Vall d'Hebron compta novament amb un paper destacat al congrés anual d’ESMO

Entre el 19 i el 21 de setembre tindrà lloc aquesta edició, que degut a la pandèmia de COVID-19 se celebra de forma virtual.

15/09/2020

Una de les cites més importants de l’any en el camp de l’oncologia és el congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (​​ESMO són les sigles en anglès). Juntament amb el congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO), suposen els dos esdeveniments principals en què investigadors de tot el món presenten les últimes novetats en el camp de la recerca clínica del càncer.

Com ja va succeir al juny amb l’edició del congrés anual de l’ASCO, la situació derivada de la pandèmia de la COVID-19 ha motivat que en aquesta ocasió l’ESMO hagi decidit apostar per un programa virtual. “La recerca en el càncer no es pot aturar. És important per això que se celebrin, encara que siguin de manera virtual, congressos tan importants com els de l’ESMO i l’ASCO, ja que d’aquesta manera els investigadors podem continuar avançant i millorant els resultats dels pacients de càncer de tot el món”, explica el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que va ser president de l’ESMO durant l’edició del congrés de l’any passat, que va tenir lloc a Barcelona.

D’aquesta manera, entre el 19 i el 21 de setembre tindrà lloc aquesta edició virtual de l’ESMO, en la qual, un cop més, els investigadors del VHIO tindran un paper destacat participant en algunes de les principals novetats que es donaran a conèixer aquests dies. Tant és així que alguns fins i tot prendran part en algunes plenàries del congrés, les sessions en què es presenten el que es consideren els avenços més destacats del darrer any.

És el cas de la Dra. Cristina Suárez, investigadora del Grup de Tumors Genitourinaris, del Sistema Nerviós Central (SNC) i Sarcoma del VHIO, que ha participat en un assaig clínic en fase III, CheckMate 9ER. Aquest estudi ha avaluat un nou tractament en primera línia per al càncer renal de cèl·lules clares, el càncer renal més comú. La nova teràpia inclou la combinació de nivolumab, un anticòs anti-PD1, amb cabozantinib, un inhibidor de tirosines-cinases. Aquests resultats es presentaran en la sessió plenària del 19 de setembre, a partir de les 19.30 hores.

El Dr. Joaquín Mateo, investigador principal del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata, també ha participat en un altre assaig clínic en fase III, PROfound, on s’ha analitzat l’ús de l’olaparib, un fàrmac utilitzat habitualment en el tractament del càncer de mama, d’ovari o de trompes de Fal·lopi, en pacients amb càncer de pròstata metastàtic avançat, un tipus que en l’actualitat no disposa de tractament efectiu, i se n’han comparat els resultats amb els del tractament estàndard. El Dr. Mateo serà l’encarregat, a més, de fer aquesta presentació, que tindrà lloc el dia 20 de setembre a les 19.00 hores.

Però, a part de la participació d’investigadors del VHIO a les plenàries, també és important el paper que han exercit en diferents estudis que es presentaran aquests dies. És el cas del Grup de Càncer de Mama, que ha pres part en fins a tres estudis diferents l’objectiu dels quals era avaluar com els inhibidors de les cinases dependents de ciclines poden tenir utilitat com a teràpia adjuvant que eviti les recaigudes en les pacients de càncer de mama. D’aquesta manera, el 19 de setembre a les 17.28 hores es presentaran els resultats de l’estudi Monarch-E, que avaluava l’eficàcia de l’abemaciclib juntament amb la teràpia adjuvant estàndard en pacients amb alt risc de recaiguda, mentre que el 20 de setembre, a les 13.26 hores, es presentaran els de l’estudi PALLAS, on es van estudiar els resultats d’incloure palbociclib en el tractament hormonal habitual. En tots dos hi ha participat la Dra. Meritxell Bellet, del Grup de Càncer de Mama del VHIO, mentre que a l’estudi Monarch-E també hi va prendre part el Dr. Javier Cortés, investigador translacional del VHIO.

