Vall d’Hebron presenta Estació Lunar, una habitació de teràpia metabòlica per a nens amb càncer

La nova Estació Lunar de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron parteix d’una iniciativa de la Fundación Juegaterapia. Es tracta d’una de les habitacions d’aïllament de teràpia metabòlica del Servei de Medicina Nuclear, i esdevé un espai divertit i “espacial” pensat pels nens que passen diversos dies al centre per rebre tractament.

15/01/2021

Una de les habitacions d’aïllament per a pacients pediàtrics que han de rebre tractament amb isòtops radioactius ha estat redecorada gràcies a un projecte de la Fundación Juegaterapia. L’habitació Estació Lunar, situada a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, té l’aspecte d’una nau espacial i vol ser un espai on les nenes i els nens, que han de passar diversos dies aïllats a causa del tractament radioisotòpic que rebran contra el càncer, puguin deixar de banda l’angoixa i l’avorriment, i passar estones de diversió. La sala disposa d’una videoconsola perquè les nenes i els nens hi puguin jugar si ho desitgen, a banda de joguines i llibres per fer més amable la seva estada. Les habitacions de Teràpia Metabòlica del Servei de Medicina Nuclear de Vall d’Hebron estan gestionades per l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI).

L'habitació Estació Lunar està dividida en dos espais, l’habitació pròpiament dita i una avantsala. Les nenes i nens s’estan dins de l’habitació i els seus familiars a l’avantsala, per fer-los companyia. Els familiars poden estar tot el temps que desitgin i, fins i tot, poden quedar-s’hi a dormir. Tot i que el pacient està aïllat, ja que està rebent una alta dosi de radiació, es permet als pares, un cop explicades les mesures a seguir, entrar a l'habitació durant un curt període de temps, si la nena o el nen ho requerís. A l'habitació s’acostumen a realitzar dues tipologies de tractaments per a pacients pediàtrics: un amb Iode 131- INa, per als pacients que pateixen càncer diferencial de tiroides, i un altre tractament amb  Iode 131I-Metaiodebenzilugandina (131I-MIBG), per a neuroblastomes. Els pacients que realitzen el tractament de I131-INa tenen una previsió d'ingrés d'entre 1-2 dies. En canvi, els pacients que realitzen la teràpia de I131-MIBG estan uns 4-5 dies.

“Per a aquestes nenes i nens que han d’arribar a passar fins a quatre nits ingressats, amb un aïllament molt rigorós i amb limitació estricta de visites, el fet de disposar d’aquesta sala els facilita l’estada, ja que poden combatre les estones d’avorriment i tenir un ingrés més suportable”, explica el Dr. Santiago Aguadé, Cap del Servei de Medicina Nuclear, i la Dra. Amparo García, Responsable de l’Àrea de Teràpia Metabòlica. Per la seva banda, Eduard Albuixech, infermer clínic del Servei de Medicina Nuclear, ressalta la importància de fer sortir els pacients de l’ambient hospitalari més estricte per dur-los a un altre de “més acollidor, on estan més relaxats, sobretot els pacients pediàtrics, que hi troben diverses activitats per entretenir-se i estar més distrets”.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.