Vall d’Hebron acull una exposició que posa en valor el paper de les dones científiques

Vint-i-quatre dones inspiren les investigadores del futur en la mostra itinerant “Científiques catalanes 2.0”. La Dra. Ariadna Laguna (VHIR) i la Dra. Laura Soucek (VHIO) són dos de les protagonistes.

01/03/2021

L’exposició “Científiques catalanes 2.0” arriba dilluns, 1 de març, al vestíbul de l’Hospital Infantil i de la Dona per donar visibilitat al paper estratègic de les científiques amb nom de dona. L’itinerari permetrà conèixer el treball de 24 investigadores que estan al capdavant de la recerca científica del nostre entorn més proper. Les seves trajectòries, que toquen disciplines tan diverses com la cosmologia, la neurociència computacional o la genètica del càncer, volen inspirar les científiques del futur. La Dra. Ariadna Laguna, investigadora principal del Grup de Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), i la Dra. Laura Soucek, investigadora principal del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals en Ratolí del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i professora ICREA, són algunes de les protagonistes d’aquesta exposició. 

La mostra, coordinada pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), destaca el paper de la dona en l’avenç de la ciència a la societat per ajudar a trencar estereotips de gènere i normalitzar la presència femenina en els estudis de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques, coneguts per l’acrònim STEAM, per les seves sigles en anglès. 

Passat i present mostren com el paper de la dona científica ha estat silenciat. Una de les precursores de la presència de les dones a la ciència es Hipatia, nascuda a Alexandria l’any 370. Mil anys abans que Copèrnic, aquesta mestra grega ja impulsava dins de l’àmbit de la cosmologia l’heliocentrisme i parlava de la idea de desplaçar la Terra del centre de l’univers. Darrera seu s’han fet un nom en la història de la ciència Rosalind Franklin, la primera científica que va capturar una imatge d’una mol·lècula d’ADN, o Marie Curie, la primera dona que va guanyar un premi Nobel pels seus estudis sobre la radioactivitat. El percentatge de dones que ha guanyat un premi Nobel de Medicina o Fisiologia, Física o Química, es només d’un 3,6%.

Dos referents del Campus Vall d’Hebron 

En l’actualitat, encara menys del 30% dels investigadors científics a nivell mundial són dones. Però exposicions com “Científiques Catalanes 2.0” volen reivindicar l’accés i la participació plena i en igualtat de les dones i les nenes i les adolescents en aquest sector. Dos dels referents que hi apareixen són del Campus Vall d’Hebron. La Dra. Ariadna Lagunas, investigadora principal del Grup de Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha dedicat els últims 16 anys de la seva vida professional a la recerca en malalties que afecten el cervell: la síndrome de Down i, actualment, la malaltia de Parkinson, per tal de trobar noves maneres de diagnosticar-les. En els darrers deu anys, ha publicat avenços per entendre per què moren les neurones al cervell, en especial, relacionats amb la proteïna sinucleïna i el pigment neuromelanina. També sobre com els microbis del budell es comuniquen amb el cervell i incideixen en el curs del Parkinson. Aquests avenços han obert les portes a nous tractaments. 

Per la seva banda, la Dra. Laura Soucek, investigadora principal del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals en Ratolí del Vall d’Hebron Insituto d’Oncologia (VHIO) i professora ICREA, treballa en el desenvolupament d’un fàrmac que podria ser eficaç contra la majoria de tumors. Fa més de 20 anys que estudia com inhibir la proteïna MYC, una molècula clau perquè les cèl·lules canceroses es puguin reproduir. Amb l’equip del VHIO ha aconseguit dissenyar Omomyc, una miniproteïna inhibidora de Myc, que mostra activitat antitumoral després d’administrar-la per via sanguínea sense generar efectes adversos severs ni irreversibles. 

De l’1 de març fins al 26 d’abril

Amb elles, apareixen 22 noms més, que es poden descobrir fins al 26 d’abril al vestíbul de l’Hospital Infantil i de la Dona de Vall d’Hebron. Dones que destaquen en les seves àrees, la enginyeria industrial, la robòtica i informàtica industrial, la biologia o la neuropediatria, entre altres disciplines. Incorporar una mirada feminista, no només és un tema d’equitat de gènere, sinó també de justícia social, d’acord amb el punt cinc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Les  persones que visitin l’exposició i comparteixin l’experiència a les xarxes socials poden utilitzar el hashtag #CientífiquesCatalanes20.

El Campus Vall d’Hebron està compromès a garantir la igualtat de gènere en tots els seus àmbits d’acció i potenciar el lideratge femení. A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) el 63% dels treballadors són dones. La presència femenina és superior a totes les professions: metgesses, infermeres, investigadores, altres professionals sanitaris, residents i professionals de gestió i serveis.

 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.