Acollim un any més el curs Actualització en Cirurgia Endovascular

El curs s’ha basat principalment en les isquèmies d’extremitats, la patologia més prevalent en la cirurgia endovascular; i els aneurismes, dels quals Vall d'Hebron és centre de referència.

17/02/2020

La cirurgia endovascular és una tècnica que permet reparar els vasos sanguinis de manera mínimament invasiva, sense que calgui obrir el pacient o amb accessos mínims. Per poder arribar fins a les lesions vasculars que cal reparar, els especialistes utilitzen catèters i instruments que introdueixen dins dels vasos i naveguen fins al lloc precís. El pacient es beneficia dels avantatges d’una anestèsia local o regional en la majoria dels casos, una tècnica menys agressiva i un postoperatori més curt en comparació amb la cirurgia oberta.

Per presentar les principals novetats en cirurgia endovascular, els dies 13 i 14 de febrer Vall d’Hebron ha acollit la 16a edició del curs Actualització en Cirurgia Endovascular. Aquest curs està organitzat pel Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular. Com en les edicions anteriors, hi han col·laborat també els serveis d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor, Cardiologia i Cures Intensives així com els professionals d’Infermeria.

Al llarg dels dos dies s’han fet connexions en directe amb tres quiròfans alhora mentre una sèrie d’experts comentaven les operacions amb la participació de l’audiència, que podia preguntar sobre la pràctica, els seus problemes i la seva aplicació.

El curs s’ha basat principalment en les isquèmies d’extremitats i els aneurismes. Tal i com explica el Dr. Sergi Bellmunt, cap del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular, “centrem el curs en aquestes dues patologies perquè representen el gran gruix de la nostra activitat: la isquèmia d’extremitats, que és la patologia més prevalent en la nostra pràctica, i els aneurismes, ja que en som centre de referència.”

La cirurgia endovascular és el mètode més apropiat per tractar les isquèmies a les extremitats en molts casos, sobretot en pacients fràgils que presenten una falta de rec arterial a les extremitats inferiors. També en els casos d’aneurismes arterials (dilatacions dels vasos sanguinis que poden donar lloc a un trencament de l’artèria o la seva trombosi), on aquestes tècniques són molt menys agressives. Els cirurgians vasculars, però, també estan formats per tractar aquestes i altres patologies amb qualsevol tècnica, sempre adaptant la indicació a les necessitats del pacient, avaluant els riscos però també els resultats a llarg termini.

“El curs està centrat en la millora dels resultats dels nostres pacients, mitjançant la millora de les tècniques, fent-ne difusió a través dels millors professionals internacionals. Amb el curs volem també destacar el paper docent del nostre Servei i el lideratge en patologia vascular al nostre país”, afirma el Dr. Bellmunt.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron disposa de dos quiròfans híbrids amb equips d’imatge d’última generació (radiològica i ecogràfica) per aplicar les tècniques poc invasives de la cirurgia endovascular. A la sala híbrida, els professionals poden navegar pel sistema sanguini del pacient fins a on és el problema i resoldre’l sense haver de fer cirurgia oberta. 

Canvi de format a les properes edicions

L’edició d’enguany ha estat l’última amb el format actual (pioner a l’Estat). A partir del 2021, el curs es renovarà per tenir un format més innovador que potenciï encara més el lideratge assistencial i docent de Vall d’Hebron en la patologia vascular.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.