El Dr. Josep Tabernero presideix el Congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica

Del 27 de setembre al 1 d’octubre, la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) celebra a Barcelona el seu congrés anual

25/09/2019

Entre el 27 de setembre i l’1 d’octubre, la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), en col·laboració amb l’Associació Europea per a la Recerca en Càncer (EACR), organitza a Barcelona el seu congrés anual, en què es reuniran més de 30.000 experts oncològics. Es tracta d’una de les cites internacionals d’oncologia més importants i en què es presenten els últims avenços en la investigació i el tractament del càncer. Els equips d’investigació del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) van presentar diversos treballs destacats en aquest congrés.

El Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, president d’ESMO i director del VHIO, destaca el caràcter multidisciplinari de l’esdeveniment, en línia amb l’atenció cada vegada més integral del càncer i que fa necessària la participació de diferents especialistes per aconseguir el millor resultat per als pacients. “Serà un congrés en què es presentaran molts avenços significatius. Tant és així que ha estat necessari incloure tres sessions plenàries al programa”, explica el Dr. Tabernero.

Un dels principals esforços dels investigadors en els últims anys s’ha centrat en la subclassificació de la malaltia per poder personalitzar més els tractaments. Així, un dels temes que centrarà bona part de l’atenció serà precisament el de les teràpies dirigides contra alteracions concretes dels tumors.

En aquest sentit, el congrés d’ESMO de Barcelona suposarà un punt d’inflexió en algunes malalties com el càncer de pròstata. “Aquí es presentaran estudis que demostraran com és possible subclassificar més aquest tipus de càncer i millorar la supervivència dels pacients. També es presentaran treballs sobre tractaments dirigits en primera línia de càncer d’ovari i de les vies biliars”, afegeix el Dr. Tabernero. Sobre aquests últims, cal precisar que després de molt temps sense tractaments dirigits, ara estan començant a aparèixer les primeres teràpies dirigides amb bons resultats.

La immunoteràpia continua avançant

L’altre tema que acapararà bona part de l’atenció del congrés serà el de la immunoteràpia, un dels camps més prometedors en el tractament del càncer. En aquest sentit, diversos investigadors del VHIO presentaran treballs destinats a desenvolupar les teràpies basades en aquest enfocament. Sense anar més lluny, el Dr. Josep Tabernero explicarà els resultats d’una investigació en què es valora l’efectivitat del pembrolizumab, un anticòs monoclonal que ja havia mostrat prèviament la seva eficàcia en múltiples tumors i que ara ho ha tornat a fer en pacients amb un adenocarcinoma d’unió gàstrica o gastroesofàgica avançat com a primera línia de tractament, i en valora l’eficàcia com a agent únic.

Per dur a terme la investigació, el Dr. Josep Tabernero va fer servir les dades de l’assaig fase III Keynote-062, un estudi internacional en el qual va participar el VHIO juntament amb altres centres, aleatoritzat per comprovar l’eficàcia com a tractament de primera línia de pembrolizumab en monoteràpia o combinat amb quimioteràpia, davant la quimioteràpia sola. En total, es van reclutar més de 750 pacients per a l’assaig, i es van dividir de forma aleatòria en tres grups. Un grup rebia quimioteràpia exclusivament, un altre rebia el tractament de pembrolizumab, i el tercer grup, un tractament combinat. La mitjana de seguiment va ser de més d’onze mesos.

Durant l’últim congrés d’ESMO Gastrointestinal, que es va celebrar també a Barcelona entre el 3 i el 6 de juliol d’aquest mateix any, ja es van presentar els primers resultats d’aquest assaig. “Llavors vam explicar que els resultats de pembrolizumab com a tractament únic en aquests tumors gàstrics i de la unió gastroesofàgica, en substitució de la quimioteràpia convencional o la combinació de tots dos, no eren inferiors. I que en aquells pacients que expressaven PDL1 de forma elevada els resultats eren més favorables”, apunta el Dr. Josep Tabernero, que a més també dirigeix ​​el Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO.

Ara, en aquest congrés d’ESMO s’avancen més resultats relatius a aquest assaig, en concret, a la població de pacients amb inestabilitat de microsatèl·lits, que suposen entre el 8 i el 10% dels tumors gastrointestinals. “Aquí ens trobem que hi ha un benefici espectacular de la immunoteràpia en primera línia davant la quimioteràpia. Encara que no sigui una població molt nombrosa, el benefici que s’hi obté és molt notable”, comenta el Dr. Tabernero. En concret, els pacients tractats amb pembrolizumab van tenir una hazard ratio (HR) de supervivència o taxa de riscos instantanis de 0,3, un valor estadístic que ens indica el clar benefici en aquest grup de pacients tractats amb immunoteràpia.

Així mateix, l’estudi ha servit per demostrar que el perfil de seguretat de l’anticòs monoclonal és més favorable que el de la quimioteràpia, amb menys efectes secundaris. “Amb totes aquestes evidències, confiem que el tractament immunoteràpic únicament amb pembrolizumab en aquesta població de pacients pugui ser considerat en primera línia de tractament en pacients amb tumors gàstrics”, afegeix el Dr. Tabernero.

També basat en els resultats del mateix assaig Keynote-062, la Dra. María Alsina, metge oncòloga al Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO que dirigeix ​​el Dr. Josep Tabernero i la investigadora principal del qual és la Dra. Teresa Macarulla, ha portat a terme una investigació per mesurar l’impacte de la qualitat de vida dels pacients que reben el tractament en primera línia de pembrolizumab en comparació amb la quimioteràpia.

