El càncer infantil no augmenta el risc de COVID-19 greu, segons un estudi coordinat per Vall d’Hebron en què ha participat Biobizkaia

L’estudi, que ofereix una guia per al maneig clínic d’aquests pacients, revela que només els menors amb trasplantament recent de cèl·lules mare hematopoètiques o que pateixen altres malalties addicionals tenen un major risc de complicacions per COVID-19.

20/06/2024

Un estudi liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) demostra que els pacients pediàtrics amb càncer no tenen un major risc de COVID-19 greu en comparació amb aquells que no tenen càncer, excepte si han rebut un trasplantament recent de medul·la òssia o tinguin altres malalties subjacents. Durant la pandèmia, aquest treball, que forma part d’una col·laboració entre hospitals pediàtrics d’Espanya, va proporcionar dades de gran rellevància sobre el maneig de nens, nenes i adolescents amb càncer i COVID-19. Ara, es publica l’anàlisi detallada a la revista Pediatric Blood & Cancer.

Durant la pandèmia, existia una gran incertesa sobre com calia gestionar els infants amb càncer infectats amb SARS-CoV-2: ¿tenien un major risc de patir COVID-19 greu respecte a aquells que no tenien càncer? ¿Eren necessàries mesures d’aïllament més restrictives en aquests casos? ¿Podien continuar el seu tractament amb quimioteràpia o radioteràpia?

Per resoldre aquests i altres dubtes, l’equip va coordinar, amb el grup de treball COVID-19 de la Societat Espanyola d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica (SEHOP) i el registre nacional de COVID-19 en infants EPICO-AEP, liderat pel Dr. Alfredo Tagarro, la creació d’un registre en temps real dels casos d’infants amb càncer infectats per SARS-CoV-2. El registre va quedar inclòs dins del registre general d’EPICO-AEP, cosa que va permetre analitzar periòdicament si els nens amb càncer presentaven una infecció més greu que aquells que no tenien aquesta malaltia, i presentar-ho en les reunions anuals de la SEHOP per orientar en el maneig d’aquesta infecció.

El registre va romandre obert durant la crisi de salut, entre 2020 i 2022, i ha estat analitzat pels grups del VHIR, EPICO-AEP i Hospital Universitari de Cruces. Els resultats es presenten en aquesta publicació i engloben 256 nens i nenes amb càncer o trasplantament recent de medul·la òssia infectats amb COVID-19 i 990 menors amb la infecció, però sense càncer ni trasplantament.

Els resultats van revelar que, en general, la COVID-19 no és un factor de risc addicional per al càncer infantil, sinó que la gravetat és similar en menors amb càncer i sense càncer. No obstant això, aquells que havien rebut un trasplantament al·logènic de cèl·lules mare hematopoètiques en els darrers 300 dies o tenien altres patologies addicionals van mostrar un risc significativament major de desenvolupar COVID-19 greu. A més, es va observar que tots els pacients vacunats van presentar COVID-19 lleu.

Aquests resultats van ser crucials per guiar les polítiques clíniques durant la crisi sanitària per COVID-19. "Vam confirmar que no eren necessàries mesures d’aïllament o de tractament diferents d’altres infeccions virals en pacients amb càncer", afirma el Dr. Pablo Velasco, metge adjunt del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR i coordinador de l’estudi. "El treball va ser fonamental per assegurar que no es retardessin tractaments crucials com la quimioteràpia o radioteràpia, a menys que fos absolutament necessari, igual que en altres infeccions respiratòries", afegeix la Dra. Itziar Astigarraga, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Cruces i coordinadora de l’àrea de recerca en salut maternoinfantil i reproducció assistida de l’Institut Biobizkaia.

Col·laboració i dades compartides per fer front a la crisi sanitària

Per portar a terme l’estudi, els investigadors van utilitzar dues plataformes de dades clíniques: EPICO sobre COVID-19 en la infància i el registre de la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtrica (SEHOP) en càncer infantil. La coordinació entre ambdues va permetre un seguiment detallat i comparatiu dels menors amb càncer i sense càncer durant la pandèmia. "La integració de dades nacionals i internacionals i l’ús de registres compartits van ser claus per entendre el veritable impacte de la COVID-19 en nens amb càncer", assenyala el Dr. Velasco.

La col·laboració entre diferents centres i l’intercanvi de dades amb altres professionals sanitaris, mitjançant la presentació dels resultats en diversos congressos durant la crisi, van ser factors clau per aplicar els resultats en el dia a dia de la pràctica clínica. "Aquests resultats van facilitar el maneig immediat dels pacients durant la pandèmia i, a més, ens proporcionen una base sòlida per a la gestió clínica i la formulació de polítiques en oncologia pediàtrica que ens prepara millor per a futures emergències sanitàries", conclou el Dr. Velasco.

Per part de Vall d’Hebron, el treball ha estat coordinat pel grup de Càncer i Malalties Hematològiques del VHIR en estreta col·laboració amb la Unitat d’Estadística i Bioinformàtica (UEB) i el grup d’Infecció i Immunitat en el Pacient Pediàtric del VHIR. Al País Basc, les investigadores del grup d’oncologia infantil de l’IIS Biobizkaia, Susana García Obregón i Olatz Villate Bejarano, s’han encarregat de l’anàlisi de les bases de dades i l’equip mèdic de la Unitat d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari de Cruces d’Osakidetza ha col·laborat en la recollida de casos.

"Aquests resultats ens proporcionen una base sòlida per a la gestió clínica i la formulació de polítiques en oncologia pediàtrica que ens prepara millor per a futures emergències sanitàries", explica el Dr. Pablo Velasco.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.