Bateig de submarinisme per als nostres pacients amb cardiopaties infantils

L’objectiu és gaudir d’una experiència única i demostrar que amb una cardiopatia es pot fer una vida normal

04/08/2019

Una vintena de nens i nenes amb cardiopaties van participar el passat diumenge 14 de juliol en un bateig de submarinisme. Es tracta d’una iniciativa del Servei de Cardiologia Pediàtrica de Vall d’Hebron, l’Associació Cases amb Cor i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS). L’objectiu és “gaudir d’una experiència única i demostrar que amb una cardiopatia es pot fer una vida normal, fins i tot activitats com un bateig de submarinisme en la majoria dels casos”, segons explica el Dr. Ferran Gran, cardiòleg i promotor de la iniciativa.  

L’activitat va tenir lloc al Fòrum de Barcelona i va tenir una primera part on els infants van rebre tallers i explicacions sobre biologia marina. La part aquàtica va realitzar-se en dos grups, on els participants van dividir-se segons l’edat: els menors de 10 anys van fer snorkel i, els majors de deu anys, busseig amb regulador i botella d´aire en una immersió a poca profunditat.  “Volem normalitzar el fet de tenir una cardiopatia, no ha de suposar un fre”, valora el Dr. Ferran Gran.

Cardiopaties congènites, les més freqüents

Les cardiopaties poden estar ja presents al néixer (cardiopaties congènites) o bé desenvolupar-se al llarg de la vida. Les cardiopaties congènites són les majoritàries: a Catalunya neixen cada any al voltant de 600 nens que les pateixen (la incidència és d’entre 5 i 12 per cada 1.000 nounats), dels quals al voltant d’un 25% necessita una intervenció quirúrgica.

La majoria de nens que neixen amb una cardiopatia congènita s’operen abans de l’any de vida, però d’altres s’operen de més grans i fins i tot d’adults. Fa 30 anys la mortalitat era molt elevada: la majoria de nens amb una malaltia de cor no superaven la infància. Actualment, gràcies als avenços del diagnòstic i del tractament, la mortalitat s’ha reduït dràsticament, fins a només l’1-3%. Tot i que els nens que pateixen cardiopaties han de seguir controls de per vida, poden portar a terme una vida totalment normal.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.