La Dra. Amparo Santamaría lidera un estudi internacional sobre dones amb problemes de fertilitat i de trombosi

L’estudi pioner WiTEAM 2018-2020 (Women International Team) determinarà la relació causa-efecte entre trombofília genética (propensió a desenvolupar trombosi) i problemes reproductius en les dones.

04/01/2018

La Societat Internacional de Trombosi i Hemostàsia (ISTH) ha posat en marxa el primer estudi internacional prospectiu-observacional WiTEAM 2018-2020 (Women International Team) per determinar la relació causa-efecte entre trombofília genètica i problemes reproductius en les dones: infertilitat, avortaments de repetició, mort fetal i preeclàmpsia. La coordinadora d’aquest estudi és la Dra. Amparo Santamaría, cap de la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, investigadora del Grup d’Hematologia Experimental del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i codirectora de l'Institut Blood Cell Barcelona.

La trombosi és la primera causa de mort en la dona durant l'embaràs, principalment com a conseqüència de l'embòlia pulmonar, segons un estudi previ anomenat TEAM (Trombosi en l'Àmbit de la Dona), liderat també per la Dra. Santamaría i per la Societat Espanyola de Trombosi i Hemostàsia. Segons aquest estudi, el 10 % de les dones gestants té alguna complicació tromboembòlica durant l'embaràs o el puerperi; la fecundació in vitro o els tractaments hormonals incrementen fins a 10 vegades més el risc de trombosi que un embaràs natural. A més, el 41 % de les dones que presenten algun tipus de trombofília pateixen un esdeveniment tromboembòlic durant l'embaràs o puerperi. Arrel d’aquest estudi, explica la Dra. Santamaría, “s’ha posat en marxa un estudi molt més ambiciós: el WiTEAM 2018-2020”. L'estudi WiTEAM 2018-2020, liderat per la Dra. Santamaría, "se centrarà a fer el seguiment a un grup de 3.000 dones de diferents països que són portadores d'una trombofília genètica amb un doble objectiu: establir un protocol terapèutic per evitar la trombosi durant l'embaràs i prevenir la infertilitat o els problemes d'insuficiència placentària que impedeixen l'embaràs o que aquest arribi a terme". L’estudi es durà a terme en més de 30 països d’arreu del món.  

Una de cada quatre pacients amb problemes de fertilitat o complicacions greus durant l'embaràs és portadora d'una trombofília genètica provocada per la disfunció del Factor V Leiden, la mutació del gen de la protrombina, la mutació del factor XII, el grup sanguini ABO o els nivells de factor VIII. Altres factors de risc protrombòtics i que, per tant, haurien de ser avaluats en cada cas són sobretot l'herència genètica familiar, és a dir, tenir familiars amb antecedents de trombosi i també altres factors de risc com l'obesitat, diabetis, edat (tenir més de 35 anys) i haver patit un episodi trombòtic previ.

En aquest sentit, la Dra. Santamaría considera que "l'estudi és una oportunitat perquè hematòlegs, obstetres, ginecòlegs i especialistes en reproducció assistida uneixin esforços tant en el diagnòstic com en el tractament preventiu per establir guies i consensos".

 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.