Vall d'Hebron supera els 100 pacients avaluats en assajos clínics amb teràpia CAR-T

Els i les pacients que superen l'screening, la primera avaluació que se'ls fa per formar part de l'assaig, passen a rebre el tractament.

16/02/2022

Vall d'Hebron ha assolit la xifra de 100 pacients en screening per a assajos clínics de teràpia CAR-T. Això és, són 100 pacients que ja han passat la primera avaluació que se'ls fa abans de passar a l'última fase de l'assaig en la qual ja se'ls administren els medicaments experimentals.

La teràpia CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T, en anglès) consisteix a extreure d'un pacient un tipus de cèl·lules de defensa presents en la sang anomenats limfòcits T, que són modificades en un laboratori mitjançant teràpia genètica. Per a això, se'ls introdueix un receptor dissenyat per dirigir-se únicament a les cèl·lules tumorals, i els limfòcits es tornen a introduir en el pacient i poden dirigir-se selectivament contra els tumors. Aquests tractaments es fan amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits de Catalunya i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

El Dr. Francesc Bosch, cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital Vall d'Hebron i investigador principal del Grup d'Hematologia Experimental del VHIO, considera que "la nostra aposta ha estat incorporar aquestes noves teràpies al més ràpid possible perquè arribin com més aviat millor als i les pacients. I una de les vies d'accés és l'assaig clínic. Aquests assajos tenen dos grans avantatges: la disseminació dels tractaments en més població i generar coneixement sobre aquests tractaments innovadors. A més, són tractaments d'alt cost i aquests assajos permeten reduir-lo".

Per altra banda, el Dr. Pere Barba, del Servei d'Hematologia de Vall d'Hebron i coordinador del programa de teràpia CAR-T, assegura que un altre avantatge important d'aquests assajos clínics és que "el fet de poder tractar pacients en un assaig suposa un gran estalvi econòmic per al sistema sanitari, ja que en els assajos el fàrmac és gratuït, però quan es comercialitza el cost acostuma a ser molt elevat".

A més, el Dr. Pere Barba considera que "l'avantatge és que pacients de teràpia CAR-T de tot l'estat espanyol tenen accés a tractaments que si no fos pels assajos que es fan a Vall d'Hebron no podrien rebre'ls. El benefici clínic per als pacients és gran i suposa també una gran oportunitat per fer recerca".

Vall d'Hebron és l'únic centre de tot l'Estat que està autoritzat pel Ministeri de Sanitat per a l'administració de la teràpia CAR-T tant en menors com en adults.

La teràpia CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T, en anglès) consisteix a extreure d'un pacient un tipus de cèl·lules de defensa presents en la sang anomenats limfòcits T, que són modificades en un laboratori mitjançant teràpia genètica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.