Vall d’Hebron acull la 19a edició del curs de Donació i Trasplantament d’Òrgans i Teixits

Amb el lema ‘La donació necessita cor i formació’ Vall d’Hebron celebra del 4 al 6 de març la 19a edició del curs de Donació i Trasplantament d’Òrgans i Teixits.

02/03/2020

El curs tracta tant els aspectes tècnics, ètics i legals de la donació i el trasplantament com les habilitats necessàries per portar-lo a terme, els agents implicats i els avenços més rellevants en aquest camp. “Som dels primers hospitals a formar a tot el personal sanitari que participa en el procés, no només a coordinadors i especialistes, i a prestar especial atenció a la donació, que és fonamental en l’èxit del trasplantament”, exposa la Dra. Teresa Pont, Coordinadora Mèdica de Trasplantaments de Vall d’Hebron.

La 19a edició del curs de Donació i Trasplantament d’Òrgans i Teixits analitzarà durant la primera jornada el model de trasplantament a Catalunya i el conjunt de l’Estat i la donació en mort encefàlica. També s’impartiran tallers per treballar les habilitats dels professionals sanitaris en la comunicació amb les famílies, ja que la confiança i l’empatia són fonamentals per animar a la donació d’òrgans. Catalunya té una de les taxes de donació més altes del món, amb un 83% de consentiment familiar a la donació el 2019. Tot i això, en el conjunt d’Europa cada dia moren en llista d’espera 12 persones per manca de donació d’òrgans. 

El 5 de març, segona jornada del curs, es dedicarà a aprofundir en el procés de donació en asistòlia. L’extracció d’òrgans toràcics i abdominals en asistòlia, l’ECMO en aturada cardíaca refractària i la seguretat i la biovigilància formaran part del programa. El dia de la clausura se centrarà en els teixits, sovint els grans oblidats quan es parla de donació i trasplantaments, i el rol de la infermeria, que és fonamental en tot el procés. En aquesta jornada, les teràpies avançades en donació i trasplantament seran un apartat destacat.

Líders en trasplantaments

Vall d’Hebron va ser un any més l’hospital català on van realitzar-se més trasplantaments el 2019, amb un total de 333 trasplantaments (43 d’ells pediàtrics). Dels 290 trasplantaments realitzats a adults, 135 van ser renals, 39 hepàtics i 116 pulmonars. Dels 43 trasplantaments pediàtrics que van dur-se a terme a l’Hospital Infantil, 18 van ser renals, 19 hepàtics, 2 cardíacs i 4 pulmonars. Vall d’Hebron també va situar-se al capdavant en donació de teixits, amb un total de 368 donants del total de 1.690 registrats a Catalunya. Dins aquest apartat, va ser el centre català amb més obtenció de còrnies el 2019, amb 364 còrnies.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.