Vall d’Hebron realitza el primer trasllat aeri d’un pacient adult en ECMO

L'ECMO Team de Vall d'Hebron va aterrar a l'aeroport d'Eivissa a les 21:15 hores i a les 4:30 hores arribaven amb el pacient a l'UCI de Vall d'Hebron. El treball conjunt de tots els professionals va fer possible que en un espai molt curt de temps es poguessin desplaçar, canular al pacient, estabilitzar-lo i traslladar-lo en avioneta.

06/02/2019

Una part de l'equip de metges i infermeres que constitueixen l'ECMO Team de Vall d'Hebron es van traslladar la tarda del dimarts a l'Hospital Can Misses d'Eivissa per atendre a un pacient que havia de ser posat en ECMO (Oxigenació per Membrana Extracorpòria). Un cop el van connectar al dispositiu d'ECMO el van traslladar a l'UCI de Vall d'Hebron. Es tracta del primer trasllat aeri d'un pacient adult en ECMO que es realitza a l'Estat.

El sistema ECMO realitza assistència respiratòria (veno-venosa) o cardiorespiratòria (veno-arterial) gràcies a una bomba centrífuga que genera un flux de sang que passa a través d'un oxigenador abans de distribuir-se per tot el cos del pacient. Aquesta tècnica permet substituir la funció cardíaca i/o respiratòria Es tracta d'una tècnica complexa utilitzada en pacients crítics en situació clínica refractària a les mesures de suport convencional.

L'home, de 39 anys estava ingressat a l'UCI de l'hospital eivissenc i presentava un deteriorament respiratori que no responia als procediments convencionals. Per tant el SAMU 061 de Balears va mobilitzar a l'equip del SAMU d'Eivissa i Formentera i a l'Hospital Vall d'Hebron per fer el trasllat del pacient. El SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) també va participar pel trasllat entre l'aeroport del Prat i Vall d'Hebron.

L'operatiu es va realitzar en dues fases: en la primera, els professionals dels hospitals Can Misses i Vall d'Hebron van sotmetre amb èxit el pacient a la tècnica ECMO. En aquest cas el pacient necessitava assistència respiratòria veno-venosa. Ha estat la primera oxigenació per membrana extracorpòria que es practica a Can Misses. Després, conjuntament amb el SAMU-061 d'Eivissa i Formentera, van realitzar el primer trasllat aeri nacional d'un pacient adult en ECMO.

L'ECMO Team de Vall d'Hebron va aterrar a l'aeroport d'Eivissa a les 21:15 hores i a les 4:30 hores arribaven amb el pacient a l'UCI de Vall d'Hebron. El treball conjunt de tots els professionals va fer possible que en un espai molt curt de temps es van desplaçar, van canular al pacient, el van estabilitzar i el van traslladar en avioneta.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.