Premi per a les infermeres pediàtriques de nefrologia a la millor comunicació en format pòster al XLIV Congrés de l’AENP

El Servei de Nefrologia Pediàtrica de Vall d’Hebron guanya el premi José Miguel Rodríguez Fernández pel treball 'Procés de transició: d’un entorn protegit a la realitat del món adult'

27/05/2019

L’equip d’infermeria del Servei de Nefrologia Pediàtrica de Vall d’Hebron ha rebut el premi José Miguel Rodríguez Fernández, que atorga l’Associació Espanyola de Nefrologia Pediàtrica (AENP), a la millor comunicació en format pòster. Aquest guardó va lliurar-se en el marc del XLIV congrés de l’AENP celebrat del 15 al 18 de maig a Badajoz (Extremadura). El treball guanyador es titula Procés de transició: d’un entorn protegit a la realitat del món adult.

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Infantil explica a través d’aquest pòster com es prepara al pacient preadolescent i la seva família perquè passi a ser atès per l’equip d’adults amb la finalitat de fer un seguiment adequat segons el pla terapèutic establert, d’una manera gradual i consensuada. Aquesta transició s’ha de portar a terme de forma individualitzada amb cada pacient, atenent més a criteris de maduresa que no d’edat cronològica.

Aquest projecte innovador, liderat per infermeria, està demostrant a la pràctica que una transferència planificada millora el pronòstic de la malaltia i augmenta el seguiment al tractament farmacològic. El fet que Vall d’Hebron tingui ambdues especialitats, nefrologia pediàtrica i d’adults, facilita l’èxit d’aquest procés, que ha de garantir que el pla terapèutic segueixi de forma ininterrompuda i eficaç en una etapa sensible en la vida.

Comptar amb un equip multidisciplinar és clau, així com que el nen i la família tinguin una infermera de referència durant tot el procés.   

Un valor afegit

El Servei de Nefrologia Pediàtrica i la direcció d'infermeria consideren que la incorporació de la infermera referent del nen amb patologia renal és un valor afegit a la qualitat assistencial, destaca Teresa Eixarch, cap d´infermeria de la unitat. Des de setembre de 2017 el servei està dotat d'una consulta d'infermeria de pràctica avançada en malaltia renal pediàtrica. El suport al nen i la família durant el trajecte de la malaltia renal crònica des del diagnòstic, l'etapa prediàlisi i l'acompanyament durant el procés de trasplantament fins a la transició a l'adult són els principals reptes que es presenten en aquest camp.
Entre setembre de 2017 a febrer de 2019, Vall d'Hebron ha iniciat 23 processos de transició de pediatria a nefrologia d'adult: 11 pacients trasplantats, 9 amb insuficiència renal crònica, dos pendents de trasplantament de donant viu i un en programa d'hemodiàlisi. Aquest procés de transició ha ajudat al fet que no es registri cap malalt amb rebuig d'òrgan no previsible ni incompliment terapèutic.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.