AstraZeneca i VHIO creen un programa per afavorir la recerca preclínica i translacional

El “J-BID José Baselga Innovative Disruption Program” comptarà amb una inversió de fins a 6 milions d’euros i pretén retenir el talent investigador i els joves investigadors a Espanya.

15/06/2022

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, i AstraZeneca España han signat un acord d’investigació pioner a Espanya per fomentar la recerca preclínica i continuar amb el llegat del fundador del VHIO i després vicepresident d’Oncologia d’AstraZeneca, el doctor Josep Baselga. El programa, dotat amb una inversió de fins a 6 milions d’euros, s’anomena José Baselga Innovative Disruption Program (J-BID) i estarà orientat a enfortir la recerca preclínica i translacional amb l’objectiu de retenir el talent investigador al nostre país.

Nascut a Barcelona el 1959 i mort el passat 2021 a causa de la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, el Dr. Josep Baselga va ser el primer director i fundador del VHIO, un cop va haver completat la seva formació als EUA. Després d'aquesta etapa, va treballar al Massachusetts General Hospital (Massachusetts, EUA), al Memorial Sloan Kettering Cancer Center (Nova York, EUA) i, posteriorment, com a vicepresident mundial de l’àrea d’Oncologia d’AstraZeneca. Un dels seus objectius, durant tot aquest temps, va ser aconseguir augmentar la col·laboració entre les entitats públiques i privades per afavorir la investigació contra el càncer.

"AstraZeneca ha fet una gran aposta per una nova manera d’entendre l’R+D i ha ampliat la capacitat investigadora pròpia a través d’un model col·laboratiu publicoprivat amb centres de recerca associats", assenyala Rick R. Suárez, president d’AstraZeneca España. "Amb aquest conveni de col•laboració, tenim l’objectiu de continuar amb el llegat del nostre vicepresident mundial anterior, el doctor Josep Baselga, amb el foment tant de la col•laboració entre centres públics i institucions privades com de la recerca preclínica i la translacional, parts fonamentals per a l’avenç dels tractaments oncològics. Així mateix, aquesta col•laboració vol contribuir a retenir el talent científic dins de les nostres fronteres i promocionar el talent jove entre els investigadors espanyols", afegeix.

Per la seva banda, el doctor Josep Tabernero, director del VHIO i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha recordat la importància de la tasca investigadora del Dr. Baselga. "Josep Baselga, a més del meu mentor i amic, va ser un visionari a l’hora de plantejar estratègies terapèutiques noves contra el càncer. Va ser el pare de la recerca translacional i la medicina de precisió. Gràcies a les seves investigacions, hem aconseguit entendre molt millor la biologia del càncer i plantejar maneres noves d’abordar la malaltia", ha assenyalat. "Per això, gràcies a aquest acord de col·laboració, esperem poder afavorir el talent d’altres investigadors amb plantejaments disruptius amb l’objectiu d’obtenir tractaments més eficaços i individualitzats per a les i els pacients oncològics, especialment en aquells casos en què no responen a les teràpies estàndard".

Espanya, líder de la recerca mundial

A més, el VHIO és membre de la iniciativa d'AstraZeneca "Partner of Choice Network", un programa de col·laboració publicoprivada internacional que té 9 centres repartits arreu del món, amb una gran capacitat de recerca translacional. 

Espanya té 2 centres al programa; el VHIO és el centre que més programes té oberts actualment. El nostre país està tan sols per darrere dels Estats Units, que compta amb 3 centres, la qual cosa ens posiciona com a elecció preferent a l’hora de desenvolupar recerca preclínica i translacional a escala mundial per part d'AstraZeneca. 
"Espanya representa un terç dels projectes d’investigació aprovats entre 2019 i 2021 per mitjà del programa Partner of Choice i a través de models de recerca preclínica, la qual cosa representa una inversió extra d’aproximadament 8 milions d’euros. A AstraZeneca estem compromesos amb totes les fases de la recerca dels tractaments contra el càncer, amb l’objectiu d’aconseguir curar-lo i eliminar-lo com a causa de mort", conclou el president d'AstraZeneca España, Rick R. Suárez.
 

Share it:

Related news

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.