Professionals de Vall d’Hebron fan el primer trasllat en avió d’un pacient adult connectat a l’ECMO amb COVID-19 a l’Estat

Era la primera vegada també que es demanava a Vall d’Hebron que traslladés un pacient d’un hospital a un altre sent tots dos centres de fora de Catalunya.

19/01/2021

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és centre de referència en la tècnica ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria) a tot l’Estat. Prova d’això és la necessitat de l’Hospital Son Espases de Mallorca que els professionals especialistes de Vall d'Hebron van cobrir ahir, 18 de gener. Es tractava d’un pacient amb pneumònia greu causada per la COVID-19 ingressat a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca que va necessitar traslladar-se en avió.

Així, els responsables de Son Espases van demanar als professionals de l’UCI de Vall d’Hebron experts en ECMO que viatgessin a l’hospital d’origen, a Menorca, per connectar el pacient a la màquina i traslladar-lo a Palma, operació que es va realitzar amb èxit. L’ECMO s’utilitza en pacients molt crítics i substitueix temporalment la funció del cor i/o pulmó i permet que els òrgans descansin, mentre la patologia de base es va curant.

És la primera vegada que un pacient adult amb COVID-19 i connectat a l’ECMO es traslladava en avió a l’Estat, i la primera vegada que els professionals de Vall d’Hebron realitzen el trasllat d’un pacient en ECMO d’un hospital a un altre sense ser el centre destinatari, i tots dos hospitals de fora de Catalunya. Des de l’inici de la pandèmia, Vall d’Hebron ha estat un dels centres a nivell internacional que més pacients amb COVID-19 ha atès amb ECMO, i el que més al sud d'Europa. També el que més pacients amb ECMO ha traslladat en avió (cinc adults i dos pediàtrics) de tot l’Estat.

El novembre de 2020, professionals de Vall d'Hebron es van traslladar a l’Hospital Universitari Son Espases, de Palma, per traslladar una noia de 12 anys connectada a ECMO i amb COVID-19. Després d’estar ingressada gairebé 45 dies a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, disset dels quals a l’UCI pediàtrica, la noia va superar la situació crítica i va rebre l’alta.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.