A més, la Dra. Mafalda Oliveira, també del Grup de Càncer de Mama del VHIO, ha estat una de les autores de l’assaig de fase III ASCENT, per a pacients amb tumors de mama triple negatiu metastàtiques, un tipus de població amb molt mal pronòstic que en l’actualitat no disposen de gaires teràpies. En aquest cas es va avaluar l’eficàcia d’un nou fàrmac conjugat, sacituzumab govitecan, enfront dels tractaments estàndard. La presentació d’aquests resultats tindrà lloc el 19 de setembre a les 17:04 hores.

També serà important la presentació dels resultats d’un estudi de fase I en què ha participat la Dra. Irene Braña, del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs. En aquest cas s’ha avaluat el fàrmac CC-90010 en pacients amb tumors sòlids avançats i limfoma no Hodgkin en recaiguda o refractari. La presentació tindrà lloc el dia 20 de setembre a les 17:16 hores.

Un altre estudi important que es presentarà durant el congrés de l’ESMO és el que ha liderat el Dr. Jaume Capdevila, investigador del Grup de Tumors gastrointestinals i Endocrins del VHIO i president del Grup Espanyol de Tumors Neuroendocrins i Endocrins, l’estudi DUNE. S’hi ha avaluat la combinació de dos fàrmacs d’immunoteràpia, durvalumab i tremelimumab, en diferents cohorts de pacients amb neoplàsies neuroendocrines. La presentació d’aquests resultats serà el 20 de setembre a les 15.09.

La Dra. Elena Élez, també del Grup de Tumors gastrointestinals i Endocrins, ha participat en l’estudi que avaluava la qualitat de vida relativa dels pacients tractats amb el fàrmac d’immunoteràpia pembrolizumab enfront de la quimioteràpia. En concret es va estudiar la resposta d’aquesta immunoteràpia com a primera línia de tractament en pacients de càncer colorectal metastàtic amb inestabilitat de microsatèl·lits o amb altres mutacions relacionades amb la reparació deficient de l’ADN. La presentació dels resultats serà el 19 de setembre a les 14.25 hores.

A més, altres investigadors del mateix grup que dirigeix ​​la Dra. Teresa Macarulla presentaran avenços relacionats amb el tractament del càncer de pàncrees, tot i que en aquest cas com a pòsters. Així, Helena Verdaguer presentarà els resultats de la seva investigació sobre com les mutacions de gens relacionats amb la reparació de l’ADN poden servir com a predictors de la resposta a la quimioteràpia basada en el platí per a pacients amb càncer de pàncrees avançat. Daniel Alejandro Acosta farà el mateix amb una investigació que avalua el potencial terapèutic de les mutacions KRAS en els pacients de càncer pancreàtic.

També són de destacar els diferents treballs relacionats amb la immunoteràpia, duts a terme a través de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – “la Caixa” del VHIO. Així, Alberto Hernando-Calvo presentarà un treball en el qual s’ha avaluat si els beneficis obtinguts de l’aplicació d’inhibidors del punt de control repercuteixen en la posterior eficàcia d’altres immunoteràpies. Omar Saavedra és el primer autor d’un treball en el qual s’ha volgut comprovar el benefici d’aplicar combinacions anti-PD1/L1 en els assajos inicials de pacients amb tumors freds avançats, mentre que Núria Mulet-Margalef és l’autora d’un estudi amb el qual es volia determinar el valor de les noves tècniques de seqüenciació en termes d’inscripció en assajos clínics guiats per genòmica. L’últim treball de la UITM presentat en aquesta edició de l’ESMO és el de Nadia Saoudi, que ha analitzat l’experiència d’una dècada en el tractament de tumors primaris del sistema nerviós central.

Tots aquests pòsters, tant els de càncer de pàncrees com els de la UITM, es trobaran en obert a partir del 17 de setembre.

Aquests no seran els únics investigadors que tindran un paper important al congrés d’aquest any de l’ESMO, sinó que molts altres també han estat autors de diversos estudis rellevants per a la pràctica clínica. És el cas per exemple de la Dra. Ana Oaknin, investigadora principal del Grup de Neoplàsies Ginecològiques.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.