Vall d’Hebron acull la 19a edició del curs de Donació i Trasplantament d’Òrgans i Teixits

Amb el lema ‘La donació necessita cor i formació’ Vall d’Hebron celebra del 4 al 6 de març la 19a edició del curs de Donació i Trasplantament d’Òrgans i Teixits.

02/03/2020

El curs tracta tant els aspectes tècnics, ètics i legals de la donació i el trasplantament com les habilitats necessàries per portar-lo a terme, els agents implicats i els avenços més rellevants en aquest camp. “Som dels primers hospitals a formar a tot el personal sanitari que participa en el procés, no només a coordinadors i especialistes, i a prestar especial atenció a la donació, que és fonamental en l’èxit del trasplantament”, exposa la Dra. Teresa Pont, Coordinadora Mèdica de Trasplantaments de Vall d’Hebron.

La 19a edició del curs de Donació i Trasplantament d’Òrgans i Teixits analitzarà durant la primera jornada el model de trasplantament a Catalunya i el conjunt de l’Estat i la donació en mort encefàlica. També s’impartiran tallers per treballar les habilitats dels professionals sanitaris en la comunicació amb les famílies, ja que la confiança i l’empatia són fonamentals per animar a la donació d’òrgans. Catalunya té una de les taxes de donació més altes del món, amb un 83% de consentiment familiar a la donació el 2019. Tot i això, en el conjunt d’Europa cada dia moren en llista d’espera 12 persones per manca de donació d’òrgans. 

El 5 de març, segona jornada del curs, es dedicarà a aprofundir en el procés de donació en asistòlia. L’extracció d’òrgans toràcics i abdominals en asistòlia, l’ECMO en aturada cardíaca refractària i la seguretat i la biovigilància formaran part del programa. El dia de la clausura se centrarà en els teixits, sovint els grans oblidats quan es parla de donació i trasplantaments, i el rol de la infermeria, que és fonamental en tot el procés. En aquesta jornada, les teràpies avançades en donació i trasplantament seran un apartat destacat.

Líders en trasplantaments

Vall d’Hebron va ser un any més l’hospital català on van realitzar-se més trasplantaments el 2019, amb un total de 333 trasplantaments (43 d’ells pediàtrics). Dels 290 trasplantaments realitzats a adults, 135 van ser renals, 39 hepàtics i 116 pulmonars. Dels 43 trasplantaments pediàtrics que van dur-se a terme a l’Hospital Infantil, 18 van ser renals, 19 hepàtics, 2 cardíacs i 4 pulmonars. Vall d’Hebron també va situar-se al capdavant en donació de teixits, amb un total de 368 donants del total de 1.690 registrats a Catalunya. Dins aquest apartat, va ser el centre català amb més obtenció de còrnies el 2019, amb 364 còrnies.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.