Vall d’Hebron estrena Món Parc, una zona de jocs infantils amb un disseny únic i elements inclusius amb reptes per a tots els nens i nenes

El projecte, dissenyat per Monstrum, humanitza l’entrada de les consultes externes de l’Hospital Infantil i ofereix als infants un espai on interactuar i posar a prova la seva creativitat.

22/02/2023

Un globus terrestre de cinc metres d’alçada que convida tots els nens i les nenes a entrar per fer un viatge al centre de la Terra és la peça central del Món Parc, el nou parc infantil de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Aquesta zona de jocs, finançada pel Servei Català de la Salut i situat al passeig de la Vall d’Hebron, davant de les consultes externes de l’Hospital Infantil, és un parc infantil únic al món, com tots els dissenys de Monstrum, l’empresa danesa que ha construït l’espai. Està dissenyat per a infants amb capacitats diverses. Hi trobaran reptes a la seva alçada que desafien la seva imaginació i capacitats motores.

Com explica el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, “la nostra aposta per tenir cura dels pacients es reafirma en l’excel·lència de la pràctica clínica i en projectes com aquest nou parc infantil, que és un pas més en la humanització de l’assistència de nens i nenes”.

Els parcs infantils són un element vital per als infants i, sobretot, per als qui viuen a la ciutat. Són un espai segur on poden moure’s sense perill i posar a prova el seu enginy i creativitat. Un dels aspectes que fa aquest parc especial és l’accessibilitat”, explica Marina Martínez, cap de la Unitat d'Atenció Ciutadana de l'Hospital Infantil i Hospital de la Dona. Món Parc és, per tant, un espai on els nens i les nenes exploren les seves habilitats amb llibertat i seguretat a través del joc.

El disseny està pensat perquè els infants gaudeixin d’una experiència on la imaginació i el joc amb els altres s’imposi a utilitzar les atraccions de manera individual. La Declaració del Dret dels Infants, a més de vetllar perquè els nens i les nenes rebin una atenció sanitària adequada, també reconeix el dret a divertir-se i jugar. “Els hospitals, a més de tenir cura dels infants, tenim la responsabilitat d’oferir espais que responguin a les seves necessitats educatives i de joc”, explica Mari Ángeles Aceituno, adjunta a la Direcció d'Infermeria i responsable de l'Hospitalització i Atenció Ambulatòria Pediàtrica de l’Hospital Infantil. “El joc ajuda a rebaixar l’ansietat, la por i l’estrès -sentiments relacionats a l’entorn sanitari-, i genera emocions positives, facilita les relacions i treballa la confiança dels infants”, resumeix.

Un parc únic i inclusiu

La filosofia d’aquest nou parc beu de la frase més cèlebre que Antoine de Saint-Exupéry dedica al seu amic, Leon Werth, a El Petit Príncep: “Totes les persones adultes han estat nens, però poques ho recorden”. No és un disseny d’adults adaptat a la mida d’un infant amb una decoració passiva. I no ho és perquè els professionals de Vall d’Hebron i els seus dissenyadors van mirar les coses des de la perspectiva d’un infant.

Tot va començar amb una pregunta: per què no creem un parc infantil davant l’entrada de les noves consultes externes de l’Hospital Infantil i convertim una plaça grisa en un espai més amable? Un espai que puguin gaudir pacients, familiars i veïns. Per humanitzar aquest espai, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va comptar amb Monstrum, un referent mundial en parcs infantils. Els seus fundadors Ole Barslund Nielsen i Christian Jesen havien treballat com escenògrafs teatrals i van traslladar la seva experiència per crear un nou concepte de parc infantil. Cada parc que fan es basa en una història i és únic. Món Parc és un projecte fet a mida per a l’Hospital Infantil que parla de les cultures del món, el mateix fil narratiu que guia els pacients i les seves famílies per l’interior de l’Hospital Infantil.

“Som un hospital obert al món i volíem que el parc es veiés representat en les diferents cultures i països. A més, creiem que és important incorporar infraestructures relacionades amb el joc i que humanitzin l’estada a l’Hospital”, explica Raquel Cánovas, subdirectora de Tecnologia Mèdica de Vall d’Hebron. Cada planta de l’Hospital Infantil ens apropa a una cultura (a l’Antic Egipte, la Xina o als Vikings). I l’estructura central del nou parc infantil és un globus com el que porta “El Petit Príncep” a veure món, en forma de planeta Terra, que convida a gaudir d’un món divers. “Volíem tenir un element central gran que ens representés, molt visual i on els infants poguessin jugar”, afegeix Raquel Cánovas. L’interior del globus, accessible per a cadires de rodes, està pintat amb els colors del nucli de la Terra, té dos nivells i juga amb un entramat de xarxes i peces perquè els infants posin a prova les seves habilitats com a escaladors. “Aprofitem tots els elements per educar els infants i incitar-los a explorar i fer volar la imaginació”, assenyala Raquel Cánovas. A dins s’hi poden trobar infants de diferents edats i amb capacitats diverses. Els nens i nenes que s’hi animin tenen un tambor babel d’acer inoxidable, que es pot tocar amb els dits i les mans, i un xilòfon per posar banda sonora al joc. La idea era crear zones de joc per a totes les edats i amb habilitats diverses.

La Dra. Mar Meléndez, especialista en rehabilitació infantil de Vall d’Hebron, anima les famílies a deixar que els infants explorin. “Facilitar el joc a infants amb capacitats diverses permet els nens i nenes interactuar, sentir-se integrats i té beneficis físics, emocionals i cognitius”,  destaca.

Per trobar el nom més adequat per al nou parc, “vàrem tenir en compte l’opinió de nens i nenes ingressats o que es tracten a l’hospital i el nom més votat va ser Món Parc”, explica Marina Martínez.

Un hospital obert al món

La biodiversitat del planeta Terra és el fil conductor del parc, erigit sobre una superfície de 400 metres quadrats. El globus està envoltat de figures imaginatives i constel·lacions de núvols de diverses dimensions per escalar, rebotar, lliscar o imaginar figures. El disseny del terra forma part de la narració i connecta les diferents àrees del parc. La superfície és orgànica de goma amb un camí corbat fet d’ombres blaves, que simulen el vent bufant el globus terrestre. El terra de goma facilita l’entrada de les cadires de roda al pati. El globus està connectat amb cordes i troncs a la cistella i té un tobogan de 4 metres.

Les estructures estan fabricades amb fustes sostenibles procedents d’Europa, amb acer galvanitzat i inoxidable, que evita que el sol escalfi les peces, i la pintura incorpora una protecció a base d’aigua. Així mateix, per a la urbanització s’han respectat els arbres que hi havia i s’ha reutilitzat el banc de l’anterior plaça com a element de seguretat entre el parc i el lateral de la ronda de Dalt, un banc nou que recrea les ones del mar.

Un globus terrestre interactiu de 5 metres d’alçada és la peça central del nou parc, que ofereix als infants un espai per explorar i posar a prova la imaginació. El joc té beneficis físics, emocionals i cognitius 

Share it:
Related professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.