Aixa Jonc, infermera del Servei d’Urgències, participa en una campanya de Salut per conscienciar els joves dels riscos de la COVID-19

Aixa Jonc conversa amb la il·lustradora i influencer Lyona Ivanova en la campanya de Salut #HoSeguiremDonantTot. El 2020, prop de 3.000 catalans entre els 15 i 35 anys van ingressar a un hospital per COVID-19, 233 a l’UCI.

05/02/2021

La campanya del Departament de Salut #HoSeguiremDonantTot, per prevenir la COVID-19 entre els joves, ha convertit la infermera d’Urgències de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Aixa Jonc, en “influencer”. La jove infermera protagonitza una conversa sobre la seva feina a primera línia  de la COVID-19 amb la realitzadora i il·lustradora Marta Puig, més coneguda a les xarxes socials com @Lyona_ivanova, que entre molts altres treballs ha donat vida a través dels seus dibuixos al conte del cantant de “Love of Lesbian”, Santi Balmes, “Jo mataré monstres per tu”.

Amb 25 anys, l'Aixa ha viscut en primera línia l’arribada d’un nou virus que ha canviat el món. Parla de la capacitat de transformació de l’hospital per adaptar-se a un nou escenari i de l’impacte emocional que va viure, sobretot, a la primera onada. Explica que els dies més durs de març i d’abril, quan sortia del torn d’Urgències i entrava al cotxe, plorava. Però afegeix que està contenta d’aquells plors, perquè “trobo que és la manera més sana d’expressar-se i sentir”. Totes aquestes sensacions les va convertir en un poema que ara llegeix a través de les xarxes per a la campanya de Salut on, a més d’ella i la Lyona, hi participen altres cinc referents juvenils de renom: el youtuber i esportista de llarga distància @Valentisanjuan; el @Daviditsme_cat; les cocreadores @Devermut; @Alvaro_loputo, i el cantant @Lildami. Igual que fan Lyona i Aixa, els cinc comparteixen una conversa amb joves professionals sanitaris de diferents hospitals de Catalunya (Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital del Mar i Hospital Universitari Vall d’Hebron, per conèixer com es viu en primera línia la malaltia la COVID-19. Així es vol conscienciar els joves sobre la importància de prendre mesures contra el coronavirus. “És una malaltia que afecta a totes les edats”, recorden. Durant el 2020, prop de 90.000 joves d’entre 15 i 35 anys van contagiar-se de la COVID-19, 2.950 van haver de ser ingressats i 233 van acabar a l’UCI.

L’Aixa diu que “tots tenim una responsabilitat” i “els joves tenen força per generar canvis socials”. Al seu poema recorda els pitjors dies, quan plorava. “Aquests dies, em desfaig amb facilitat i m’alegra (...) No sé ficar-li nom (...) hi ha tant a dir i tant dolor, que la manera més fàcil seria acompanyar-ho amb un crit, o dos, o molts”. Però també explica que ha recordat el valor de la seva feina i que ara, quan acaba el seu torn, pensa “en la sort que tinc de poder ajudar la gent”. 

 

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.