Aixa Jonc, infermera del Servei d’Urgències, participa en una campanya de Salut per conscienciar els joves dels riscos de la COVID-19

Aixa Jonc conversa amb la il·lustradora i influencer Lyona Ivanova en la campanya de Salut #HoSeguiremDonantTot. El 2020, prop de 3.000 catalans entre els 15 i 35 anys van ingressar a un hospital per COVID-19, 233 a l’UCI.

05/02/2021

La campanya del Departament de Salut #HoSeguiremDonantTot, per prevenir la COVID-19 entre els joves, ha convertit la infermera d’Urgències de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Aixa Jonc, en “influencer”. La jove infermera protagonitza una conversa sobre la seva feina a primera línia  de la COVID-19 amb la realitzadora i il·lustradora Marta Puig, més coneguda a les xarxes socials com @Lyona_ivanova, que entre molts altres treballs ha donat vida a través dels seus dibuixos al conte del cantant de “Love of Lesbian”, Santi Balmes, “Jo mataré monstres per tu”.

Amb 25 anys, l'Aixa ha viscut en primera línia l’arribada d’un nou virus que ha canviat el món. Parla de la capacitat de transformació de l’hospital per adaptar-se a un nou escenari i de l’impacte emocional que va viure, sobretot, a la primera onada. Explica que els dies més durs de març i d’abril, quan sortia del torn d’Urgències i entrava al cotxe, plorava. Però afegeix que està contenta d’aquells plors, perquè “trobo que és la manera més sana d’expressar-se i sentir”. Totes aquestes sensacions les va convertir en un poema que ara llegeix a través de les xarxes per a la campanya de Salut on, a més d’ella i la Lyona, hi participen altres cinc referents juvenils de renom: el youtuber i esportista de llarga distància @Valentisanjuan; el @Daviditsme_cat; les cocreadores @Devermut; @Alvaro_loputo, i el cantant @Lildami. Igual que fan Lyona i Aixa, els cinc comparteixen una conversa amb joves professionals sanitaris de diferents hospitals de Catalunya (Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital del Mar i Hospital Universitari Vall d’Hebron, per conèixer com es viu en primera línia la malaltia la COVID-19. Així es vol conscienciar els joves sobre la importància de prendre mesures contra el coronavirus. “És una malaltia que afecta a totes les edats”, recorden. Durant el 2020, prop de 90.000 joves d’entre 15 i 35 anys van contagiar-se de la COVID-19, 2.950 van haver de ser ingressats i 233 van acabar a l’UCI.

L’Aixa diu que “tots tenim una responsabilitat” i “els joves tenen força per generar canvis socials”. Al seu poema recorda els pitjors dies, quan plorava. “Aquests dies, em desfaig amb facilitat i m’alegra (...) No sé ficar-li nom (...) hi ha tant a dir i tant dolor, que la manera més fàcil seria acompanyar-ho amb un crit, o dos, o molts”. Però també explica que ha recordat el valor de la seva feina i que ara, quan acaba el seu torn, pensa “en la sort que tinc de poder ajudar la gent”. 

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.