Acollim la 18a edició del curs de Donació i Trasplantament d’òrgans i teixits

El curs, que ja va per la 18ena edició, se celebra del 20 al 22 de febrer a Vall d’Hebron i és el més antic de Catalunya per a personal sanitari. El curs tracta tant els conceptes tècnics de la donació i el transplantament, com els aspectes humanístics i de comunicació.

20/02/2019

“La donació necessita cor i formació” ha estat el lema escollit enguany per al curs de formació del procés de donació i trasplantament d’òrgans i teixits, que té com a objectiu formar a metges, infermers i professionals sanitaris en aquest àmbit. El curs, que ja va per la 18ena edició, se celebra del 20 al 22 de febrer a Vall d’Hebron i és el més antic de Catalunya per a personal sanitari.  Des de la seva creació, ha format més de 5.000 professionals.

“No hi ha donació sense confiança, formació i empatia”, destaca la Dra. Teresa Pont, Coordinadora Mèdica de Trasplantaments de Vall d'Hebron sobre el lema d’aquest 2019: “la donació sempre és a contracor i, en un moment tan delicat, com ho expliques a les famílies és crucial”. Per això al curs es tracten tant els conceptes tècnics de la donació i el trasplantament, com els aspectes humanístics i de comunicació.

L’edició d’enguany analitzarà la donació en mort encefàlica i asistòlia, les cures orientades a la donació, el present i futur de la donació de teixits, les noves formes de medicina regenerativa i el rol d’infermeria en la donació i el trasplantament, entre altres qüestions. Un dels plats forts serà una taula rodona amb participació del president del Tribunal Superior de Justícia de Cantabria, José Luis López del Moral, la directora de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC, Núria Terribas, i la metge especialista en medicina intensiva Núria Masnou, que debatran de forma conjunta un cas clínic. També se celebrarà una sessió dedicada als professionals 3.0, a càrrec del Dr. Joan Elias, que analitza els perquès, els quès i els coms de les professions en temps d’incertesa.

Vall d’Hebron, centre de referència

L'Hospital Vall d'Hebron és el centre que va realitzar més trasplantaments a Catalunya el 2018, amb un total de 319 intervencions. D’aquest volum, 42 trasplantaments van ser pediàtrics del total de 53 que s’han portat a terme a Catalunya (l’altre centre autoritzat és Sant Joan de Déu). Això significa que gairebé 1 de cada 3 menors de l’Estat espanyol ha estat trasplantat a Catalunya.

Donació de sang

Des de Promoció de Banc de Sang de Vall d’Hebron també s’anima als participants del curs, així com a la ciutadania en general, a fer donació de sang.  Qui ho desitgi pot fer-ho al mateix hospital de dilluns a divendres de 8.30 a 20 hores, així com els dissabtes de 10 a 20 hores.

Share it:

Related news

Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.