La Dra. Amparo Santamaría lidera un estudi internacional sobre dones amb problemes de fertilitat i de trombosi

L’estudi pioner WiTEAM 2018-2020 (Women International Team) determinarà la relació causa-efecte entre trombofília genética (propensió a desenvolupar trombosi) i problemes reproductius en les dones.

04/01/2018

La Societat Internacional de Trombosi i Hemostàsia (ISTH) ha posat en marxa el primer estudi internacional prospectiu-observacional WiTEAM 2018-2020 (Women International Team) per determinar la relació causa-efecte entre trombofília genètica i problemes reproductius en les dones: infertilitat, avortaments de repetició, mort fetal i preeclàmpsia. La coordinadora d’aquest estudi és la Dra. Amparo Santamaría, cap de la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, investigadora del Grup d’Hematologia Experimental del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i codirectora de l'Institut Blood Cell Barcelona.

La trombosi és la primera causa de mort en la dona durant l'embaràs, principalment com a conseqüència de l'embòlia pulmonar, segons un estudi previ anomenat TEAM (Trombosi en l'Àmbit de la Dona), liderat també per la Dra. Santamaría i per la Societat Espanyola de Trombosi i Hemostàsia. Segons aquest estudi, el 10 % de les dones gestants té alguna complicació tromboembòlica durant l'embaràs o el puerperi; la fecundació in vitro o els tractaments hormonals incrementen fins a 10 vegades més el risc de trombosi que un embaràs natural. A més, el 41 % de les dones que presenten algun tipus de trombofília pateixen un esdeveniment tromboembòlic durant l'embaràs o puerperi. Arrel d’aquest estudi, explica la Dra. Santamaría, “s’ha posat en marxa un estudi molt més ambiciós: el WiTEAM 2018-2020”. L'estudi WiTEAM 2018-2020, liderat per la Dra. Santamaría, "se centrarà a fer el seguiment a un grup de 3.000 dones de diferents països que són portadores d'una trombofília genètica amb un doble objectiu: establir un protocol terapèutic per evitar la trombosi durant l'embaràs i prevenir la infertilitat o els problemes d'insuficiència placentària que impedeixen l'embaràs o que aquest arribi a terme". L’estudi es durà a terme en més de 30 països d’arreu del món.  

Una de cada quatre pacients amb problemes de fertilitat o complicacions greus durant l'embaràs és portadora d'una trombofília genètica provocada per la disfunció del Factor V Leiden, la mutació del gen de la protrombina, la mutació del factor XII, el grup sanguini ABO o els nivells de factor VIII. Altres factors de risc protrombòtics i que, per tant, haurien de ser avaluats en cada cas són sobretot l'herència genètica familiar, és a dir, tenir familiars amb antecedents de trombosi i també altres factors de risc com l'obesitat, diabetis, edat (tenir més de 35 anys) i haver patit un episodi trombòtic previ.

En aquest sentit, la Dra. Santamaría considera que "l'estudi és una oportunitat perquè hematòlegs, obstetres, ginecòlegs i especialistes en reproducció assistida uneixin esforços tant en el diagnòstic com en el tractament preventiu per establir guies i consensos".

 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.