Participem en el primer estudi sobre la prevalença dels trastorns de l’espectre de l’alcoholisme fetal

Un estudi amb participació de Vall d’Hebron revela que el 50% dels infants de la recerca, nens adoptats procedents de Rússia i Ucraïna, presenten el trastorn de l’espectre de l’alcoholisme fetal (TEAF). La Generalitat de Catalunya ha impulsat aquest estudi liderat i coordinat per l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció i la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. 

13/09/2018

En el marc del Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre de l’Alcoholisme Fetal (TEAF), celebrat el passat 9 de setembre, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA), Agnès Russiñol, i el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, han presentat els resultats d’un estudi realitzat a Catalunya sobre l’afectació per trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) dels infants i joves catalans  adoptats procedents de Rússia i Ucraïna. En aquest estudi ha participat la Dra. Nuria Gómez, psiquiatra i responsable del Programa de la Síndrome Alcohòlica Fetal; Raquel Vidal, psicòloga, i el Servei de Genètica, de Vall d'Hebron.

De la seva valoració es desprèn que dels 162 infants de la mostra (101 nens i 61 nenes), el 50% presenten un trastorn de l’espectre alcohòlic fetal sense que hi hagi diferències significatives per sexe. Únicament el 20,4% presenten la manifestació més greu que és la síndrome alcohòlic fetal (SAF), i el 16% presenten la forma parcial de SAF. A l’11,1% se’ls va diagnosticar trastorn del neurodesenvolupament relacionat amb l’alcohol i a l’1,2% se’ls van detectar defectes de naixement compatibles amb l’exposició prenatal a l’alcohol.

Aquestes xifres són similars a l’únic estudi que existeix a Europa realitzat a Suècia l’any 2010 que va obtenir una prevalença del 52% d’infants afectats  en una mostra molt més petita (71 infants).

El Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) és un terme utilitzat per agrupar un gran rang d’anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives que una persona pot presentar quan ha estat exposada a l’alcohol durant el seu desenvolupament prenatal. A Catalunya hi ha uns 16.000 infants adoptats, 5.000 d’aquests provenen de l’Europa de l’Est. Molts d'ells van arribar al nostre país a principis del 2000, època d'auge de l'adopció internacional a Catalunya.

 

Vall d’Hebron, pioners en teràpia assistida amb gossos

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va incorporar a finals de maig del 2018 la teràpia amb gossos en el tractament dels nens i adolescents que pateixen síndrome alcohòlica fetal. Gràcies a la teràpia assistida amb gossos, es poden millorar alguns d’aquests símptomes en pacients seleccionats. D’aquesta manera, Vall d’Hebron és el primer centre en tot el món que fa servir aquesta teràpia per tractar la síndrome alcohòlica fetal. Aquesta teràpia està dividida en dues fases. Una primera que és individual, amb un únic pacient en cada sessió i dos gossos. I, la segona, és una sessió amb grup on hi participen dos gossos amb diversos pacients.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.