El II curs V360 de simulació vascular enfronta a joves cirurgians a situacions reals amb casos simulats a quiròfan, l’estabulari i un scape room

El Servei d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de Vall d'Hebron organitza el curs V360, que té la singularitat de ser el primer esdeveniment mèdic a l'Estat 'carboni neutre'.

30/03/2023

Són les 22.00 hores del 29 de març. Els 16 alumnes de la II Edició del Curs V360  de simulació en Cirurgia Vascular, organitzat pel  Dr. Sergi Bellmunt, cap del Servei d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, acaben d’arribar a les habitacions de l’hotel on s’allotjaran els tres dies que dura la formació. Com a lot de benvinguda, sobre el llit, troben un pijama de quiròfan de Vall d’Hebron. No tenen temps a treure’s les sabates perquè tot seguit reben un missatge al telèfon que diu que un transport els espera a l’entrada de l’hotel doncs està arribant una urgència a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. A l’heliport, es preparen per rebre un pacient greu que requereix l’atenció del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular. Així comença la II Edició del Curs V360 de simulació de Cirurgia Vascular que s’ha celebrat a l’Hospital universitari Vall d’Hebron entre el 29 i 31 de març. “Es tracta d’un curs de simulació “360 graus”, on els alumnes fan pràctiques des de tots els punts de vista, a quiròfan, a l’àrea de simulació, a l’estabulari amb animals i a l’àrea de dissecció de cadàvers”, explica el Dr. Sergi Bellmunt. “Hi ha molts cursos i trobades que es poden seguir de forma presencial, en línia o en diferit, però el que diferencia aquest curs és que els alumnes venen a participar i ser els protagonistes”, destaca.

Els setze alumnes que enguany han participat són R5 (residents de cinquè curs) o adjunts dels tres primers anys de Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Estat. Per fer la selecció, el Dr. Sergi Bellmunt n’informa companys de tots els centres que ofereixen docència i cadascú escull possibles candidats. Entre aquests candidats, sempre hi ha el resident de cinquè curs de l’equip del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de Vall d’Hebron. Per a un millor aprenentatge, els setze alumnes es divideixen en grups de quatre amb un tutor que també canvia cada any a proposta del Dr. Sergi Bellmunt.

Una altra singularitat del V360, és que el curs és el primer esdeveniment mèdic de l’Estat amb etiqueta “carboni zero”. Una empresa d’enginyeria, Tactik Consultoria, s’encarrega de mesurar en tones de CO2 la petjada de carboni que es genera durant la trobada. Es compten els desplaçaments, que en la mesura del possible són en tren; els àpats; la llum; el material plàstic emprat... En total, s’han generat prop de 5 tones de CO2, l’equivalent al viatge d’una parella d’anar i tornada entre Barcelona i Nova York. Una part dels diners pressupostats per al curs es destinaran una iniciativa verda en qualsevol part del món per minimitzar la contaminació generada durant l'esdeveniment, ja sigui plantar arbres en zones desforestades de l'Amazones, ajudar a construir un pantà en una zona desèrtica o proporcionar panells solars, a través de la compra de bons de carboni. “Aquest gest és una mostra del nostre compromís amb la crida que fan els científics climàtics per assumir amb urgència la lluita climàtica”, assenyala el Dr. Sergi Bellmunt.

Tres dies d’aprenentatge 360 graus

La primera activitat amb  la qual ha arrencat l’edició d’enguany ha estat, precisament, l’atenció a un pacient greu que arriba a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Era un actor fent de pacient que simula un cas clínic: “La primera activitat ha estat pensada com un scape room en el qual els alumnes han d’encertar diagnòstic, els mètodes per estabilitzar-lo i el tractament per anar passant estacions”, explica el Dr. Bellmunt. Com ja s’intueix al logo del curs, un dau que en comptes de números té la “V” de Vall d’Hebron i “vascular”, i el 360, els i les alumnes venen a aprendre a través del joc, a més de competir entre ells per ser el millor equip.

El segon dia, es va comptar amb la participació del Dr. Diego Garcés, expert en Angiologia i Cirurgia Vascular i Endovascular, que exerceix a França. Va guiar els i les alumnes en una dissecció de cadàver, conservat amb una tècnica que es realitza a la Universitat Miguel Hernández d’Alacant, “thiel”, gràcies a la qual, els teixits es conserven intactes, no es degeneren i mantenen l’elasticitat d’una persona viva. En aquest curs, es fan servir per fer dissecció quirúrgica i després es retornen al centre d’origen per a una altra formació. A la tarda, van enfrontar-se a un altre repte: implantar a l’estabulari  unes pròtesis amb patologia aneurismàtica fetes amb impressió 3D, per tractar la patologia amb tècniques endovascular, col·locant un stent-. Les pròtesis estan fetes a partir d’un model real per una empresa d’enginyeria, BCBC Engineering. Va ser una prova a contrarellotge en la qual els i les participants disposaven de 3,5 hores.

El vespre d’aquesta segona jornada, els i les alumnes van ser contactats  a les seves respectives habitacions, aquest cop per solucionar un dubte que havia aparegut en una intervenció quirúrgica simulada. En aquesta ocasió, no van haver de traslladar-se i ho van poder resoldre en línia. Finalment, el tercer dia van fer simulacions quirúrgiques a un quiròfan amb condicions reals, practicant tècniques obertes com endovasculars.

“A més de les habilitats tècniques, a la formació, hem posat a prova i avaluat capacitats no tècniques com el lideratge, l’empatia, el treball en grup o la comunicació”, destaca el Dr. Sergi Bellmunt.

Les cinc tones de CO2 que ha generat el curs, l'equivalent al viatge d'una parella d'anada i tornada a Nova York, es compensaran amb una inicitiva verda

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.