Vall d'Hebron, l'hospital líder en trasplantaments i donants de Catalunya el 2023

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha batut el rècord històric en un any amb 399 trasplantaments i ha estat el centre amb més donants, amb 73 en total.

15/01/2024

L'’Hospital Universitari Vall d’Hebron va realitzar el 2023 un total de 399 trasplantaments d’òrgan sòlid (345 d’adults i 54 de pediàtrics), 36 més que l’any passat, que el revaliden un any més com el centre de Catalunya que més n’ha dut a terme.També ha estat el 2023 el centre amb més donants cadàver, un total de 73, 39 donants en mort en asistòlia i 34 en mort cefàlica. Són les dades que es desprenen del balanç de resultats d’activitat de donació i trasplantaments d’òrgans, teixits i cèl·lules de l’any 2023 a Catalunya, que ha presentat avui en un acte el conseller de Salut, Manel Balcells, i el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort. “Aquest 2023 hem batut un rècord històric de trasplantaments amb 399, la xifra més alta mai assolida per un centre a Catalunya, i hem aconseguit importants fites com inaugurar el programa d’asistòlia no controlada”, destaca el Dr. Albert Sandiumenge, coordinador de Donació i Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de recerca en Donació i Trasplantament d'Òrgans, Teixits i Cèl·lules del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El conseller Balcells ha posat de relleu que els quasi 1.400 trasplantaments d'òrgans que han dut a terme els hospitals catalans representen "un sensacional màxim històric".

Vall d’Hebron lidera la classificació com a centre que més trasplantaments d’òrgan sòlid ha dut a terme el 2023, seguit de l’Hospital Clínic, amb 347 trasplantaments, l’Hospital de Bellvitge, amb 291 trasplantaments, l’Hospital del Mar i l’Hospital Germans Trias i Pujol, amb 115 trasplantaments cadascun, la Fundació Puigvert (111 trasplantaments), l’Hospital de Sant Pau (10) i l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona (5).  L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha dut a terme 195 trasplantaments de ronyó (181 a pacients adults i 14 realitzats a l’Hospital Infantil), 14 més que l’any anterior. També ha fet 90 trasplantaments hepàtics, tretze més que l’any anterior, 65 a adults i 25 a pacients pediàtrics, 12 trasplantaments cardíacs a nens i adolescents (tres menys que l’anterior) i 102 trasplantaments pulmonars, 99 a adults i tres a nens. En els darrers tres anys, Vall d’Hebron ha complert la voluntat de tres persones que van donar els seus òrgans després de demanar la prestació de l’ajuda per morir (PRAM).

El 2023 Vall d’Hebron també va ser líder en nombre de donants, sent l’hospital de Catalunya que més va tenir, un total de 73 donants cadàver, "una xifra sensacional mai abans assolida", ha posat de relleu el director de l'OCATT, Jaume Tort. Segueixen en nombre de donants cadàver a Vall d'Hebron l’Hospital de Bellvitge (64), l’Hospital Clínic (47), l’Hospital Germans Trias i Pujol (44) i l’Hospital del Mar (19). “En tot el procés del trasplantament l’única peça insubstituïble són els donants, sense l’immens acte de generositat i altruisme dels donants i les seves famílies no seria possible noves vides gràcies al trasplantament”, posa de relleu el Dr. Albert Sandiumenge.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és l’únic centre de Catalunya que compta amb programes de trasplantament d’adults i infants. Des que el 1981 es va posar en marxa el trasplantament infantil a Catalunya amb el primer trasplantament renal, fet a Vall d’Hebron, fins el desembre de 2023 s’han dut a terme un tota de 6963 trasplantaments, 3.343‬ trasplantaments renals, 1917 hepàtics, 1620 pulmonars i 83 cardíacs, a més de 1.306 trasplantament de progenitors hematopoètics en pacient adult i 1.497 trasplantament de progenitors hematopoètics en nens, adults i adolescents (2.803‬ trasplantaments en total). El 2023 Vall d’Hebron va aconseguir importants fites, com ser el primer centre del món que va realitzar un trasplantament pulmonar completament robòtic amb una nova via d’accés o inaugurar el programa d’asistòlia no controlada.

Aquest 2023 hem batut un rècord històric de trasplantaments amb 399, la xifra més alta mai assolida per un centre a Catalunya, i hem aconseguit importants fites com inaugurar el programa d’asistòlia no controlada”, destaca el Dr. Albert Sandiumenge.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.