Febre en nens

08/05/2023

Català

Dr. Sebastià González, Irene Ortiz

Frequency health

La febre en nens és molt habitual i forma part de la resposta de l’organisme davant una infecció, i és, a més, un dels signes més comuns de malaltia en la infància. Juntament amb la febre pot aparèixer sensació de fred, malestar o manca de gana, però normalment els petits solen tolerar-la relativament bé.

És important hidratar bé l’infant, deixar-los descansar el màxim possible i mantenir una bona temperatura a casa. Hem d’estar atents als signes d’alarma. Si la febre es manté per sobre dels 38 °C i el nen o nena té malestar general, es poden administrar antitèrmics. Tot i ser molt habitual tenir febre, no dubtis a portar-lo a urgències si apareixen signes d’alarma.

Que has de tenir en compte a l’hora d’administrar antitèrmics:

  • No és estrictament necessari donar antitèrmics al nen que fa un pic de febre perquè sí.
  • L’objectiu del tractament antitèrmic és alleujar el malestar, de forma raonable, lògicament cal entendre que el nen està malalt i no s’ha d’esperar que es trobi perfectament com un dia normal.
  • És important usar les dosis d’antitèrmics recomanades pel pediatre i respectar els horaris a l’hora de les preses, encara que la febre aparegui abans.
  • No està comprovat que alternar diferents medicaments antitèrmics sigui un mètode més eficaç per tractar la febre i el malestar. En canvi, fer-ho pot provocar confusions a l’hora d’administrar-los. Per tant, sols alternarem els fàrmacs en cas estrictament necessari.
  • L’ibuprofèn no s’ha de fer servir per sota dels 3 mesos de vida.
  • Sempre cal mantenir els medicaments fora de l’abast dels nens.

Aquestes són les indicacions de consulta al pediatre com més aviat millor o de visita a urgències si la febre persisteix. Bàsicament, els signes d’alarma més importants que són:

  • És un nounat, cal que sigui visitat immediatament a Urgències si presenta febre.
  • El nadó té més d’un mes, però menys de 3 mesos, cal que sigui visitat a Urgències o al pediatre el mateix dia, especialment si no té focus o explicació de la febre.
  • Es troba molt malament, està molt irritable, decaigut o té molta somnolència.
  • Apareixen convulsions.
  • Hi ha mal de cap intens o dolor a la nuca així com vòmits repetits.
  • Presenta dificultat respiratòria.
  • Apareixen petèquies, que són unes taques liloses a la pell que no desapareixen amb la pressió del dit.
  • Si, en qualsevol cas, la febre persisteix diversos dies i és alta, caldrà doncs visitar el pediatre.

Si vols saber-ne més, escolta el primer capítol, amb les veus especialitzades dels professionals de l’hospital Vall d’Hebron: el pediatre d’Urgències Sebastià González i la Infermera pediàtrica Irene Ortiz.

To not miss a podcast follow us at:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.