Per això es van analitzar les dades de qualitat de vida dels pacients inclosos en l’assaig Keynote-062, concretament, de tots aquells pacients que van rebre una o més dosis de tractament de l’estudi i que van completar una o més avaluacions de qualitat de vida relacionada amb la salut. Aquesta anàlisi es va fer gràcies als registres de dos qüestionaris de qualitat de vida adaptats al pacient oncològic i al pacient amb càncer gàstric (QLQ-C30 i QLQ-STO22, respectivament). Es van analitzar les dades de gairebé 500 pacients. “Els resultats de la investigació ens indiquen que la qualitat de vida dels pacients va ser semblant entre els dos grups, independentment del tractament rebut. De fet, el tractament amb pembrolizumab va demostrar un control millor de les nàusees i vòmits, segons el qüestionari QLQ-C30”, apunta la Dra. Alsina. “Aquestes dades, juntament amb les d’eficàcia de l’estudi Keynote-062, donen suport a un balanç de risc-benefici favorable a la immunoteràpia com a primera opció de tractament en pacients afectats de càncer gàstric i/o de la unió gastroesofàgica”.

Canvi de paradigma en el tractament de càncer de coll uterí

Amb una estimació de 570.000 casos i 311.000 morts a tot el món el 2018, el càncer de coll uterí es posiciona actualment com el quart càncer més freqüentment diagnosticat i la quarta causa de mort per càncer entre les dones. A més, les pacients amb tumors recurrents i metastàtics es poden enfrontar a un pronòstic descoratjador, amb poques opcions terapèutiques disponibles. La necessitat d’identificar i desenvolupar oportunitats terapèutiques efectives contra aquest tipus de tumor és, per tant, una mica crític.

En el camí per fer front a aquesta necessitat, està previst que es donin a conèixer durant la Sessió de Presentacions Orals Càncers Ginecològics els resultats preliminars d’un estudi de cohorts combinat fase I/II d’un assaig de recerca en immunoteràpia per avaluar la seguretat i l’eficàcia de nivolumab i nivolumab en combinació en tumors associats a virus (Checkmate 358).

Presentats per la primera autora de l’estudi, la Dra. Ana Oaknin, investigadora principal del Grup de Neoplàsies Ginecològiques del VHIO i presidenta del Grup de Càncer Ginecològic del Congrés ESMO 2019, aquest estudi de cohorts va comparar nivolumab amb ipilimumab per al tractament de pacients amb càncer de coll uterí recurrent o metastàsic amb o sense teràpies sistèmiques prèvies i independentment de la seva expressió de PD-L1.

“És important assenyalar que l’única opció de tractament d’immunoteràpia en segona línia per a aquestes pacients és pembrolizumab. Aquesta immunoteràpia centra el seu objectiu en la proteïna PD-L1 localitzada a la superfície de les cèl·lules T, i en perfecciona el bloqueig. Només els subjectes els tumors dels quals expressen PD-L1 són elegibles per rebre aquest tractament”, comenta la Dra. Oaknin.

“Per tal d’explorar noves vies de tractament i proveir d’esperança totes les nostres pacients, el Checkmate 358 ha estat dissenyat per fer front a aquells càncers associats a virus, independentment del seu estat d’expressió de PD-L1”, continua.

Les pacients que havien o no rebut prèviament teràpia sistèmica van ser randomitzades a qualsevol de les dues combinacions: A, van rebre nivolumab més ipilimumab, o B, amb aquesta mateixa combinació seguida de la subseqüent teràpia amb nivolumab. Mentre que els resultats demostren un benefici clínic en totes dues combinacions, la taxa de resposta objectiva (ORR) va ser significativament més alta en el grup B, particularment en aquelles pacients que no havien rebut una teràpia prèvia (46 vs. 32%).

La mitjana de supervivència general amb l’actual tractament en primera línia és d’uns 17 mesos. Tot i que la mitjana de supervivència general encara no ha estat assolida amb aquesta innovadora immunoteràpia de combinació, sorprenentment la supervivència general entre aquells pacients que van rebre el règim B després d’haver fallat la resposta a la teràpia basada en platí és de 25 mesos.

Per a pacients que van rebre la combinació de nivolumab i ipilimumab sense tractaments previs per a la malaltia metastàsica, la taxa de supervivència als 12 mesos va ser del 83% versus un 38% per a aquelles que els van tenir.

“Aquests resultats no només reflecteixen la promesa creixent de les immunoteràpies administrades en combinació, sinó que també demostren una millora en l’eficàcia per als pacients que tenen molt poques opcions terapèutiques disponibles. Igual d’important és que els resultats van ser particularment encoratjadors entre els pacients no tractats prèviament amb quimioteràpia. Els nostres resultats, per tant, representen un pas endavant decisiu, i garanteixen una investigació més àmplia en una població més gran”, conclou la Dra. Ana Oaknin.

Aquests resultats confirmen els prometedors èxits de nivolumab, presentats recentment per l’estudi de cohorts en monoteràpia. La investigació, l’autoria de la qual comparteix la Dra. Ana Oaknin, i que va ser publicada al Journal of Clinical Oncology, evidencia la seguretat i l’eficàcia del tractament únicament amb nivolumab en pacients en recurrència i metàstasi amb càncers associats a virus al coll uterí, vagina o vulva.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.