Vall d’Hebron realitza el primer trasllat aeri d’un pacient adult en ECMO

L'ECMO Team de Vall d'Hebron va aterrar a l'aeroport d'Eivissa a les 21:15 hores i a les 4:30 hores arribaven amb el pacient a l'UCI de Vall d'Hebron. El treball conjunt de tots els professionals va fer possible que en un espai molt curt de temps es poguessin desplaçar, canular al pacient, estabilitzar-lo i traslladar-lo en avioneta.

06/02/2019

Una part de l'equip de metges i infermeres que constitueixen l'ECMO Team de Vall d'Hebron es van traslladar la tarda del dimarts a l'Hospital Can Misses d'Eivissa per atendre a un pacient que havia de ser posat en ECMO (Oxigenació per Membrana Extracorpòria). Un cop el van connectar al dispositiu d'ECMO el van traslladar a l'UCI de Vall d'Hebron. Es tracta del primer trasllat aeri d'un pacient adult en ECMO que es realitza a l'Estat.

El sistema ECMO realitza assistència respiratòria (veno-venosa) o cardiorespiratòria (veno-arterial) gràcies a una bomba centrífuga que genera un flux de sang que passa a través d'un oxigenador abans de distribuir-se per tot el cos del pacient. Aquesta tècnica permet substituir la funció cardíaca i/o respiratòria Es tracta d'una tècnica complexa utilitzada en pacients crítics en situació clínica refractària a les mesures de suport convencional.

L'home, de 39 anys estava ingressat a l'UCI de l'hospital eivissenc i presentava un deteriorament respiratori que no responia als procediments convencionals. Per tant el SAMU 061 de Balears va mobilitzar a l'equip del SAMU d'Eivissa i Formentera i a l'Hospital Vall d'Hebron per fer el trasllat del pacient. El SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) també va participar pel trasllat entre l'aeroport del Prat i Vall d'Hebron.

L'operatiu es va realitzar en dues fases: en la primera, els professionals dels hospitals Can Misses i Vall d'Hebron van sotmetre amb èxit el pacient a la tècnica ECMO. En aquest cas el pacient necessitava assistència respiratòria veno-venosa. Ha estat la primera oxigenació per membrana extracorpòria que es practica a Can Misses. Després, conjuntament amb el SAMU-061 d'Eivissa i Formentera, van realitzar el primer trasllat aeri nacional d'un pacient adult en ECMO.

L'ECMO Team de Vall d'Hebron va aterrar a l'aeroport d'Eivissa a les 21:15 hores i a les 4:30 hores arribaven amb el pacient a l'UCI de Vall d'Hebron. El treball conjunt de tots els professionals va fer possible que en un espai molt curt de temps es van desplaçar, van canular al pacient, el van estabilitzar i el van traslladar en avioneta.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.