Enriqueta Felip, seleccionada com a finalista al premi Vanguardia de la Ciència

Una recerca sobre la immunoteràpia en càncer de pulmó liderada per la Dra. Enriqueta Felip ha estat seleccionada per al premi Vanguardia de la Ciència. L'estudi es va publicar a la prestigiosa revista The Lancet i aporta una nova opció de tractament prometedora per a pacients amb càncer de pulmó quirúrgic, que comportaria un clar benefici clínic per a aquests pacients, així com un canvi en la pauta de tractament actual.

02/02/2022

Des de l'any 2011, el diari La Vanguardia i la Fundació Catalunya La Pedrera organitzen el premi Vanguardia de la Ciència. Es tracta d'una iniciativa amb què es vol donar visibilitat a la recerca d'excel·lència al nostre país. Aquest any el premi, a més, vol ajudar a avançar en la igualtat en l'àmbit de la ciència, per això els vuit treballs de recerca que s'han seleccionat han estat tots liderats per dones. Entre les recerques del 2021 seleccionades pel jurat n’hi ha una de dirigida per la Dra. Enriqueta Felip, cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i cap de secció del Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. 

El jurat del premi ha seleccionat com una de les millors recerques del 2021 un dels últims articles de la Dra. Felip, que es va publicar a la revista The Lancet, on es reporten els resultats de l'estudi IMpower010. Aquest estudi internacional és molt rellevant per als pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites, el tipus de càncer de pulmó més freqüent. És la primera vegada que un assaig clínic demostra que l'ús de la immunoteràpia després del tractament amb quimioteràpia adjuvant, que s'administra just després de la cirurgia del tumor, ofereix una opció terapèutica prometedora. Aquesta nova combinació comporta una millora clínicament significativa per a aquests pacients i suposa un canvi en el tractament.

La Dra. Felip, que recentment ha estat elegida presidenta de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), ha liderat aquesta recerca, en què s'han estudiat més de 1.200 pacients amb el càncer de pulmó més freqüent (no microcític). L'estudi demostra que l'ús del fàrmac atezolizumab en pacients després de la cirurgia de càncer de pulmó ‒en estadis no avançats de la malaltia (II-IIIA), amb marcadors PD-L1 positiu‒ i després de la quimioteràpia posterior a la cirurgia, millora la supervivència lliure de malaltia.

En els darrers anys, s'estan produint grans avenços en l'ús de la immunoteràpia, un tractament que ajuda i estimula les cèl·lules del sistema immune del pacient per lluitar contra el tumor. En alguns tumors s'han obtingut grans beneficis, però en càncer de pulmó encara no s'havien aconseguit més avenços. Així, aquesta estratègia terapèutica amb immunoteràpia afegida a la cirurgia i la quimioteràpia suposa una major supervivència lliure de recaigudes, i es converteix en la primera immunoteràpia per a càncer de pulmó després de la cirurgia que ha aprovat per l’FDA (Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units).

Finalment, qui rebi el premi Vanguardia de la Ciència depèn dels lectors, que disposaran fins al 28 de febrer de termini per informar-se de totes les recerques seleccionades i votar la que considerin més rellevant a través del següent enllaç. Qualsevol persona que vulgui expressar la seva opinió ho pot fer.

En les properes setmanes, La Vanguardia publicarà més detalls sobre la recerca de la Dra. Enriqueta Felip. Els seus resultats han plantejat la necessitat d'un canvi en la pauta de tractament actual d'aquests pacients davant dels resultats d'aquesta nova combinació terapèutica, que suposa un major benefici clínic per als pacients amb aquest tipus de càncer de pulmó i per això ha entrat en el grup de candidates a aquest premi.

A més d'aquesta recerca, la Dra. Enriqueta Felip n’ha realitzat moltes altres amb enormes repercussions en el benefici dels pacients de càncer de pulmó, que l’han portat a ser una de les científiques més esmentades en els darrers anys, segons el rànquing elaborat per The Web of Science, una companyia relacionada amb Clarivate Analytics, que és una de les classificacions de més prestigi entre la comunitat acadèmica i científica internacional.

Voteu per aquesta recerca liderada per la Dra. Felip aquí

El premi Vanguardia de la Ciència

Al llarg de les edicions anteriors, el premi ha reconegut el treball de científics com els químics Avelino Corma i Fernando Rey, per un avenç per fer la química més sostenible, l'especialista en epigenètica Manel Esteller per demostrar que bona part de les diferències entre persones no són genètiques sinó epigenètiques, o el metge Elías Campo per desxifrar el genoma de la leucèmia. També el Dr. Joan Seoane, director de Recerca Translacional i Preclínica del VHIO, que va guanyar aquest premi l'any 2016, per una recerca sobre la biòpsia líquida al líquid cefaloraquidi per detectar tumors cerebrals.

Coneguem més la Dra. Enriqueta Felip

Actualment, a més d'investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del VHIO i cap de secció del Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, és presidenta de la Comissió d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d' Hebron, membre del comitè de recerca clínica del Campus Vall d'Hebron i membre del Comitè Científic Assessor de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Des del 2010 ha estat involucrada en la formació de nous estudiants de medicina, primer com a professora de la Facultat de Medicina de la UAB fins al 2019 i actualment com a professora de Medicina a la Universitat de Vic (UVic-UCC). La Dra. Felip ha desenvolupat múltiples càrrecs de responsabilitat en societats i comitès científics: el 2003 va formar part de la Junta Directiva de SEOM, societat de la qual actualment és la presidenta. També ha format part de la Junta directiva del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), del comitè científic del qual actualment és membre, i de l'Associació Internacional per a l'Estudi del Càncer de Pulmó (IASLC). També és membre del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (SLCG), de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), de la Societat Nord-americana d'Oncologia Clínica (ASCO) i d'ETOP (European Thoracic Oncology Platform). La Dra. Felip ha participat en diversos comitès científics i en l'edició de guies clíniques, com ara ESMO Guidelines i ESMO Consensus Conference en tumors toràcics i ha estat copresidenta de congressos d’aquesta especialitat. El 2015 va rebre el primer ESMO Women for Oncology Award.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.