La Unitat del Genoll de Vall d'Hebron ha dut a terme la seva primera cirurgia robòtica

La cirurgia ha consistit en la implantació d'una pròtesi a un pacient amb una gonartrosi tricompartimental amb deformitat en var.

03/06/2022

Per primera vegada, la Unitat del Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha dut a terme una operació de genoll amb cirurgia robòtica. El pacient operat estava afectat per una gonartrosi tricompartimental amb deformitat en var de genoll esquerre i es va substituir el cartílag i l'os defectuós per una pròtesi adient a la seva mida.

La utilització de la robòtica per aquesta mena d'operacions aporta molts beneficis al pacient. "Els avantatges per al pacient són molts, com la disminució del dolor, millor funcionalitat, i millora en l'alineació de la pròtesi, tant en orientació com en laxitud de la pròtesi. La robòtica permet la quantificació dels talls ossis i de la laxitud i una simulació dels resultats abans de començar a dur a terme l'operació. L'objectiu final és col·locar l'implant de manera personalitzada a la morfologia i morfotip de cada pacient", afirma el Dr. Joan Minguell, cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de Vall d'Hebron. El Dr. Enric Castellet, cap de la Unitat del Genoll, i la resta de l’equip de la Unitat també han participat en aquesta operació pionera a Vall d’Hebron.

Un dels aspectes destacats en aquesta mena d'intervencions, a més dels aspectes clínics, és que l'aportació de la robòtica permet "recopilar les dades i usar-les posteriorment en docència, que és el camí a seguir en la majoria dels hospitals universitaris per buscar l'excel·lència en el procediment de la pròtesi de genoll. El més interessant no és el procediment concret sinó l'anàlisi de resultats, l'estandardització del procediment i la millora de l'eficiència quirúrgica", diu el Dr. Joan Minguell

La Unitat del Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron realitza un ventall molt ampli de tècniques quirúrgiques: des de patologia degenerativa de conservació i substitutiva (pròtesis de diferents tipus), a recanvis protèsics complexos a patologia esportiva (lligament encreuat anterior, meniscal), patologia del cartílag o lesions traumàtiques severes. Cada any, la unitat fa al voltant de 500 operacions de pròtesi de genoll.
 

"Els avantatges per al pacient són molts, com la disminució del dolor, millor funcionalitat, i millora en l'alineació de la pròtesi", diu el Dr. Joan Mingell

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.