We are a leading healthcare campus encompassing all fields of health: from healthcare and research to teaching and management.
Professionalism, commitment and research by professionals on the Campus are the key elements in offering patients excellent care.
We are committed to research as a tool to provide solutions to the daily challenges we face in the field of medical healthcare.
Thanks to our healthcare, teaching and research potential, we work to incorporate new knowledge to generate value for patients, professionals and the organization itself.
We generate, transform and transmit knowledge in all areas of the health sciences, helping to train the professionals of the future.
We are defined by our vocation for communication. We invite you to share everything that happens at Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, and our doors are always open.
Hospital donations
Research donations
El pell amb pell millora el creixement i desenvolupament del nadó, recrea les sensacions dins l’úter i millora la saturació, el ritme cardíac i la digestió.
Un de cada deu nadons neix abans d'hora. Cada any, prop de 15 milions de nens i nenes arriben al món abans de complir les 37 setmanes de gestació, i molts d'ells requereixen atenció intensiva per sobreviure i fer front a les conseqüències físiques i emocionals de la prematuritat. Les complicacions que poden aparèixer en aquests casos són múltiples: problemes respiratoris, major risc d'infeccions, dificultats digestives, incapacitat per regular correctament la temperatura corporal i un sistema immunitari immadur, que els fa especialment vulnerables. A més, el neurodesenvolupament també pot veure's afectat, ja que el cervell dels nadons prematurs encara no està preparat per afrontar els estímuls del món exterior.
Diversos estudis científics han demostrat que el vincle emocional i el contacte físic directe amb els progenitors tenen un impacte positiu en l'estabilitat i evolució dels nadons prematurs. A l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, una de les pràctiques implementades per afavorir aquest vincle és el Mètode Cangur, que consisteix en el contacte pell amb pell entre el nadó i els pares. “La ciència ha demostrat que l'entorn emocional i el contacte físic amb els pares poden marcar una diferència significativa.”, explica la supervisora de l'UCI de Neonats, Raquel Rodríguez. Tal és la importància de practicar el pell en pell que fins i tot hi ha un dia en el calendari dedicat al Mètode Cangur, el 15 de maig, una data molt celebrada al Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron. “Per a nosaltres el Mètode Cangur és igual d’important i vital que qualsevol altre tractament, per això li dediquem un dia per fer-ne una celebració.", afegeix. Enguany, l’equip ha organitzat una marató de pell amb pell. “Entre totes les famílies, volem arribar a les mil hores de pell amb pell en una setmana”, assenyala Raquel Rodríguez. Per donar el tret de sortida, les famílies han pujat a la sala Ronald MacDonald, on han compartit consells, un taller de musicoteràpia a càrrec de la Fundació Melic i una mica de festa.
A més, des del Servei de Neonatologia ha animat les famílies a portar els germans i germanes dels nadons perquè també puguin participar en la iniciativa: mentre els pares feien cangur amb els seus fills, els petits han pogut fer cangur simbòlic amb un peluix o una nina, promovent així el vincle familiar i la inclusió dels més petits en el procés de cura.
El mètode cangur consisteix a tenir contacte pell amb pell amb els progenitors. Els beneficis del mètode cangur són diversos. Millora el neurodesenvolupament dels nens prematurs, la freqüència cardíaca i la respiració. L'olor, la veu de la mare i el seu batec recrea les sensacions que el nadó rep dins l'úter. "El pell amb pell té efectes positius en l'estabilització de la respiració i la freqüència cardíaca, i pot ajudar a reduir les infeccions hospitalàries", recorda el Dr. Fèlix Castillo, cap de Servei de Neonatologia. "El que requereix el cervell d'un nadó prematur és un entorn molt més controlat, similar al que tindrien a dins l'úter: menys llum, menys soroll i sobretot la presència dels seus progenitors", recorda. Estudis han demostrat que el contacte pell amb pell pot reduir la mortalitat neonatal en un 36% en nadons prematurs i disminuir la incidència d'infeccions greus.
Des de l'any 2022, l'equip del Dr. Fèlix Castillo ha implementat la tècnica de pell amb pell i els resultats són positius: una millora substancial en l'adaptació respiratòria, una disminució significativa de les complicacions en l'extubació i una reducció de la necessitat de reintubació. Així mateix, millora el vincle entre el nadó i la seva família, la confiança dels progenitors, redueix l'angoixa durant l'extubació i incorpora la família en les cures del recent nascut.
El mètode cangur consisteix a tenir contacte pell amb pell amb els progenitors. Els beneficis del mètode cangur són diversos. Millora el neurodesenvolupament dels nens prematurs, la freqüència cardíaca i la respiració. L'olor, la veu de la mare i el seu batec recrea les sensacions que el nadó rep dins l'úter.
Management, General Hospital
Communications Management, Corporate Strategy and Citizens Advice, General Hospital
Teaching Management, General Hospital
Facilities and Technology Management, General Hospital
The acceptance of these terms implies that you give your consent to the processing of your personal data for the provision of the services you request through this portal and, if applicable, to carry out the necessary procedures with the administrations or public entities involved in the processing. You may exercise the mentioned rights by writing to web@vallhebron.cat, clearly indicating in the subject line “Exercise of LOPD rights”. Responsible entity: Vall d’Hebron University Hospital (Catalan Institute of Health). Purpose: Subscription to the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus newsletter, where you will receive news, activities, and relevant information. Legal basis: Consent of the data subject. Data sharing: If applicable, with VHIR. No other data transfers are foreseen. No international transfer of personal data is foreseen. Rights: Access, rectification, deletion, and data portability, as well as restriction and objection to its processing. The user may revoke their consent at any time. Source: The data subject. Additional information: Additional information can be found at https://hospital.vallhebron.com/es/politica-de-proteccion-de-datos.