilitació i l'exercici en un joc, gràcies a un espai més accessible, divertit i adequat als nens i adolescents”, ha assenyalat la Dra. Judith Sánchez-Raya, cap de Medicina Física i Rehabilitació. En total, té 220 metres quadrats distribuïts entre una sala diàfana polivalent per a pacients ingressats i ambulatoris; dues sales per a tractaments individuals; dues sales de teràpia ocupacional i una segona sala polivalent que es pot obrir i tancar, segons les necessitats, on es realitzarà fisioteràpia respiratòria.

El seu disseny juga amb la idea d'enfocar la recuperació cap a un entrenament esportiu alhora que sanitari i per connectar els valors de l'esport amb el procés de tractament. A la sala polivalent hi ha dibuixada una pista d'atletisme, al final de la qual hi ha un mirall que fa la sensació d'estar en una pista circular. Les parets recorden a un rocòdrom. Per traslladar als pacients que ho necessiten, del sostre penja una grua blava en forma d'ones que porta els nens i adolescents a imaginar que fan surf. També hi ha bicicletes el·líptiques, escales, peses, lliteres hidràuliques i matalassos, entre altres elements, adaptats a les necessitats de nens, nenes i adolescents.

La paperera que hi havia a l'antic gimnàs, per practicar tirs de bàsquet, ha estat substituïda per una cistella de veritat que convida al joc. El nou espai ha permès a la Dra. Judith Sánchez-Raya i al seu equip donar un gir al servei. Han creat programes de rehabilitació en grup que abans no podíem fer per espai. Ja funcionen per a pacients oncològics, amb escoliosi o pectus excavatum. “A més, fem rehabilitació a distància i tractaments amb realitat virtual”, ha apuntat la doctora.

Més horaris per conciliar amb l’escola

La nova àrea de rehabilitació terapèutica també ha permès ampliar horaris. El gimnàs obre de 8:00 a 20:00 hores. L'ampliació en horari de tarda està pensada perquè els pacients ambulatoris no hagin de saltar-se classes i les famílies tinguin més horaris per facilitar la conciliació. I entre les 15.00 i les 17.00 hi ha una franja guardada per a pacients hospitalitzats. “Sortir de les habitacions i deixar enrere la planta d’hospitalització per anar a un lloc diferent a fer recuperació genera emocions positives”, ha assenyalat Denys Santa Marina.

Emotiu retrobament entre un pacient i Ricky Rubio, durant la visita amb el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, a la nova àrea terapèutica de rehabilitació

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.