Premiat un projecte del Servei de Neonatologia per reduir el risc d’infecció en nounats amb catèter

El Servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estat guardonat en la quarta edició dels Premis Sham.

17/09/2019

Professionals del Servei de Neonatologia han rebut un premi Sham per un projecte per reduir el risc d’infecció en nounats amb catèter. Sham Espanya és una assegurada especialista en el sector sanitari i sociosanitari que des de fa quatre anys premia el millor projecte en matèria de seguretat del pacient, qualitat assistencial, prevenció o gestió de riscos sanitaris realitzat a l’Estat.

El projecte de Vall d’Hebron premiat s’anomena INBERBAC-Neo. Es tracta d’un estudi enfocat a reduir la bacterièmia associada al catèter vascular central en nounats amb baix pes. Es tracta d’un treball conjunt portat a terme amb l’Hospital Cruces de Barakaldo. Per part de Vall d’Hebron, la responsable del projecte és la Dra. Carmen Ribes, del Servei de Neonatologia.

“Aquest estudi és fruit de l'esforç de molts professionals implicats en la seguretat del pacient neonatal en el nostre servei. Fa ja 10 anys que amb l'ajuda imprescindible del Servei de Medicina Preventiva es va iniciar el programa bacterièmia ZERO adaptat al pacient neonatal, la qual cosa ens va permetre disminuir les infeccions associades a catèter en més d'un 40% després del primer any de la implantació del programa”, destaca la Dra. Carmen Ribes.

Ara, el programa INBERBAC-Neo s’aplicarà a més de quaranta UCIS neonatals de tot l’Estat. “I en els dos anys vinents s’avaluarà fins a quin punt han disminuït les infeccions en aquests nounats de baix pes”, explica la Dra. Carmen Ribes.

Enguany s’havien presentat més de seixanta projectes als premis Sham. Gràcies al guardó, el projecte INBERBAC-Neo rep, a més, un premi econòmic de 6.000 euros. El projecte ja havia rebut l’impuls d’una Beca FIS (Fons d’Investigacions Sanitàries) del Ministeri de Sanitat. Com explica la Dra. Carmen Ribes, “tant per aconseguir la Beca FIS com el premi Sham i, evidentment, posar en marxa i dur a terme el projecte, ha estat fonamental el treball en equip, sent imprescindible el paper del personal d'infermeria del Servei de Neonatologia i del Servei de Medicina Preventiva”.

En el projecte INBERBAC-Neo estan participant com a investigadors col·laboradors: la Dra. Fátima Camba, metge adjunt del Servei de Neonatologia, la Sra. Elisa Navarro, infermera del Servei de Medicina Preventiva i la Sra. Rosa García Berman, infermera del Servei de Neonatologia. Destacar també la important labor de la Sra. Julia de Frutos, infermera del Servei de Neonatologia, que en el marc d'aquest projecte ha rebut una beca per al desenvolupament del material formatiu.

Vall d’Hebron, pioner en el programa bacterièmia ZERO

El Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron és referent en l'àmbit estatal del programa bacterièmia ZERO, que es basa en la prevenció de les infeccions associades a catèter. 

Compartir:

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento. 
Procedencia: El propio interesado.