15a Jornada Científica i 25a Conferència Anual de Vall d'Hebron

La 25a Conferència Anual ha anat a càrrec del Dr. Àlvaro Pascual-Leone, professor de Neurologia a Harvard Medical School i director del Guttmann Brain Health Institute.

14/12/2021

Entre el 13 i 14 de desembre s’ha celebrat la 15ª Jornada Científica de Vall d’Hebron. L’esdeveniment ha conclòs amb la 25ª Conferència anual de Vall d’Hebron, protagonitzada pel Dr. Àlvaro Pascual-Leone, professor de Neurologia a Harvard Medical School, director del Guttmann Brain Health Institute, i director del Berenson-Allen Center for Brain Simulation i de la Divisió de Neurologia Cognitiva del Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, EUA. Un cop més, la Jornada ha comptat amb el suport de Roche. Per segon any consecutiu, la jornada s’ha pogut seguir de manera semipresencial: des del Pavelló Docent de Vall d’Hebron i també online.

Durant dos dies, ha acollit presentacions dels projectes del grup de Recerca Multidisciplinari d’Infermeria del Vall d’Hebron Recerca, una sessió de monòlegs científics i hem recuperat la sessió de pòsters científics en format presencial. Com a novetat, enguany hem introduït activitats per fomentar el networking com per exemple les sessions d’speed dating entre investigadors, presentacions dels serveis de la UAT o una xerrada sobre experiències innovadores. A més, en el marc de la Jornada, ha tingut lloc l’acte de col·locació de la primera pedra del nou edifici de Recerca de Vall d’Hebron.

Activitats per conèixer la recerca de Vall d’Hebron

La 15a Jornada Científica va arrencar el dilluns 13 de desembre amb les presentacions orals corresponents al grup de Recerca Multidisciplinari d’Infermeria en una sessió moderada per la cap del grup, Esperanza Zuriguel. Es van presentar un total de quatre projectes de temàtiques variades. Nadia Puertas, infermera clínica de l’Àrea de Coneixement de Neurociències, va presentar el projecte EPICAP per avaluar l’eficàcia d’una intervenció educativa mitjançant càpsules audiovisuals en pacients amb epilèpsia; Laia Ventura, infermera gestora de casos de consultes externes de l’Hospital Infantil va parlar sobre les vivències dels pares davant d’un debut en estat semicrític d’una patologia de llarga durada en el pacient pediàtric; Eladia Tauste, supervisora del Bloc Quirúrgic de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats va analitzar l’efecte d’una intervenció de Lean Management, en seguretat de pacient, en el manteniment de la normotèrmia perioperatòria; i Hakima Ouaarab, infermera del Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron, va presentar HEPARJOC-ACTUA, una eina educativa per millorar l’accessiblitat al diagnòstic de les hepatitis entre persones immigrants vulnerables.

A continuació es va celebrar una de les noves activitats de l’any, que va comptar amb la participació de 32 investigadors i investigadores. Es tracta de les sessions d’speed dating, que consistien a seure cara a cara amb un altre investigador per parlar sobre l’àmbit d’investigació d’ambdós participants. En concret, es van celebrar dues sessions en paral·lel: una en la qual participaven residents, infermeres i investigadors principals; i una altra en la qual van participar investigadors predoctorals. L’objectiu, en tots els casos, va ser conèixer alguns projectes de companys i companyes del mateix centre i trobar sinèrgies i projectes col·laboratius.

Un cop finalitzades les sessions, es va celebrar l’acte de col·locació de la primera pedra del nou edifici de recerca de Vall d’Hebron, on es van presentar les peculiaritats arquitectòniques i els grans pilars de la recerca del futur gràcies al ciclotró, el centre de teràpies avançades o el transplant center. Per saber-ne més, consulta la notícia.

Finalment, es va acollir una xerrada sobre experiències innovadores a càrrec de la Unitat d’Innovació del Vall d’Hebron Recerca on es va presentar la importància dels processos d’innovació al Campus Vall d’Hebron així com alguns casos d’èxit amb la creació d’spin-offs que afavoreixen que possibles teràpies arribin als i les pacients. La sessió va finalitzar amb l’explicació de la creació i objectius de la spin-off BSure Medical, amb el Dr. Simó Schwartz Jr.

En aquest primer dia també va tenir lloc la sessió de pòsters, on 84 investigadors i investigadores van defensar el seu pòster oralment davant el jurat. Enguany es va recuperar la format presencial. D’entre els pòsters presentats, 20 corresponen a la categoria d’Infermeria, 10 a la de residents, 10 a la categoria postdoctoral i 44 a la d’investigadors predoctorals.

Durant la sessió de pòsters, hi va haver un stand en què algunes unitats de les Core Facilities van informar dels seus serveis i equipaments a la comunitat científica.

