Vall d’Hebron lidera un estudi sobre la transmissió del SARS-CoV-2 al nucli familiar dels menors d’edat amb COVID-19 de Catalunya

L’objectiu de l'estudi és definir el grau de transmissibilitat del SARS-CoV-2 a partir dels menors d’edat i veure les dinàmiques de contagi amb els adults amb qui conviuen.

28/07/2020

Vall d’Hebron lidera un estudi epidemiològic per analitzar la transmissibilitat intrafamiliar del SARS-CoV-2 a partir dels pacients pediàtrics que han patit la infecció. L’estudi es realitzarà sobre la base dels menors de 18 anys amb diagnòstic confirmat de COVID-19 durant el període de confinament i que consten al registre de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS). L’objectiu és estudiar la seqüència de contagis durant l’etapa de confinament entre els menors i els adults amb qui conviuen. També s’estudiarà la seqüència de contagis del casos diagnosticats després del confinament. Aquest estudi es fa gràcies a la col·laboració de la Secretaria de Salut Pública de Catalunya i la Societat Catalana de Pediatria.

En primer lloc, es realitzarà una enquesta telefònica a les famílies per tal de conèixer les dades clíniques i epidemiològiques de la COVID-19 d’aquests pacients pediàtrics, els factors de risc o comorbiditats. També s’avaluarà els contactes que van establir els menors amb els convivents al nucli familiar i aquelles persones amb les quals van mantenir contacte freqüent (diari o com a mínim d’un cop a la setmana, com ara cangurs o avis), així com l’afectació pel virus que han tingut aquests adults. Als participants d’aquesta avaluació epidemiològica que no tinguin confirmació prèvia de la infecció se’ls oferirà sotmetre’s a un estudi serològic, per tal d’establir si han patit una infecció pel SARS-CoV-2. També s’oferirà a aquells familiars de pacients pediàtrics que presentin indicis de tenir una infecció activa de SARS-CoV-2 l’opció de realitzar-se una PCR en mostra respiratòria.

“Tot i que la pràctica clínica i els diferents estudis internacionals ens indiquen que els nens són menys transmissors del SARS-CoV-2 i presenten símptomes en general més lleus, volem comptar amb dades epidemiològiques, clíniques i socials acurades i pròpies del nostre territori que permetin prendre decisions de futur com ara el retorn a les escoles dels menors”, exposa el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron. Una cinquantena d’hospitals i centres d’atenció primària de tota Catalunya participen en aquest estudi epidemiològic, que lidera Vall d’Hebron: l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Universitari de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, l’Hospital Universitari Josep Trueta, l’Hospital de Santa Caterina de Girona i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona en són exemples.

 “Al principi de la pandèmia de la COVID-19 van aplicar-se els mateixos criteris de prevenció que amb la grip, un virus respiratori del qual els nens són un dels principals grups transmissors, i en conseqüència va decidir-se el tancament de les escoles com a primera mesura per evitar l’expansió comunitària”, reflexiona el Dr. Antoni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria. “Aquest paradigma ha quedat trastocat per l’experiència específica amb el SARS-COV-2 i cal revisar-lo a la llum de les noves evidències científiques”, afegeix.

En aquest sentit, Vall d’Hebron ja ha realitzat un estudi de cribratge amb els pacients pediàtrics asimptomàtics als quals, per diferents motius assistencials, s’ha realitzat una PCR en mostra respiratòria, com ara que havien de sotmetre’s a cirurgies o proves mèdiques. Els professionals d’infermeria són clau en aquest estudi, perquè s’encarreguen de realitzar l’extracció. De 1.056 pacients pediàtrics asimptomàtics que s’han realitzat una PCR a Vall d’Hebron del 4 de maig al 27 de juliol només 6 (un 0,5%) han donat positiu.

Conèixer la cadena de transmissió

“Considerem que de cara a la tornada a les escoles és clau conèixer com funciona la cadena de transmissió del SARS-CoV-2 entre els menors i els adults”, explica la Dra. Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron. Segons destaca, el treball multidisciplinari entre la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, el Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia i el Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron ha estat fonamental en el disseny de l’estudi sobre la cadena de transmissió al nucli familiar dels nens amb COVID-19 de Catalunya. “Des del punt de vista microbiològic hi ha poca informació en l’àmbit de la població pediàtrica sobre el SARS-CoV-2, en la mesura que els nens han patit menys el virus: aquest estudi representa una oportunitat per ampliar-la”, assenyala la Dra. Juliana Esperalba, del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, qui, amb el Dr. Andrés Antón, liderarà la realització d’estudis serològics i proves PCR de l’estudi.  

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.