Webinar d'Infermeria "Eficàcia de les intervencions prequirúrgiques per fomentar l'abandonament del consum de tabac: revisió sistemàtica"

 
09/11/2022
09/11/2022 -- De 15:00h a 16:00h
Organiza :
Grup de Recerca Multidisciplinari d'Infermeria de Recerca (VHIR)
Modalidad: Online

Revisió sistemàtica seguint les directrius PRISMA que avalua l'eficàcia de les diferents intervencions prequirúrgiques per tal de fomentar el cessament del consum de tabac abans d'una cirurgia en els últims 10 anys.

L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar l'eficàcia de les intervencions prequirúrgiques per promoure l'abandonament del consum de tabac en termes d'abstinència i de reducció de les complicacions quirúrgiques. Es va dur a terme una revisió sistemàtica dels assaigs clínics aleatoris (ECA) publicats entre març de 2009 i abril de 2021 seguint les directrius PRISMA. Es van incloure ECA que comparaven l'eficàcia d'un programa per deixar de fumar dirigit a un grup intervenció (IG) versus la intervenció habitual o una altra dirigida a un grup control (GC). Es van admetre tots els enfocaments per deixar de fumar (presencial, telefònica, grupal, individual, multicomponent, etc.), així com tots els mètodes de valoració de l'abstinència, temps de seguiment, especialitats quirúrgiques, definició de fumador i tot tipus de complicacions quirúrgiques. Es van incloure 11 articles originals que corresponien a 9 estudis. Els resultats van mostrar taxes d'abstinència postoperatòria a llarg termini (de 6 a 12 mesos) entre el 25, 0% i el 36, 4% en ECA amb intervencions intensives multicomponents, enfront de taxes al voltant del 13,0% en intervencions breus. Dues intervencions multicomponents van obtenir millores significatives pel que fa a la reducció de les complicacions quirúrgiques postoperatòries a curt termini. En conclusió, les intervencions multicomponents prequirúrgiques per deixar de fumar són més efectives que les intervencions breus pel que fa a l'assoliment de l'abstinència i a la reducció de les complicacions quirúrgiques. El temps de seguiment i la intensitat de les intervencions van ser predictors de l'abandonament.

Moderadora: Dra. Esperanza Zuriguel, Cap del Grup de recerca multidisciplinari d'infermeria del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Ponent: Eva Gavilan Castillo, membre del Grup de recerca multidisciplinari d'infermeria del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Inscriu-t'hi: https://app.livestorm.co/vhir/webinar-infermeria-a-carrec-eva-gavilan

Actividades relacionadas

Curso de introducción a la metodología estadística en investigación en salud

Online
22/04/2024 - 09:00
El curso de Introducción a la Metodología Estadística en Investigación en Salud está dirigido a personas que quieren empezar a investigar en el ámbito de las ciencias de la salud y tienen conocimientos básicos previos en estadística.
Más información

III Curso TEA a lo largo de la vida

25/04/2024 - 09:00
Psiquiatras, psicólogos y cualquier profesional vinculado a la salud mental.
Más información

Vacunas 2024 - XXVIII Curso de Actualización en Inmunizaciones (presencial y virtual)

25/04/2024 - 09:00
Más información

Diagnóstico Molecular para residentes de alergia

26/04/2024 - 14:50
Más información

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento. 
Procedencia: El propio interesado.