Vall d’Hebron presenta Estació Lunar, una habitació de teràpia metabòlica per a nens amb càncer

La nova Estació Lunar de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron parteix d’una iniciativa de la Fundación Juegaterapia. Es tracta d’una de les habitacions d’aïllament de teràpia metabòlica del Servei de Medicina Nuclear, i esdevé un espai divertit i “espacial” pensat pels nens que passen diversos dies al centre per rebre tractament.

15/01/2021

Una de les habitacions d’aïllament per a pacients pediàtrics que han de rebre tractament amb isòtops radioactius ha estat redecorada gràcies a un projecte de la Fundación Juegaterapia. L’habitació Estació Lunar, situada a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, té l’aspecte d’una nau espacial i vol ser un espai on les nenes i els nens, que han de passar diversos dies aïllats a causa del tractament radioisotòpic que rebran contra el càncer, puguin deixar de banda l’angoixa i l’avorriment, i passar estones de diversió. La sala disposa d’una videoconsola perquè les nenes i els nens hi puguin jugar si ho desitgen, a banda de joguines i llibres per fer més amable la seva estada. Les habitacions de Teràpia Metabòlica del Servei de Medicina Nuclear de Vall d’Hebron estan gestionades per l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI).

L'habitació Estació Lunar està dividida en dos espais, l’habitació pròpiament dita i una avantsala. Les nenes i nens s’estan dins de l’habitació i els seus familiars a l’avantsala, per fer-los companyia. Els familiars poden estar tot el temps que desitgin i, fins i tot, poden quedar-s’hi a dormir. Tot i que el pacient està aïllat, ja que està rebent una alta dosi de radiació, es permet als pares, un cop explicades les mesures a seguir, entrar a l'habitació durant un curt període de temps, si la nena o el nen ho requerís. A l'habitació s’acostumen a realitzar dues tipologies de tractaments per a pacients pediàtrics: un amb Iode 131- INa, per als pacients que pateixen càncer diferencial de tiroides, i un altre tractament amb  Iode 131I-Metaiodebenzilugandina (131I-MIBG), per a neuroblastomes. Els pacients que realitzen el tractament de I131-INa tenen una previsió d'ingrés d'entre 1-2 dies. En canvi, els pacients que realitzen la teràpia de I131-MIBG estan uns 4-5 dies.

“Per a aquestes nenes i nens que han d’arribar a passar fins a quatre nits ingressats, amb un aïllament molt rigorós i amb limitació estricta de visites, el fet de disposar d’aquesta sala els facilita l’estada, ja que poden combatre les estones d’avorriment i tenir un ingrés més suportable”, explica el Dr. Santiago Aguadé, Cap del Servei de Medicina Nuclear, i la Dra. Amparo García, Responsable de l’Àrea de Teràpia Metabòlica. Per la seva banda, Eduard Albuixech, infermer clínic del Servei de Medicina Nuclear, ressalta la importància de fer sortir els pacients de l’ambient hospitalari més estricte per dur-los a un altre de “més acollidor, on estan més relaxats, sobretot els pacients pediàtrics, que hi troben diverses activitats per entretenir-se i estar més distrets”.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.