La jornada de dimarts 14 va donar el tret de sortida amb humor gràcies a una nova edició de la sessió de monòlegs científics a càrrec de Sam Gutiérrez i Mónica Ballesteros, d’Impro Barcelona, especialistes en fer humor amb temes de ciència de manera improvisada.

Tot seguit, es van presentar les publicacions més votades de 2020 i de 2021 pels IPs del Vall d’Hebron Recerca. Pel que fa a 2020, el Dr. Stefan Hümmer, investigador del grup de Patologia Molecular Translacional del VHIR, liderat pel Dr. Santiago Ramon y Cajal, va presentar “ITGB3-mediated uptake of small extracellular vesicles facilitates intercellular communication in breast cancer cells”, publicat a Nature Communications. La publicació de 2021 més votada va ser “Novel Dent disease 1 cellular models reveal biological processes underlying ClC-5 loss-of-function”, publicada a la revista Human Molecular Generics, presentada pel Dr. Gerard Cantero, investigador del grup CIBBIM-Nanomedicina-Fisiopatologia Renal del VHIR, liderat per la Dra. Anna Meseguer.

A continuació, el Dr. Joan X. Comella, director del Vall d’Hebron Recerca, acompanyat de Fátima Núñez, María de Valles, Inma Fuentes, Xavier Cañas, Laia Arnal, Fran Garcia, Montse Giménez, Núria Gavaldà i Federica Righi han presentat els resultats anuals del Vall d’Hebron Recerca destacant l’increment en el nombre de publicacions científiques i projectes concedits, el creixement econòmic durant l’últim any, la reacreditació del HRS4R, la creació de noves spin-offs, la posada en marxa de prop de 500 nous assaigs clínics al Campus, la campanya Compra Temps, les principals activitats de la plataforma de RRI i la nova estructura científica del centre.

La jornada va finalitzar amb la presentació dels guanyadors de cada categoria de la sessió de pòsters i amb la 25ª Conferència Anual, on el Dr. Pascual-Leone va parlar sobre la salut del cervell i com fer front a les discapacitat relacionades amb aquest òrgan. “Les malalties mentals i del cervell són la principal causa de discapacitat al llarg de la vida, especialment amb l’increment de l’esperança de vida. És necessari treballar per reduir les malalties neurològiques i mentals per millorar la salut de les persones”, ha assegurat. 

Premis als millors pòsters

Com cada any, una de les activitats més destacades de la Jornada és l'entrega dels premis als millors pòsters de cada categoria que va tenir lloc dimarts 14. Els premis es van repartir en funció del volum de pòsters presentats en cada categoria.

Els pòster premiat en la categoria de Residents ha estat: Lorena Herrador Galindo, resident del Servei de Cardiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, per “Efecte de la revascularització coronaria en pacients amb miocardiopatia dilatada isquèmica en funció dels resultats de l’SPECT d’esforç-repòs”.

En la categoria d’Infermeria: En segona posició, Mar Esverri Rovira, de la unitat de cures intensives de l’Hospital General, per “Percepció de les infermeres de la unitat de cures intensives sobre la comunicació efectiva amb el pacient crític”; en primera posició, Beatriz Hernández Méndez, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, per “Impacto de la Telerrehabilitación durante el COVID-19 en el Servicio de Rehabilitación del Hospital Vall d’Hebron”.

Pel que fa a la categoria de postdoctorals es va atorgar un premi a Vanessa Diaz, del grup CIBBIM-Nanomedicina-Direccionament i Alliberament Farmacològic del VHIR, per “Magnetic nanoparticle-based hyperthermia for the treatment of locally advanced pancreatic cancer”.

I en la categoria de predoctorals, en la primera posició, Hugo Ramos Abellán, del grup de Diabetis i Metabolisme del VHIR, per “Topical ocular administration of sitagliptin, a DPP-4 inhibitor, prevents the downregulation of neuroretinal presynaptic proteins induced by diabetis”. En segona posició, Helena Isla, del grup d’Oftalmologia del VHIR, per “Multi-ocular Organoids from Human iPS Cells Displayed Retina, Cornea, and RPE Lineages”. I, en tercera posició, Anna Bonaterra Pastra, del grup de Malalties Neurovasculars, per “The presence of circulating human recombinant apoj decreases the occurrence of cerebral microbleeds in a cerebral amyloid angiopathy transgenic mouse model”.

Lliurament dels Ajuts a la Formació Amics de Vall d'Hebron

Per últim, es van donar a conèixer els nous joves investigadors apadrinats pels Amics de Vall d’Hebron. Amb aquest programa, els becats podran desenvolupar la seva formació durant tres anys, realitzar la seva tesi doctoral i obtenir el doctorat. Angela Barbara Martí, del grup de Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR, va recollir el diploma en representació de tots els investigadors becats. Enguany es tracta de Sergi Colomer, Sara Delgado, David Perea, Diego Baranda, Arnau Llauradó, Óscar Soto i Berta Serrano.

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.