Premi per a les infermeres pediàtriques de nefrologia a la millor comunicació en format pòster al XLIV Congrés de l’AENP

El Servei de Nefrologia Pediàtrica de Vall d’Hebron guanya el premi José Miguel Rodríguez Fernández pel treball 'Procés de transició: d’un entorn protegit a la realitat del món adult'

27/05/2019

L’equip d’infermeria del Servei de Nefrologia Pediàtrica de Vall d’Hebron ha rebut el premi José Miguel Rodríguez Fernández, que atorga l’Associació Espanyola de Nefrologia Pediàtrica (AENP), a la millor comunicació en format pòster. Aquest guardó va lliurar-se en el marc del XLIV congrés de l’AENP celebrat del 15 al 18 de maig a Badajoz (Extremadura). El treball guanyador es titula Procés de transició: d’un entorn protegit a la realitat del món adult.

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Infantil explica a través d’aquest pòster com es prepara al pacient preadolescent i la seva família perquè passi a ser atès per l’equip d’adults amb la finalitat de fer un seguiment adequat segons el pla terapèutic establert, d’una manera gradual i consensuada. Aquesta transició s’ha de portar a terme de forma individualitzada amb cada pacient, atenent més a criteris de maduresa que no d’edat cronològica.

Aquest projecte innovador, liderat per infermeria, està demostrant a la pràctica que una transferència planificada millora el pronòstic de la malaltia i augmenta el seguiment al tractament farmacològic. El fet que Vall d’Hebron tingui ambdues especialitats, nefrologia pediàtrica i d’adults, facilita l’èxit d’aquest procés, que ha de garantir que el pla terapèutic segueixi de forma ininterrompuda i eficaç en una etapa sensible en la vida.

Comptar amb un equip multidisciplinar és clau, així com que el nen i la família tinguin una infermera de referència durant tot el procés.   

Un valor afegit

El Servei de Nefrologia Pediàtrica i la direcció d'infermeria consideren que la incorporació de la infermera referent del nen amb patologia renal és un valor afegit a la qualitat assistencial, destaca Teresa Eixarch, cap d´infermeria de la unitat. Des de setembre de 2017 el servei està dotat d'una consulta d'infermeria de pràctica avançada en malaltia renal pediàtrica. El suport al nen i la família durant el trajecte de la malaltia renal crònica des del diagnòstic, l'etapa prediàlisi i l'acompanyament durant el procés de trasplantament fins a la transició a l'adult són els principals reptes que es presenten en aquest camp.
Entre setembre de 2017 a febrer de 2019, Vall d'Hebron ha iniciat 23 processos de transició de pediatria a nefrologia d'adult: 11 pacients trasplantats, 9 amb insuficiència renal crònica, dos pendents de trasplantament de donant viu i un en programa d'hemodiàlisi. Aquest procés de transició ha ajudat al fet que no es registri cap malalt amb rebuig d'òrgan no previsible ni incompliment terapèutic.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.