Acollim la 18a edició del curs de Donació i Trasplantament d’òrgans i teixits

El curs, que ja va per la 18ena edició, se celebra del 20 al 22 de febrer a Vall d’Hebron i és el més antic de Catalunya per a personal sanitari. El curs tracta tant els conceptes tècnics de la donació i el transplantament, com els aspectes humanístics i de comunicació.

20/02/2019

“La donació necessita cor i formació” ha estat el lema escollit enguany per al curs de formació del procés de donació i trasplantament d’òrgans i teixits, que té com a objectiu formar a metges, infermers i professionals sanitaris en aquest àmbit. El curs, que ja va per la 18ena edició, se celebra del 20 al 22 de febrer a Vall d’Hebron i és el més antic de Catalunya per a personal sanitari.  Des de la seva creació, ha format més de 5.000 professionals.

“No hi ha donació sense confiança, formació i empatia”, destaca la Dra. Teresa Pont, Coordinadora Mèdica de Trasplantaments de Vall d'Hebron sobre el lema d’aquest 2019: “la donació sempre és a contracor i, en un moment tan delicat, com ho expliques a les famílies és crucial”. Per això al curs es tracten tant els conceptes tècnics de la donació i el trasplantament, com els aspectes humanístics i de comunicació.

L’edició d’enguany analitzarà la donació en mort encefàlica i asistòlia, les cures orientades a la donació, el present i futur de la donació de teixits, les noves formes de medicina regenerativa i el rol d’infermeria en la donació i el trasplantament, entre altres qüestions. Un dels plats forts serà una taula rodona amb participació del president del Tribunal Superior de Justícia de Cantabria, José Luis López del Moral, la directora de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC, Núria Terribas, i la metge especialista en medicina intensiva Núria Masnou, que debatran de forma conjunta un cas clínic. També se celebrarà una sessió dedicada als professionals 3.0, a càrrec del Dr. Joan Elias, que analitza els perquès, els quès i els coms de les professions en temps d’incertesa.

Vall d’Hebron, centre de referència

L'Hospital Vall d'Hebron és el centre que va realitzar més trasplantaments a Catalunya el 2018, amb un total de 319 intervencions. D’aquest volum, 42 trasplantaments van ser pediàtrics del total de 53 que s’han portat a terme a Catalunya (l’altre centre autoritzat és Sant Joan de Déu). Això significa que gairebé 1 de cada 3 menors de l’Estat espanyol ha estat trasplantat a Catalunya.

Donació de sang

Des de Promoció de Banc de Sang de Vall d’Hebron també s’anima als participants del curs, així com a la ciutadania en general, a fer donació de sang.  Qui ho desitgi pot fer-ho al mateix hospital de dilluns a divendres de 8.30 a 20 hores, així com els dissabtes de 10 a 20 hores.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.