Professionals de Vall d’Hebron fan el primer trasllat en avió d’un pacient adult connectat a l’ECMO amb COVID-19 a l’Estat

Era la primera vegada també que es demanava a Vall d’Hebron que traslladés un pacient d’un hospital a un altre sent tots dos centres de fora de Catalunya.

19/01/2021

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és centre de referència en la tècnica ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria) a tot l’Estat. Prova d’això és la necessitat de l’Hospital Son Espases de Mallorca que els professionals especialistes de Vall d'Hebron van cobrir ahir, 18 de gener. Es tractava d’un pacient amb pneumònia greu causada per la COVID-19 ingressat a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca que va necessitar traslladar-se en avió.

Així, els responsables de Son Espases van demanar als professionals de l’UCI de Vall d’Hebron experts en ECMO que viatgessin a l’hospital d’origen, a Menorca, per connectar el pacient a la màquina i traslladar-lo a Palma, operació que es va realitzar amb èxit. L’ECMO s’utilitza en pacients molt crítics i substitueix temporalment la funció del cor i/o pulmó i permet que els òrgans descansin, mentre la patologia de base es va curant.

És la primera vegada que un pacient adult amb COVID-19 i connectat a l’ECMO es traslladava en avió a l’Estat, i la primera vegada que els professionals de Vall d’Hebron realitzen el trasllat d’un pacient en ECMO d’un hospital a un altre sense ser el centre destinatari, i tots dos hospitals de fora de Catalunya. Des de l’inici de la pandèmia, Vall d’Hebron ha estat un dels centres a nivell internacional que més pacients amb COVID-19 ha atès amb ECMO, i el que més al sud d'Europa. També el que més pacients amb ECMO ha traslladat en avió (cinc adults i dos pediàtrics) de tot l’Estat.

El novembre de 2020, professionals de Vall d'Hebron es van traslladar a l’Hospital Universitari Son Espases, de Palma, per traslladar una noia de 12 anys connectada a ECMO i amb COVID-19. Després d’estar ingressada gairebé 45 dies a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, disset dels quals a l’UCI pediàtrica, la noia va superar la situació crítica i va rebre l’alta.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.