Vall d'Hebron i Sónar+D creen una experiència sonora binaural amb les sensacions dels pacients

La Direcció de Gestió Integral i Innovació de Vall d’Hebron i el congrés de tecnologies creatives del festival Sónar desenvolupen una experiència sonora binaural que reprodueix les sensacions d'un pacient en ser ingressat al centre.

15/03/2018

L'Hospital Vall d’Hebron i Sónar+D col·laboren en l'enregistrament d'una peça d'àudio immersiva dirigida a professionals de la medicina, que permet situar el personal mèdic en el lloc del pacient i viure les seves sensacions gràcies a l'experiència binaural que reprodueix en 360º els sons de l'hospital que perceben els malalts. 

L'enregistrament situa l’oient en la pell d'un pacient que se sotmet a una intervenció quirúrgica o que està ingressat, i el submergeix en els sons de l'hospital amb els quals conviu al llarg de tot un dia: portes, ascensors, lliteres, converses, xiulets i sons de la maquinària hospitalària, etc. Això és possible gràcies al so binaural, una tècnica d'enregistrament en 360º que permet percebre els sons del nostre voltant en tres dimensions i de manera realista.

La peça, de dos minuts de durada, ha estat concebuda per ser escoltada amb auriculars, i creada especialment per ser presentada durant la 1ª jornada Jo innovo (celebrada el 14 de març), que va reunir 300 professionals de Vall d’Hebron per compartir coneixements i experiències en el camp de la innovació. Amb aquesta experiència, l'Hospital Vall d’Hebron i Sónar+D connecten el món artístic amb l'entorn científic amb la finalitat d'afavorir la relació entre metges i pacients, utilitzant un camp de la tecnologia emergent: l'àudio 3D i immersiu. Des d'ara, tots els nous professionals i residents que s'incorporin a l'hospital experimentaran aquesta sensació per alinear-se amb les necessitats del pacient. D'aquesta manera simbòlica i alhora real, Vall d'Hebron continua apostant per treballar amb processos i solucions al servei del pacient des d'un punt de vista innovador. 

La selecció dels sorolls que formen part de l'àudio que vol posar el professional en la pell del pacient és fruit d'una pluja d'idees sobre els sons més habituals a l'hospital. Des de llocs a situacions, passant per aparells, roba o veus. Així, es poden escoltar respiradors, aspiradors, alarmes de monitors, bombes d'infusió, el moviment de les lliteres, soroll de sabates, de passos, de trasllat intern de la zona quirúrgica, sons de familiars esperant, quiròfans, teclejats d'ordinadors, timbres o proves d’ecocardiografia situats en la unitat de crítics, en la de vigilància intensiva, en el bloc quirúrgic, en sales d'espera o a la zona d'hospitalització. Tots ells són sorolls característics per a qualsevol professional de Vall d'Hebron, i per tant identificables per ells, ja que formen part del seu dia a dia. Tots junts, en dos minuts, i fora del context del seu dia a dia, ajudaran al professional a adonar-se de tot el que escolta el pacient.

Com explica, el Dr. César Velasco, director de Gestió Integral i Innovació de l'Hospital Vall d’Hebron, “participar en processos de cocreació és fonamental. Els nostres professionals sanitaris han treballat amb artistes sonors i experts en tecnologia del so innovant en nous terrenys una vegada més. Tots coneixem el Sónar, i ens hem de parar a pensar en com podem posar tot el seu coneixement i la seva excel·lència en experiències auditives al servei del pacient. El Campus Vall d’Hebron explora fora de les seves parets interaccions enriquidores com aquesta, en la qual els nostres professionals ens conviden a posar-nos en la pell de pacients i familiars”. Per la seva banda, Ventura Barba, director executiu de Sónar+D, assenyala que “aquest és l'ADN de Sónar+D: connectar professionals i idees de diferents àmbits de la creativitat, la ciència o la innovació tecnològica per desenvolupar projectes que exploren nous futurs”. I Pedro Alcalde, arquitecte sonor de la peça, comenta que “el projecte és marcadament innovador en centrar la seva proposta en una inversió del punt de vista de l'escolta: Vall d'Hebron en la pell del pacient. La principal dificultat del projecte és que el material sonor d'un hospital és comú a metges, a infermeres i a pacients. És solament la seva escolta el que és diferent”.

 

 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.