La Unitat del Genoll de Vall d'Hebron ha dut a terme la seva primera cirurgia robòtica

La cirurgia ha consistit en la implantació d'una pròtesi a un pacient amb una gonartrosi tricompartimental amb deformitat en var.

03/06/2022

Per primera vegada, la Unitat del Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha dut a terme una operació de genoll amb cirurgia robòtica. El pacient operat estava afectat per una gonartrosi tricompartimental amb deformitat en var de genoll esquerre i es va substituir el cartílag i l'os defectuós per una pròtesi adient a la seva mida.

La utilització de la robòtica per aquesta mena d'operacions aporta molts beneficis al pacient. "Els avantatges per al pacient són molts, com la disminució del dolor, millor funcionalitat, i millora en l'alineació de la pròtesi, tant en orientació com en laxitud de la pròtesi. La robòtica permet la quantificació dels talls ossis i de la laxitud i una simulació dels resultats abans de començar a dur a terme l'operació. L'objectiu final és col·locar l'implant de manera personalitzada a la morfologia i morfotip de cada pacient", afirma el Dr. Joan Minguell, cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de Vall d'Hebron. El Dr. Enric Castellet, cap de la Unitat del Genoll, i la resta de l’equip de la Unitat també han participat en aquesta operació pionera a Vall d’Hebron.

Un dels aspectes destacats en aquesta mena d'intervencions, a més dels aspectes clínics, és que l'aportació de la robòtica permet "recopilar les dades i usar-les posteriorment en docència, que és el camí a seguir en la majoria dels hospitals universitaris per buscar l'excel·lència en el procediment de la pròtesi de genoll. El més interessant no és el procediment concret sinó l'anàlisi de resultats, l'estandardització del procediment i la millora de l'eficiència quirúrgica", diu el Dr. Joan Minguell

La Unitat del Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron realitza un ventall molt ampli de tècniques quirúrgiques: des de patologia degenerativa de conservació i substitutiva (pròtesis de diferents tipus), a recanvis protèsics complexos a patologia esportiva (lligament encreuat anterior, meniscal), patologia del cartílag o lesions traumàtiques severes. Cada any, la unitat fa al voltant de 500 operacions de pròtesi de genoll.
 

"Els avantatges per al pacient són molts, com la disminució del dolor, millor funcionalitat, i millora en l'alineació de la pròtesi", diu el Dr. Joan Mingell

Comparteix-lo:
Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.