Vall d'Hebron supera els 100 pacients avaluats en assajos clínics amb teràpia CAR-T

Els i les pacients que superen l'screening, la primera avaluació que se'ls fa per formar part de l'assaig, passen a rebre el tractament.

16/02/2022

Vall d'Hebron ha assolit la xifra de 100 pacients en screening per a assajos clínics de teràpia CAR-T. Això és, són 100 pacients que ja han passat la primera avaluació que se'ls fa abans de passar a l'última fase de l'assaig en la qual ja se'ls administren els medicaments experimentals.

La teràpia CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T, en anglès) consisteix a extreure d'un pacient un tipus de cèl·lules de defensa presents en la sang anomenats limfòcits T, que són modificades en un laboratori mitjançant teràpia genètica. Per a això, se'ls introdueix un receptor dissenyat per dirigir-se únicament a les cèl·lules tumorals, i els limfòcits es tornen a introduir en el pacient i poden dirigir-se selectivament contra els tumors. Aquests tractaments es fan amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits de Catalunya i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

El Dr. Francesc Bosch, cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital Vall d'Hebron i investigador principal del Grup d'Hematologia Experimental del VHIO, considera que "la nostra aposta ha estat incorporar aquestes noves teràpies al més ràpid possible perquè arribin com més aviat millor als i les pacients. I una de les vies d'accés és l'assaig clínic. Aquests assajos tenen dos grans avantatges: la disseminació dels tractaments en més població i generar coneixement sobre aquests tractaments innovadors. A més, són tractaments d'alt cost i aquests assajos permeten reduir-lo".

Per altra banda, el Dr. Pere Barba, del Servei d'Hematologia de Vall d'Hebron i coordinador del programa de teràpia CAR-T, assegura que un altre avantatge important d'aquests assajos clínics és que "el fet de poder tractar pacients en un assaig suposa un gran estalvi econòmic per al sistema sanitari, ja que en els assajos el fàrmac és gratuït, però quan es comercialitza el cost acostuma a ser molt elevat".

A més, el Dr. Pere Barba considera que "l'avantatge és que pacients de teràpia CAR-T de tot l'estat espanyol tenen accés a tractaments que si no fos pels assajos que es fan a Vall d'Hebron no podrien rebre'ls. El benefici clínic per als pacients és gran i suposa també una gran oportunitat per fer recerca".

Vall d'Hebron és l'únic centre de tot l'Estat que està autoritzat pel Ministeri de Sanitat per a l'administració de la teràpia CAR-T tant en menors com en adults.

La teràpia CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T, en anglès) consisteix a extreure d'un pacient un tipus de cèl·lules de defensa presents en la sang anomenats limfòcits T, que són modificades en un laboratori mitjançant teràpia genètica.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.